Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

marți, 23 iunie 2009

SPITALUL SFANTUL SPIRIDON IASI-AVEM VALORI IN LUMEA MEDICALA SA LE MULTUMIM

8 iunie -2009
Am păşit cu încredere pragul uşii secţiei clinicii de Chirurgie Vasculare, din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi. Mă pregătise psihologic pentru o intervenţie chirurgicală la ambele membre inferioare. Da, era o urgenţă.
Aici, în această secţie, am întâlnit un personal amabil cu zâmbetul pe buze care mi-au întocmit actele de internare. Apoi, am fost condusă la o rezervă, unde urma să stau aici urmatoarele zile.
A doua zi, diminiaţă, am fost condusă la blocul operator. Dar, nu pe jos, ci cu un scaun cu rotile.
Am străbătut culoarele secţiei Clinicii I Chirurgie, apoi II şi în sfârşit am ajuns la Clinica III Chirurgie Generală.
Acum 9 ani, am fost în această Clinică când era în reparaţie generală. Atunci, am urcat scările pline de moloz, material de construcţii, pentru a mă întâlni cu copii mei..

La etajul II în faţa cabinetul dlui profesor Cristian Dragomir erau un grup de studenţi îmbrăcaţi în halate albe. Erau acolo fiindcă susţineau examen. Printre ei erau şi copiii mei atunci studenţi la medicină anul III.
După 9 ani, o altă imagine, erau culoare placate cu faianţă, gresii, iar la uşa dlui profesor alţi studenţi , altă generaţie, aşteptau
examinarea.
Această renovare se datorează dlui profesor Cristian Dragomir, medic primar Chirurgie generală, profesor de chirurgie şi rector al UMF Gr. T. Popa Iaşi, care s-a implicat în renovarea şi dotarea la standardele occidentale , din proiecte, sponsorizări şi alte finanţări.

Ajunsă în blocul operator al Clinicii III Chirurgie, m-am aşezat pe masa de operaţie. În timp ce personalul se îmbrăca cu costumele sterile, medicul anestezist dl dr. Mădălin Manole, s-a apropiat de mine mi-a spus să mă uit în ochii lui şi m-a vrăjit că imediat am adormit.
Patul se scufunda adânc, parcă mă înghiţea prăpastia. Vreau să mă mişc, ridic mâna, e de plumb. Am impresia că sunt deasupra unui nor, plutesc în aer. Lupt cu mine însămi. Aşa cum pluteam în aer, parcă aevea, dintr-o dată îmi apăru o imagine. O femeie, dar nu oarecare, Maica Domnului. Simt nevoia să mă rog, Doamne, am doi copii, trebuie să trăiesc pentru ei, nu pentru mine mă rog. Ajută-mă!parcă striga glasul meu. Pleoapele mi-s grele, nu pot ţine ochii deschişi. Văd ca prin ceaţă, nu-s singură, o mulţime de halate albe care mă înconjoară. Aud voci. Îmi întind mâna. Simt ceva rece pe frunte. Cei din jur vorbesc, dar nu înţeleg nimic. Nu ştiu cât am stat pe masa de operaţie o oră, două. Au dispărut halatele albe din faţa mea.
Da, dl dr Mădălin Manole, m-a scos din somnul profund. Simt că sunt transportată cu tot cu pat.
Am fost adusă în rezerva de unde plecasem.
,,Vă mulţumesc mult dle doctor, Mădălin Manole, nu am putut să vă mulţumesc atunci . Acum permiteţi-mi să vă adresez aceste mulţumiri.

După o zi am început să fac plimbări uşoare prin rezervă şi hol. Pe holul lung unde pe o parte şi alta erau saloane şi rezerve , sală de masă, oficiu,baia şi grup sanitar, foarte curate. Undeva pe un perete era o cutie destinată scrisorilor,, părerea pacienţilor”.Erau mai multe scrisori.

O să reproduc o scrisoare semnată de mai multor paciente:
,,Mă numesc Ştefania Maricela din Galaţi. Sunt internată la Spitalul Sfântul Spiridon, secţia Chirurgie vasculară.
De ani de zile sufăr de varice şi ca mine sunt multe femei. Mereu am fost la dermato, am urmat multe tratamente dar nu am obţinut nici o îmbunătăţire. Am acceptat intervenţia chirurgicală pentru această afecţiune. Ştiam de intervenţii chirurgicale, dar imi era frică. Întâmplarea a fost că am cunoscut o fostă pacientă a dlui dr. Radu Popa, cu domiciliul în Galaţi care mi-a povestit de acest tratament chirurgical la secţia de Chirurgie Vasculară Iaşi, m-a încurajat şi acesta este unul din motive pentru care mă aflu aici pentru operaţie, alături de celelalte paciente din salon care împărtăşim aceeaşi părere.
În acest oraş minunat, capitala Moldovei cu frumuseţea lui, şi cu oamenii binecuvântaţi de Dumnezeu pentru a fi medici buni. Mulţumim dlui dr. Radu Popaa şef secţie chirurgie vasculară şi întregului personal sanitar din subordine pentru interesul şi buna atenţie acordată egal tuturor pacienţilor. Prin comportamentul lor ne determină să avem încredere în echipă. Vă mulţumim „. Semnează mai multe paciente.


M-am adresat unui medic rezident să ne spună despre afecţiunile circulaţiei periferice, care ne-a declarat:
H.V.Ce trebui să ştim despre tromboflebita şi tromboza venoasă, afecţiuni ale circulaţiei sanguine?
,,Foarte multe femei, după naştere sunt predispuse la formarea varicelor. La vârsta a III-a se observă că multe femei suferă de tromboflebite, tromboze venoase
H.V. Ce este tromboflebita? Care sunt simptomele tromboflebiteI?
Medicul :
,,Tromboflebita este compusă din 2 părţi: tromb, adică cheag de sânge şi flebita, înseamnă inflamaţia venei.
Tromboflebita venelor este o afecţiune des întâlnită în practica medicală. Este periculoasă pentru cazul în care cheagul migrează în organism şi pot genera complicaţii mortale.
De la un timp aveti senzatia ca picioarele dumneavoastra sunt umflate si orice ati face nu isi mai revin? Va dor? Va furnica?... Nu va gândiţi că sunt nişte senzaţii trecătoare. Cereţi cât mai repede posibil sfatul medicului specialist. Aceste simptome sunt caracteristice tromboflebitei, inflamaţia pereţilor venelor care duce la îngreunare mersului.
Trombofleblita necesită spitalizare deoarece se poate complica până la embolie pulmonară

,,Simptomele tromboflebitei superficiale constau în reacţii inflamatorii (roşeaţă) ale venelor superficiale. Semnele acestei afecţiuni sunt discrete: durere continuă şi la mers, apariţia unui cordon dur, roşu şi sensibil în zona afectată, de obicei la nivelul venei. Soluţia unică este intervenţia chirurgicală.
CE NE RECOMANDĂ DL DR. RADU POPA DE LA SPITALUL SPIRIDON IAŞI, SECTIA CHIRURGIE VASCULARĂ
Dr.Radu Florin Popa, şef de lucrări UMF „Gr.T. Popa" Iasi, şeful Sectiei Clinice de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" Iaşi, recomandă:
„Dacă varicele nu vă dor şi este doar o problemă estetică, se pot folosi metode medicale. Să aveţi grijă atunci când staţi mai mult timp în picioare să folosiţi ciorapi medicinali de compresie medie pe numărul dumneavoastră.
Ciorapii elastici medicinali fac parte din tratamentul actual şi modern al bolii varicoase. Ei trebuie purtaţi o anumită perioadă de timp după operaţia de varice (1-3 luni) sau trebuie purtaţi toată viaţa în cazul pacienţilor care nu doresc sau au contraindicaţii pentru tratamentul chirurgical. Trebuie spus ca ciorapii medicinali nu vindecă varicele, odată aparute; ei menţin boala în stadiul în care se află, fără a permite să avanseze.
Mai trebuie ştiut că aceştia sânt de diverse mărimi şi diverse presiuni. De aceea, pacienţii trebuie să consulte în mod obligatoriu un specialist de chirurgie vasculară sau un flebolog pentru a recomanda ciorapul adecvat. De aceea am şi subliniat mai sus că trebuie să folosiţi ciorapi medicinali de compresie medie pe numărul dumneavoastră. În ceea ce priveşte gelurile, există mai multe care dau rezultate, de asemenea, foarte bune, cum ar fi Gelul „Lioton", „Hepatrombin". La care se pot adauga tablete de Detralex , doua pe zi. De asemenea, o examinare la medicul specialist ar fi benefică pentru precizarea stadiului afecţiunii venoase. In funcţie de acest stadiu, tratamentul este diferenţial.
Când apar complicatiile? "
Incepând din stadiul II (un stadiu cu varice deja evidente) se propune intervenţia chirurgicală. Pe lângă intervenţiile clasice - Tehnica Babcock - care înseamnă întreruperea venei safene interne la nivelul crosei şi extragerea sa, s-au pus la punct acum tehnici noi, moderne care permit intervenţii de mai mică anvergură, cu incizii mai mici şi mai puţine şi cu rezultate mult mai bune.
CE ÎNSEAMNĂ TEHNICA ,, MILLER"
Tehnica „MILLER", la care recurg şi eu în clinică, foloseşte croşete de diverse dimensiuni şi cu microincizii repetate se extrag pachetele varicoase cu ajutorul acestor croşete. Este o tehnică de succes pentru ca are rezultate estetice foarte bune. Asocierea examenului Doppler înainte de operaţie este absolut necesară pentru a avea o aşa numită hartă a refluxurilor venoase şi a şti exact locurile unde trebuie efectuate inciziile.
ACEEAŞI METODĂ A FOST FOLOSITĂ ŞI ÎN CAZUL MEU
Operaţia de varice poate suferi amânare dacă boala se gaseşte în primele stadii (stadiul I si II). Pentru stadiile de la III la VI complicaţiile devin mai frecvente şi atunci intervenţia se impune. Oricum ar fi, boala varicoasţ este o afectiune curabilă şi până la urmă pacienţii sunt cei care hotărăsc dacă să aştepte complicaţiile care oricum vor apărea sau dacă vor trata afecţiunea din timp apelând la intervenţia chirurgicală.
Aş mai vrea să adaug câteva lucruri despre complicaţiile bolii varicoase. O complicaţie frecventă este tromboflebita superficială. Ea apare mai frecvent la schimbarea de anotimpuri primăvara-vara şi toamna târziu când apar variaţii climatice şi când factorii atmosferici fac ca sângele să coaguleze mai frecvent în vene. Apare ca o tumefiere şi roşeaţă pe traiectul venei şi este extrem de dureroasă. De obicei, în astfel de cazuri se urmează un tratament anticoagulant, fără antibiotice care în astfel de situaţii sunt inutile"
(Declaraţie data de dl dr. Radu Popa în ,, Ghidul de sănătate" publicat de ,,Ziarul de Iaşi"
.
H.V, concluzii:
Da, avem valori intelectuale. Valori în lumea medicală. Să le respectăm, să le mulţumim pentru că au avut grijă de sănătatea noastră şi au de acum încolo. Sunt valori bine pregătite profesional pentru că la SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTE SF. SPIRIDON IASI care este cel mai mare spital din Moldova, lucrează în regim de spital universitar , fiind centru metodologic pentru multe specialităţi din zonă.
Este deopotrivă unitate de îngrijire medicală, învăţământ şi cercetare. Anual în spital sunt organizate cursuri postuniversitare, unele şi cu participarea specialiştilor străini, prin care se asigura pregătirea continuă de specialitate a medicilor.

In acest spital copiii mei doi fraţi, în aceaşi serie la medicină generală, au făcut practică, fiind studenţi ai U.M.F. Iaşi. Dar, ca mamă regret nespus de mult că unii din medici pleacă în străinătate pentru specializare. Nu este rău când se specializează în alte Clinici Universitare, dar să vină înapoi în ţară pentru a pune în practică cele dobăndite. Din păcate mulţi nu se mai întorc.

Absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie ,,Gr.T. Popa" Iaşi, Promoţia 2003

În caliate de părinte a unei generaţii de medici care au vrut să facă meserie de dragul meseriei vă prezint aceasta, este o problemă pentru sistemul sanitar dar şi pentru noi pacienţii. Fiul meu se specializează în,, transplant de cord”, în momentul de faţă participă cu lucrări de cercetare la Congrese Internaţionale de Cardiologie organizate în multe ţări, reprezentănd spitalul unde îşi desfăşoară activitatea. De ce acolo ? Statul a investit în formarea unei generaţii de medici, părinţii au făcut efort material în cazul meu unic părinte , de ce trebuie unele valori să plece.?Este singura meserie în care nu ai voie să greşeşti. Dar medicul are nevoie de un suport financiar pentru informare, o salarizare adecvată responsabilităţii profesionale, timp de odihnă şi mult respect.
I-am întrebat pe copiii mei ce vor face în situaţia în care sistemul sanitar se confruntă cu lipsă de fonduri din partea ministerului?
Mi-au răspuns că: se vor specializa în străinătate, unde au acces la informaţii, participări la cursuri de specialitate, Congrese Internaţionale.Apoi se vor reîntoarce în ţară pentru a contribui la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului medical românesc. Satisfacţiile vor fi mult mai mari şi, desigur, şi aprecierea din partea pacienţilor va creşte exponential.

3 comentarii:

  1. Am 30ani, si eu am varice, si sunt foarte inestetice, si acest articol, m-a facut sa vreau sa ma aoperez, dar mai inainte de asta, as dori sa stiu mai multe detalii cum ar fi: cat costa o astfel de operatie, cat timp dureaza internarea, in cat timp te refaci, mai reapar dupa operatie varicile, si prin ce metoda opereaza mai exact d-l dr?
    Astept raspunsul d-voastra

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua. Raspuns: va adresati Spitalului Spiridon din Iasi, sectia chirurgie vasculara. Acolo veti primi consultatia medicala de specialitate si recomandarile daca trebuie intervenit chirurgical.Metoda este cea care scrie in articolul dlui dr. Popa. Internarea se face pe baza de trimitere de la medicul de familie, care are competenţa să vă dea un sfat daca trebuie sau nu interventia chirurgicala.

    RăspundețiȘtergere
  3. buna seara ,pentru consultatie avem nevoie de trimitere de la medicul de familie? va multumesc

    RăspundețiȘtergere