Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

vineri, 18 martie 2011

Modele de costume imbracate de regina Maria a Romaniei


Carti postale din colectie
COSTUMUL TRADIŢIONAL ROMÂNESC
consultant etnograf Steliana Băltuţă

Fineţea şi eleganţa materialelor folosite şi croiul pieselor de port românesc privind chiar de la îmbrăcămintea femeilor din Dacia au fost apreciate peste timp şi pentru armonia cromatică. Aceasta este explicaţia pentru care principese, regine şi fete din case boiereşti au apreciat adevărata valoare a costumelor ţesute croite şi brodate în case la fel de mult ca cele realizate de marile case de modă, recunoscute ale vremii.

În imagine foto Principesa Maria, Prinţesa Maria şi Prinţul Nicolae.
Înseşi reginele României, Elisabeta şi Maria, întâi ca principese şi apoi ca regine, au purtat costumul popular în diferite momente, păstrându-se peste timp, fotografii şi cărţi poştale, având ca fundal peisaj, căderi de apă, arhitectură, datate în primele decenii ale secolului XX.

Modele de costume imbracate de regina Maria a Romaniei
Cărţi poştale din colecţie.

Regina Maria purta costum national in diferite ocazii





O imagine care se păstrează este din anul 1922 de după Încoronare. Regina Maria îmbrăcată într-un costum popular din sudul României pe pragul unei căsuţe de lemn în mijlocul peisajului pădurii, conştientizează parcă greutatea Coroanei recent primite şi viitoarele responsabilităţi de Regină, chiar natura redându-i energia necesară pentru a-şi ajuta soţul ca Rege al ţării. Dincolo de rigoarea ştiinţifică a cartofiliei, pot fi văzute trăirile şi sentimentele femeii în diferite ipostaze ale vieţii.

Un comentariu: