Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

vineri, 11 martie 2011

„O viaţă de om, un secol de istorie”



ORGANIZATIA FEMEILOR SOCIAL DEMOCRATE BOTOŞANI

Doamne de poveste – „O viaţă de om, un secol de istorie”
În ultimii ani se constată că oamenii trec în lumea celor veşnici la o vârstă, din păcate din ce în ce mai timpurie. Din fericire sunt şi unele excepţii, cărora Bunul Dumnezeu le-a hărăzit o viaţă lungă plină de împliniri.
Viaţa, acest miracol, care pentru unii se măsoară în zile, pentru alţii în luni sau ani, oferă şi surprize. Îi lasă pe unii dintre noi să adauge peste 100 de primăveri lângă ghioceii de la tâmple. Pentru aceste persoane, fiecare zi e o adevărată sărbătoare conştiente fiind că sunt printre privilegiatele sorţii.
Din această categorie fac parte şi cele două doamne pe care Organizaţia Judeţeană de Femei PSD Botoşani le-a sărbătorit săptămâna trecută.


DRILEA SAVETA, din comuna Drăguşeni, a împlinit pe 5 martie 2011 o sută unu ani, o viaţă trăită alături de cei şase copii din care doi decedaţi, 18 nepoţi şi 25 de strănepoţi.


Soţul a decedat acum trei decenii . Povesteşte cu vii emoţii despre perioada războilui şi de asemenea de cei 4 ani de prizonierat petrecuţi de către soţul său în lagărul din Siberia.


Locuieşte singură în casa bătrânească pe perioada verii, iar iarna împreună cu fiica sa. Cei dragi o vizitează destul de des, dar sarcina de a o îngriji zilnic revine fiicei sale de 74 de ani. Bătrâna supravieţuieşte din pensia de veteran de război în valoare de câteva zeci de lei pe lună.



Când e frumos afară bătrâna nu stă locului şi are încă grijă de gospodăria ce-i este atât de dragă. Ea spune că nu există un secret al celor 101 ani. Fiind întrebată care este secretul longevităţii ne-a răspuns simplu „Aşa a vrut Dumnezeu”.




BEJNARU MARIA, din satul Socrujeni, comuna Gorbăneşti , a împlinit pe 6 martie 2011 o sută unu ani şi are o viaţă plină de amintiri – nouă copii din care patru decedaţi, 24 de nepoţi, 33 de strănepoţi şi 2 străstrănepoţi.




Şi-a pierdut soţul în urmă cu trei decenii şi imediat după s-a mutat în casa fiicei şi a ginerelui ei Ilie şi Maria Iliescu.
Ne-a mărturisit că a trăit ponderat, nu a făcut excese, nu a duşmănit şi nu a dorit răul nimănui, chiar dacă nu i-a fost uşor în viaţă.



Aşa i-a ajutat Dumnezeu să zâmbească în fiecare dimineaţă zorilor de zi. Întrebată fiind câţi ani are ne-a mărturisit zâmbind „Câţi ani am, sunt toţi ai mei!”Cei dragi care o înconjoară ne-au spus că nu a fost niciodată bolnavă. Este plină de viaţă, încă face glume şi transmite energie şi vitalitate celor din jur.

Aceste două doamne au înfruntat vitregiile vieţii şi necazurile vremii. Au trăit sub trei regimuri: monarhie, comunism şi democraţie. În plus au prins şi cele mai importante evenimente ale secolului – cele două războaie mondiale, marea unire de la 1918, foametea din 1944 dar şi revoluţia din 1989. Au trăit pe viu schimbarea la conducerea tării noastre a mai multor regi şi preşedinţi.
Organizaţia judeţeană de femei PSD Botoşani le urează acestor doamne să se bucure de sănătate şi să fie în putere ani mulţi. De la doamne ca ele, care au răzbit un secol prin viaţă, avem cu toţii ce să învăţăm. Le datorăm respect, ajutor şi admiraţie”,
Mulţumim pe această cale doamnelor din organizaţia noastră care s-au implicat în realizarea acestor evenimente.

DOINA ELENA FEDEROVICI
Preşedinte,
Organizaţia Femeilor Social Democrate din Judeţul Botoşani

Un comentariu:

  1. DRILEA SAVETA,strabunica..cum ii ziceam noi "mamuta" a fost o femeie iubitoare,nu si neglija rudele si ma rasfata cu bunatati!Dumnezeu sa o ierte!

    RăspundețiȘtergere