Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

duminică, 29 martie 2009

Prima femeie doctor in matematica



,,Matematica a a părut ca o necesitate de a face calcule comerciale, de a măsura terenuri şi de a predetermina evenimente astronomice cu scopuri agriculturale".

Prima femeie care a obţinut titlul de doctor în matematică a fost distinsa matematiciană Maria Neumann (1905-2003),din centrul universitar Timișoara(iunie 1968).
Doamna profesor Cabiria Andreian Cazacu a fost prima femeie conferentiar universitar la Universitatea din Bucureşti. Dl.Solomon Marcus acad. universitar la Universitatea din Bucureşti a declarat că Cabiria Andreian Cazacu ca este cea mai importantă reprezentantă feminină a
matematicii româneşti,
Domnia sa, dl. acad. Solomon Marcus a menţionat: că au mai existat prezente matematice feminine precursoare la Universitatea din Iaşi, anume Vera Myller Lebedev, Silvia Creangă şi Florica T. Campan. Iar oraşul Iaşi,coincidenţă fericită, este chiar oraşul natal al Cabiriei Andreian. În 1944, cu părinţii se mută în Bucuresti.In 1949 Cabiria Andreian îşi încheie strălucit studiile universitare şi îşi începe activitatea conducând seminarii la cursurile profesorilor Alexandru Froda şi Grigore C. Moisil. In 1951 este lector universitar, iar în 1953 susţine examenul de admitere la doctorat la profesorul Simion Stoilow. După doi ani, adică în 1955 şi-a susţinut teza de doctorat, sub conducerea profesorului Simion Stoilow şi a fost numită confereţiar. A fost prima femeie doctor a Universităţii din Bucuresti si totodată prima femeie conferenţiar la această UniversitateA publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice în specialitatile:
Cvasiconformitate, Suprafeţe riemanniene, Teoria lui Nevanlinna. A obtinut titlul de doctor docent în 1967, cu lucrarea “Clase de suprafete riemanniene”. A publicat 7 lucrări de specialitate cu caracter monografic, a scris 12 lucrări de Istoria matematicii, a fost editor a 12 volume de Proceedings ale Seminariilor Romano-Finlandeze, la organizarea cărora a avut o contributie esentială încă din anii 1960. A călăuzit teze de doctorat, a organizat multe conferinţe. A obţinut Premiul Stoilow al Academiei, diferite ordine şi medalii.

Vera Lebedev.
Născută la Petersburg în 1880, aceasta urmase liceul la Novgorod, apoi secţia de ştiinţe fizico-matematice a Şcolii superioare pentru femei „Bestujev" (1897—1902). A devenit doctor în matematici, în 1906, la Gottingen, cu o teză în care a dat primul exemplu cunoscut de ecuaţie integrală singulară. Căsătorindu-se cu Alexandru Myller, îl urmează la Iaşi, unde, în 1910 devine doctor docent. împreună cu soţul ei, întemeiază, în 1912, Seminarul Matematic ieşan. In acelaşi timp, organizează, împreună, o bogată bibliotecă matematică, care a contribuit în mod esenţial la dezvoltarea unei puternice şcoli matematice la Iaşi.S-a distins în special în algebră. Ea a devenit, în 1918, la Iaşi, prima femeie profesor universitar în România într-o disciplină ştiinţifică, predând algebra superioară şi teoria funcţiilor timp de trei decenii. Lucrările sale se referă la analiza matematică şi teoria numerelor, la ecuaţiile diferenţiale, la teoria funcţiilor. Toate prelegerile ei erau deosebit de interesante şi clare, ca şi cursurile tipărite. Cursul său de Algebră a fost distins cu Premiul de Stat (1953).

Prima româncă profesor la StanfordCea mai bine cotată matematiciană română din lume. Un savant reputat, care a primit gradul de profesor la instituţia de învăţămînt aflată pe locul trei mondial, după unele clasamente.
Eleny Ionel este prima femeie din România care a primit gradul de profesor la Stanford University, îndeplinind această funcţie de aproximativ patru ani. Mai mult, ea a primit “gradul” de profesor atît la Stanford, cît şi la Wisconsin University, “lucru ne mai întâlnit” A plecat în 1991 şi a obţinut titlu de doctor în 1996 la Michigan University, cu o teză de topologie, condusă de un matematician faimos, Thomas Parker. După postdoctoratul la Massachusetts Institut of Tehnology (MIT), a ajuns profesor la Wisconsin şi la scurt timp profesor la Stanford”.
Kovalevskaya Sofia( n.15-01-1850,-d.10-02-
prima femeie savant in matematica,în Rusia. A fost aleasa membră a Academiei de Ştiinte, fiind prima profesoara de matematica.A fost publicistă şi scriitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu