Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

marți, 22 martie 2011

TIPURI DE CĂMĂSI DIN PORTUL TRADITIONAL ROMÂNESC


CĂMAŞA DE SĂRBĂTOARE DIN COLECŢIA MUZEALĂ CONCEŞTI-BOTOŞANI Autor Margareta Mihalache.


În imagine foto: Cămaşă femeiască- vechime 54 ani donată de Atomei Florea.
,,Cămaşă femeiască (stan) din pânză de bumbac cu platcă, croi pătrat la gât cu margine tivită prin croşetare, mâneci largi. Părţile componente ale cămăşii sunt încheiate mecanic. Decor brodat peste fire la platcă în reţea cu motive florale stilizate, delimitate de un şir cu motive liniare şi încadrate de un chenar cu motive fitomorfe, dispuse în vrej; şirurile cu motive florale stilizate, de la piept şi mâneci, încadrate de frize cu motive geometrice, alternează cu alt motiv floral realist (lalea), brodat peste fire, diferit de decorul iniţial ca motiv şi cromatic, creând o notă aparte faţă de structura ornamentală de început. Cromatică: alb, roşu, verde, mov, albastru, maro, vernil, roz".;"
( Cămaşa de sărbătoare din colecţia muzeală Conceşti-Botoşani, autor Margareta Mihalache, Editura ,,Agata",Botosani-2008)



În imagine foto stânga: Cămaşă femeiască- vechime circa 50 de ani, donată de Mitrofan Floarea.
,,Cămaşă femeiască
, stanul croit din pânză de bumbac şi poale din cânepă, cu platcă şi croi pătrat la gât cu margine tivită prin croşetare, mâneci largi. Părţile componente ale cămăşii sunt încheiate manual. Decor brodat peste fire, dispus la platcă şi mâneci cu motive zoomorfe (fluturi); partea din faţă, de la gât la brâu, cu decor ţesut în ozoare, formând şiruri de vrâste divers colorate; mâneci cu un rând de găurele şi margine croşetată. Cromatica: alb, bleu, mov, verde, grena, portocaliu, negru, roşu, vernil."
"( Cămaşa de sărbătoare din colecţia muzeală Conceşti-Botoşani, autor Margareta Mihalache, Editura ,,Agata" Botosani-2008)

În imagine foto dreapta:Cămaşă femeiască-vechime circa 87 de ani
,,Cămaşă femeiască(stan) din pânză de bumbac, cu platcă şi croi pătrat la gât cu dantelă croşetată, mâneci largi. Părţile componente ale cămăşii sunt încheiate în cheiţe cu alb. Decor brodat în cruci şi peste fire, cu motive florale stilizate şi geometrice, dispuse pe platcă în reţea; la piept, spate şi de-a lungul mânecilor- decor în şiruri cu motive fitomorfe, o variantă de pom al vieţii stilizat, alternat cu cel de tip floral şi geometric; la mâneci-un rând de găurele. Cromatică: alb, verde, albastru, bleu, roşu, roz, negru, portocaliu."
( Cămaşa de sărbătoare din colecţia muzeală Conceşti-Botoşani, autor Margareta Mihalache, Editura ,,Agata" Botosani-2008)<>

În imagine foto stânga:
Cămaşă femeiască- vechime circa 81 de ani donată de
Tănasă Aurica.

Cămaşă femeiască (ie) croită din pânză de bumbac, croşetată la gât şi încreţită cu şnur la gât şi mâneci. Părţile componente ale cămăşii sunt încheiate în cheiţe cu albastru. Decor brodat peste fire, dispus pe altiţă în reţea cu motive geometrice, delimitate de un şir în
,, cârlige" şi ,, dinţi de fierăstrău", sub altiţă- o friză cu decor în ajur alb; la măneci decor în tablă din romburi brodate în cercuri mici, încadrate cu şiruri în ,,zigzag", la piept- rânduri paralele cu jumătăţi de romburi, motivele geometrice sunt intercalate cu şiruri de ajur alb. Câmpurile ornamentale sunt completate de fluturi metalici cu mărgele mici, albe şi roşii. Cromatică: alb, brun, roz, mov, portocaliu, negru, bej.
(Cămaşa de sărbătoare din colecţia muzeală Conceşti-Botoşani, autor Margareta Mihalache, Editura ,,Agata" Botosani-2008)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu