Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

miercuri, 24 iunie 2009

SPITALUL JUDETEAN MAVROMATI BOTOSANI


Mi-am propus să prezint sistemul sanitar , acolo unde majoritatea personalului este reprezentat de femei. Ocazia mi-a venit datorită unei intervenţii chirurgicale, urmată de complicaţie care m-a forţat să solicit serviciul de ambulanţă, care lăudabil,a venit în 10 minute şi m-au condus la Spitalul Judeţean.

Iniţial am fost consultată de doamna dr.Angela Ţurcanu de la Camera de urgenţă. şi apoi de doamna dr Lăcrimioara Chiorescu medic cardilog.


In acest mod am cunoscut mai bine serviciile oferite de sistemul sanitar. Atunci am observat seriozitatea, profesionalismul, calmul, implicarea emoţională a doamnei dr.L. Chiorăscu şi a dnei dr Angela Turcanu. După controlul ecografic, doamna dr.Lăcrimioara Chiorescu a respirat uşurată şi s-a exprimat că,, sunt în afara pericolului”. Am simţit aceea bucurie a medicului pe care mi-a transmis-o şi mie. De la urgenţe medicale am fost transferată la secţia de cardiologie condusă de doamna dr. Matei.



SECTIA DE CARDIOLOGIE
Personalul din subordine priveşte cu seriozitate meseria pe care o desfăşoară acordând respect, tratament egal pentru toţi pacienţii fapt marturisit după câteva zile si de o altă pacientă care s-a exprimat şi în numele celorlalte paciente din salon despre relaţia medic –pacient ,,Sunt pacienta doamnei dr Chiorăscu căreia mă adresez cu încredere şi sunt mulţumită de serviciile asistenţei medicale de la secţia de cardiologie condusă de doamna dr. Matei,” a declarat doamna Roşcăneanu Viorica din Vorona.


Am revenit la secţia la cardiologie pentru a lua un buletin şi în aşteptarea rezultatului , l-am cunoscut pe un domn poliţist pe numele Daneliuc Aurelian , din Ripiceni, care mi-a declarat: ,,Este pentru prima dată când o întâlnesc pe doaman dr.Lăcrimioara Chiorescu. A dat dovadă de grijă deosebită faţă de mine, eu fiind în criză de fibrilaţie. Nu a plecat de lângă mine până nu am avut o stare stabilă şi-i mulţumesc”.


,,În numele tuturor pacienţilor care v-au cerut asistenţă medicală- pentru implicarea sinceră în problemele pacientului , pentru sensibilitate, profesionalism, răbdare, calm, demnitate, consideraţie şi respectul acordat pacientului indiferent de statul sau social. Vă mulţumesc Viorica Hrustovici.

Am abordat-o pe doamna dr.L. Chiorescu, când era de gardă şi am rugat-o să-mi spună câteva cuvinte despre felul în care işi înţelege cariera aleasă.
H.V Ce înseamna să fii femeie- medic
?
Dr. Chiorăscu:
„Să fii la dispozitia bolnavilor pe care îi ai de îngrijit la orice oră din zi şi din noapte, căutând să găseşti soluţii, uneori originale, pentru rezolvarea cazurilor complicate cu care te-ai confruntat de-a lungul anilor.”
H.V-Care au fost în cariera dvs. cazurile care v-au impresionat cel mai mult şi care v-au adus totodată şi mulţumirea sufletească atât de necesară în această profesie?
Doamna dr.Lăcrimioara Chiorescu:
,,Activitatea profesională a unui medic cardiolog, ca dealtfel şi a celorlalţi confraţi ai săi care au depus jurământul lui Hipocrate, poate fi considerată a fi o provocare permanentă în lupta de salvare semenilor aflaţi în suferinţă. Nu puţine au fost cazurile în care au fost aplicate terapii extreme, unor pacienţi aflaţi în situaţii critice, a căror şanse de supravieţuire erau minime şi care din fericire au avut o evoluţie ulterioară favorabilă. Momentele tensionate, resuscitările cardiorespiratorii, stabilizarea parametrilor hemodinamici sau confirmarea suspiciunilor de diagnostic de către institutele de specialitate din ţară, reprezintă adevărata satisfacţie a profesiunii de cardiolog. Munca, truda medicului în această perpetuă luptă a vieţii, este ofranda dăruită generos semenilor.
Avem valori medicale să le respectăm şi să le mulţumim pentru că au avut şi au grijă de sănătatea noastră, în ciuda greutăţilor materiale cu care se confruntă atât la locul de muncă cât şi în viaţa privată. Un medic are nevoie de un suport financiar pentru informare, o salarizare adecvată responsabilităţii profesionale, timp de odihnă şi mult respect.
La secţia de cardiologie acum câţiva ani au fost binevoitori care au sponsorizat. Dar atât. Secţia de cardiologie necesită renovare, aparatură medicală, ecograf dopller de ultimă generaţie, aparate de aer condiţionat. Aceeaşi problemă şi la chirurgie: nevoia de aparate de aer condiţionat, mai ales vara cand te sufoci în saloane, Şi multe altele strict necesare secţiei de chirurgie generală.
Toate acestea sunt vitale pentru a se salva o inimă. Să ajutăm, să contribuim ca să bată o inimă Pentru cei care doresc să sponsorizeze să ajute ,,Din toată inima pentru ca o inimă să bată” adresa de contact Spitalui judeţean Botoşani este :
SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ ,, MAVROMATI” BOTOŞANI
Str. Marchian 91,
Telefon: 0231518812, Fax: 0231517780, adresa de mail: spital_mavromati@yahoo.com
Vă mulţumim
!

DESPRE VALORI FEMININE ÎN LUMEA MEDICALA
Avem valori în lumea medicală şi voi încerca pe rând să le prezint.
Am păşit în cabinetul doamnei dr. Mihaela Miler şi i-am cunoscut activitatea pe tărâm medical prin intermediul diplomelor pe care le-a obţinut în cadrul cursurilor şi specializărilor pe care le-a efectuat de-a lungul timpului. Nu mi-a fost uşor să o pot aborda, a trebuit să merg de multe ori la spital, pentru ca domnia sa să-mi acorde o jumătate de oră.



H.V.Ce anume v-a determinat sa va alegeti ca domeniu de activitate medicina?
Dr. Mihaela Miler: ,, De mic copil mi-am dorit foarte mult să devin medic. Aceasta se datorează şi faptului că am crescut întrun mediu care m-a stimulat şi ajutat să devin medic. Părinţii mei erau medici şi m-au încurajat să fac ceea ce îmi doresc.”
Pentru început câteva cuvinte despre Doamna dr. Mihaela Miler: Este absolventă a UMF Iaşi, promoţia 1980, Facultatea de Medicină Generală, în prezent este medic primar medicină internă la secţia medicală 1 al Spitalului Judeţean de Urgenţă ,,Mavromati” Botoşani şi a doua specializare în pregătire- pneumologie-pe lângă acestea mai îndeplineşte funcţia de director medical cu atestat de managementul serviciilor medicale. Pe lângă aceste responsanbilităţi doamna dr. Mihaela Miler, este Şef lucrări la Facultatea de Asistente şi Moaşe- surcusala Botoşani, pe lânga UMF Iaş, catedra de nursing, ceea ce implică ore de lucrări practice cu studenţii.
H.V. Doamna director dr. Miler, mi-ar face plăcere să ne vorbiţi despre activitatea dv. şi al colaboratoarelor dv pentru a posta pe blogul htttp:/emancipareafemeii.blogspot.com unde sunt prezentate persoane care s-au evidenţiat de-a lungul carierii profesionale, persoane care au contribuit în sănătate, educaţie, cultură, sport. Acest blog se vrea a fi imaginea oraşului
Botoşani, al preocupărilor locuitorilor acestui oraş. In deosebi despre activitatea femeilor. Acest blog este accesat de UNIFERO ( Uniunea Internaţională a Femeilor Române) care din 2002 a avut ideea şi speranţa înfiinţării unei astfel de organizaţii care să devină în fapt o platformă şi o porta voce pentru femeile române din ţară şi din afara ei, o organizaţie în care să se regăsească şi femeile din oricare parte a lumii, indifferent de rezidenţa, grup etnic, poziţie socială, calificare profesională, vârstă, denominaţie religioasa, sau preocupări.
Am rugat-o pe doamna dr. Mihaela Eugenia Miler, în calitatea pe care o îndeplineşte ca director medical al Spitalului Judeţean Botoşani să ne spună: cum reuşeşte să facă faţă diminiaţa între orele 7-10 la cabinetul de ,, director” rezolvând probleme administrative, apoi ca medic internist având căţiva pacienţi în spital, plus gărzile, apoi după masă , familia?
Doamna director:
,,Programul meu începe la ora 7 în spital, la ora 7,30 raportul de gardă pe secţie. Până la ora 15 (oficial) şi chiar mai mult, împart activitatea din secţie (pacienţi internaţi la saloane, vizita, întocmirea foilor de observaţii, documentaţia bolnavilor, participarea la investigaţii, documentelor de externare ) cu activitatea managereală. La acesta se adaugă programul de gărzi în jur de 6-7 gărzi /lună inclusiv sărbătorile legale şi zile libere”.,, După programul în care responsabilitatea este maximă, trebuie să-mi rezolv şi problemele casnice. Dar, familia mă înţelege şi mă ajută”.
H.V. Ce înseamnă a fi director medical?
Doamna director:
,,Director medical înseamnă colaborarea permanentă cu întreg corpul medical al spitalului (medici, şef de secţie, asistente) pe de o parte şi pe de altă parte colaborarea cu comitetul directori al spitalului (mananger, director financiar, contabilitate, administrativ. director de îngrijire, precum şi alte servicii şi departamente de achiziţii de materiale sanitate, medicamente).
Activitatea de zi de zi înseamnă în primul rând coordonarea activităţii medicale. Adică: supravegherea desfăşurării activităţii începând de la UPU( urgenţe medicale, primiri), ambulatoriu parte integrată al spitalui judeţean, săli de operaţie, laboratoare,.compartimentul de boli infecţioase, verificarea, validarea, respectarea indicatorilor pe secţii(de performanţă)”

H.V.Vă rog să-mi spuneti cât personal feminin lucrează în acest spital?
Doamna director: ,,În cadrul Spitalului Judeţean, predomină în sectorul medical personalul feminin care reprezintă aproximativ 950 din 1200 de salariaţi".

H.V.Am observat că la multe secţii ale spitalului sunt femei în calitate de Şef de Secţie?
Doamna director:
,, Sunt multe femei şefi de secţie în cadrul Spitalului Judeţean. Deasemenea doctoriţele sunt specializate cu competenţe şi predau la Şcoala de Asistente şi Moaşe. Dintre ele au doctoratul iar altele urmează să susţină teze de doctorat".Doresc să le prezint câteva colege care sunt Şefi de Secţii:
Chirurgie generală: dna dr Silvia Ţighiliu, , doctor în ştiinţe medicale, competenţa în laparoscopie, medic primar.
Chirurgie plastică: dna dr. Tatiana Trofin –medic primar
ORL- dr Delia Chelaru, medic primar, timp de 20 ani a îndeplinit funcţia de director al Şcolii Sanitare de Stat Botoşani, în prezent este director al Facultăţii de Asistente şi Moaşe, de pe lângă UMF. Iaşi.
La secţia medicală II, dr. Otilia Brânză., medic primar, şi a doua specializare în devenire- gastro- ecografie, cu competenţa în endoscopie şi ecografie.
Neurologie: dr. Elena Luchian, medic primar
Nefrologie: dr. Carina Andrei, medic primar
Boli infecţioase copii: dr. Doina Botez, medic primar, în prezent director adj. DSP Botoşani.
Boli infectioase adulţi: dr. Viorica Zbancă, medic primar
Anatomie-patologică: dr. Jalbă Maria, medic primar, în prezent doctorant.
Radiologie: dr. Sanda Grigoriciuc medic specialist.
Cardiologie: dr Maria Matei, medic specialist
Dermatologie: dr. Haritina Izot medic specialist
Oncologie: dr. Tereza Cojocaru medic primar.
Laborator de exploarări funcţionale: dr. Iolanda Halasanu, medic primar
Medicina legală: dr Carmen Marcu, doctor în ştiinţe medicale, medic primar.
Laborator analize medicale- chimist Anicuţa Manolescu
,,Toate aceste femei, sunt medici, dar şi mame, au familie, şi îmbină activitatea profesională cu cea de familie a mai declarat doamna director.
H.V. Aţi preluat conducerea spitalului într-o perioadă de criză economică când ministerul reduce cheltuielile , medicamente, .... Probabil aveţi o echipă foarte bună care vă spijină pe plan administrativ?
Doamna director:,,Da, este o echipă foarte bună şi împreună căutăm să găsim soluţii bune pentru salariaţii şi în problemele care se confruntă spitalul în această perioadă de criză economică".
H.V –Am observat că în acest spital sunt multe valori medicale feminine, cum se confruntă un medic care doreşte să-şi facă meseria cu problema reducerea din salar, reducerilor cheltuielilor cum ar fi :medicamente, lipsa aparatelor de aer condiţionat ?
Doamna director:
,,Activitatea medicală este o activitate costisitoare, care necesită finanţare permanentă din diverse surse.Finanţarea noastră este de la CJAS, de la Ministerul Sănătăţii pentru aparatură de înaltă performanţă, Consiliul Judeţean, proiecte pentru finanţare din fonduri europene şi sponsorizări, de care am beneficiat, şi de care în continuare avem mare nevoie mai ales în condiţiile actuale de criză economică".
Pentru cei care doresc să sponsorizeze să ajute ,, Din inimă pentru ca o inimă să bată” adresa de contact al ,,spitalui judeţean Botoşani” este :
SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ ,, MAVROMATI” BOTOŞANI
Str. Marchian 91,
Telefon: 0231518812, Fax: 0231517780, adresa de mail: spital_mavromati@yahoo.com
Vă mulţumim!


DOAMNA dr. SILVIA ŢIGHILIU
Despre doamna Dr.Silvia Tighiliu a trebuit să mă strecor prin timpul programat între o operaţie şi consultaţii pacient în salon.Mai este o jumătate de oră până ce doamna dr. chirurg va intra în sala de operaţie. Am abordat-o în acest timp. Am rugat-o să-mi acorde câteva minute. A acceptat cu zâmbetul care o caracterizeză când vizitează pacienţii.
H.V.De curând dna dr Maria Ţighiliu a fost numită oficial ca şef de secţie chirurgie generală.



H.V. Doamna dr. care este satisfacţia profesiei alese?
Doamna dr. Ţighiliu : ,,În momentul intrării în sala de operaţie, problemele personale şi toate îngrijorările obişnuite de zi cu zi sunt uitate într-o clipă. În condiţii de stres, pentru orice chirurg, o greşeală de un milimetru poate însemna trecerea graniţei dintre viaţă şi moarte. Acolo, în sala de operaţie, trebuie să-ţi faci meseria cum ştii mai bine. Împreună cu o echipă formidabilă, operez ore în şir în fiecare zi. Important este ca pacienţii să fie mulţumiţi”. ,,
H.V.Sala de operaţie reprezintă aproape totul pentru dumneavoastră doamna dr.?
.Medic Chirurg: "Meseria asta te educă şi te formează în grija pentru detaliu, pentru exactitate, pentru precizie. In orice profesie trebuie să fii cel mai bun pentru ca oamenii să apeleze la tine şi pentru ca tu la rândul tău să ai mulţumirea sufletească că ai făcut cu plăcere şi profesionalism”.
Cele câteva minute s-au scurs repede timpul este cronometrat pentru un medic chirurg şi înţeleg să mă retrag nu înainte de-a-i mulţumii pentru optimismul domniei sale de-a se implica ca asistenţa medicală să fie profesională cu respectarea strictă a regurilor impuse de profesie, toate astea pentru pacient. Fericirea ei v-a fi în aprecierea pacientului.
Multumesc
. Avem valori medicale, să le respectăm şi să le mulţumim!
Sunt mama a unei generaţii de medici, promoţia 2003, am participat emoţional alături de copii mei pe perioada celor şase ani a participării lor la cursurile Facultăţii de Medicină, la susţinerea examenelor. Cunosc cât trebuie să înveţe un medic. I-am susţinut psihic pe copiii mei în timpul sesiunii şi după sesiunea de examene. Datorită acumulării unei cantităţi mari de informaţii, examenele uneori sunt epuizante. Dar voinţa studentului este mare de-a deveni medic şi depăşesc această stare de oboseală.
Din publicaţiile zilnice citesc că judeţul are nevoie de medici.
. "Numărul medicilor care se decid să profeseze este tot mai mic, responsabilitatea este mare, salariile sunt mici, iar posibilităţile de pregătire profesională sunt limitate din lipsă de resurse financiare. ,, Dar această problemă nu-şi va regăsi rezolvarea prea curând, dacă statul nu va interveni pentru stimularea financiară a medicilor
În toată lumea, Medicina este o facultate scumpă", a precizat medicul Tamara Ciofu, directorul executiv al DSP”, scrie dl Tudor Chiriac în (,, Monitorul de Botoşani pe data de 1-07-2009 )
Am reprodus articolul pentru a demonstra, avem valori, medici buni, şi unii părăsesc sistemul sanitar din motivul prezentat de dl Tudor Chiriac. Fiul meu, absolvent al facultăţii de Medicină Iaşi, promoţia 2003, se specializează în cardiologie (intervenţionist) participă anual la 3-4 Congrese Internaţionale cu lucrări de cercetare în cardiologie şi-i reprezintă spitalul unde lucrează.
DE CE NU LA NOI.? Statul a investit! Statul ar trebui să găsească soluţii pentru ca medicii să fie respectaţi ca profesie.


DOAMNA DR E. ŢURCANU ACORDÂND CONSULTAŢIE UNEI URGENŢE MEDICALE ÎN CARDIOLOGIE


INTERIORUL CAMEREI DE URGENŢE MEDICALE DIN SPITALUL JUDEŢEAN ,, MAVROMATI"





























5 comentarii:

  1. Chiar ramin surprins de oameni care apreciaza valorile adevarate.In decursul timpului, dar si in prezent, media scoate la iveala doar greselile medicilor(care sunt, nu zic nu, dar mult mai putine comparativ cu a celorlalti oameni).
    Nu sunt medic, dar le stiu perfect viata, ei pierd zilnic ore cu studiul individual, pregatirea profesionala nu este numai un slogan, iar responsabilitatea imensa.
    Se vorbeste despre mita.Dar este oare adevarat?Am fost si pacient, iar in saloane se fabuleaza despre sume imense care nu au fost cerute sau date niciodata.Stiu insa ca am oferit cu draga inima un cadou pt ceea ce mi s-a facut in spital.Si am facut-o gindindu-ma ca valoarea unui medic nu se compara cu a unui pazic EON, femeie de serviciu la banca sau alte meserii norocoase.Iar cind am dat de o femeie medic, m-am gindit din start ca ea are mult mai multe calitati, greutati ce tin de sistem, greutati ca si ele sunt mame sau gospodine.Iar eu ca sot de medic, va spun cu toata responsabilitatea ca toate femeile medic care le-am cunoscut, isi respecta meseria si chiar reusesc sa si tina pasul cu viata de familie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule anonim,ma bucur ca va sustineti sotia(e normal) dar aveti o bafta chioara ca nu au intrat multe persoane pe acest site,sa va citeasca compunerea!Dumnezeule,orice medic asteapta "mita"pt.orice banalitate si se mai si enerveaza cand nu e indeajuns.de ce toata lumea fuge la Iasi si Suceava?ca n-au ce face cu banii,oare?ganditi-va la Dumnezeu si apoi faceti anumite afirmatii!

      Ștergere
  2. tatal meu a murit exact acum o saptamana din cauza medicilor de la spitalul din botosani.....pentru ca nu a vrut sa-si necajeasca copiii spunandu-le ca dupa un accident a stat o saptamana-7 zile in spital fara absolut nici un tratamnet, fara nici un protocol.....n-am cunostinte medicale dar este absurd sa faci unui om perfuzii dupa accident si sa astepti.......sa moara; timp de 7 zile toti au spus ca este bine iar la autopsie ca nu mai era nici o sansa;
    nu le doresc nimic altceva decat sa traisca ce traim si simtim noi acum

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga domnule anonim.Imi pare nespus de rau pentru tatal dumneavoastra.Ca specialist pot sa va spun ca este destul de complicat si complex de studiat orice caz in special accident.Eu pot garanta pt toate colegele mele ca nu se joaca nimeni cu viata omului.Pot garanta ca eu ma detasez de ginduri de familie, greutati,etc(si am destule), atunci cind vin la spital, insa nu ma pot detasa de grijile de spital nici macar cind merg acasa, sau noaptea la somn.Un medic are viata lui privata doar cind este plecat in concediu, dar si atunci mai are rezerve daca a lasat pacienti in grija vreunui coleg.Regret nespus, dar va asigur ca medicul care l-a avut in grija(indiferent care a fost el),a suferit asa cum suferim toti pentru fiecare pacient pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce multe laude,dar de ce nu scrieti de dr. Chiorascu,ce consulta pe holul din cardiologie, pacienti in fibrilatie si pune diagnostic si tratament fara sa-i consulte,fara sa dea hainele jos ,fara sa privesca pacientul in ochi...de unde atata dezinteres?Iar minunata sefa de sectie dr.Branza,care desi are sectia goala,nu interneaza pentru ca,,nu vreau probleme"-oare suntem in clinici private??? Cat timp mai trebuie sa ne umilim,sa pupam usi,sa fim insultati de personalul auxiliar,sa acceptam medici din UPU care stau langa bonav,conversand pe facebook,dupa ce au primit discret in buzunar comisionul...Psihologul Carl Rogers evidentiaza principale calitati ale medicului :respectul si empatia fata de pacient,asociate de profesionalism.Nu mai ignorati pacientii si familiile lor,nu mai minimalizati sentimentele si simptomele pacientilor,pentru ca sunteti oameni,in slujba oamenilor...nu Dumnezeu!!!

    RăspundețiȘtergere