Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

duminică, 1 martie 2009

Istoria zilei de 8 martie

Pe plan internaţional 8 martie nu este a mamei, pentru că mama înseamnă: datorie, sacrificiu, responsabilitate pentru ceilalţi. Ziua Mamei, a fost propusă pentru prima dată în 1872, de JULIA WARD HOWE, în Statele Unite ale Americii, ca o sărbătoare dedicată mamei, o zi totodată şi a păcii. Mai târziu, în anul 1907, ANA JARVIS, a început o campanie pentru stabilirea zilei naţionale a mamei. În urma campaniei condusă de JULIA, prima zi a mamei a fost stabilită pe 10 mai 1908. Florile specifice acestei zile speciale au devenit garoafele, flori favorite mamei JULIEI. De atunci garoafele roşii reprezintă simbolul unei mame încă în viaţă, în timp ce o garoafă albă, comemorează pierderea ei.
. Înalta distincţie, Premiul Nobel pentru pace pe anul 1976, a fost atribuită şi unor cunoscute militante pentru încetarea violenţei în Ulster: MAIREAD CORRIGAN şi BETTY WILLIAMS.
Această mişcare şi-a făcut apariţia pe scena politică nord-irlandeză în iulie 1976, ca urmare a valului de crime ce s-a abătut asupra populaţiei civile. La această manifestare intitulată,, MIŞCAREA MAMELOR PENTRU PACE”, au participat numeroase mame. Aceste două brave femei-mame- au avut puternic ecou internaţional.
Un model de super mama: LILIAN GILBRETH, a fost considerată o super mamă, care a combinat viaţa de familie cu cariera. A fost mamă a 12 copii. Copiii au scris cărţi despre experienţele lor de creştere şi educaţie într-o familie mare. Au scris despre metodele educaţionale pe care le folosea mama lor. Pe lăngă mamă, a fost psiholog industrial. A studiat management, muzică, literatură. A absolvit Facultatea de Filologie şi Filozofie în California. În 1900 a primit premiul pentru literatură. A devenit doctor în filozofie. A fost consilieră în probleme civile, producţie de armament pentru 5 preşedinţi americani.
* Ideea infiinţării unei Zilei Internationale a Femeilor a apărut la începutul secolului 19, în mijlocul industrializării rapide a lumii şi a expansiunii economice, procese care au condus la proteste legate de condiţiile de muncă.
* Femei din fabricile textile şi de confecţii au organizat un astfel de protest la data de 8 martie 1857, în oraşul New York Muncitoarele au protestat împotriva aceea ce ele considerau ca fiind condiţii proaste de lucru şi salarii mici. Protestatarele au fost atăcate şi dispersate de către poliţie. Aceste femei si-au infiintat, in aceeasi luna, dar doi ani mai tarziu, primul sindicat muncitoresc.
* Pe 8 martie 1908, Societatea Femeilor Social Democrate din New York a organizat o întrunire a maselor pe tema drepturile femeilor.
* In 1910, la Conferinţa Femeilor Socialiste din Copenhaga, a fost aprobată o zi internaţională pentru a celebra pacea şi câştigarea dreptului de vot. 8 martie, a început să fie sărbatorită prima oară în 1911 în Austria, Danemarca, Germania şi Elvetia. Este ziua în care sărbatorim curajul şi vointa înaintaşelor şi înaintaşilor noştri cărora le datorăm recunoaşterea drepturilor şi a demnităţii noastre ca oameni şi cetăţeni femei. *
Începând din 8 martie 1911, inspirată de comemorarea în America a femeilor care muncesc socialista germană KLARA ZETKIN a organizat Ziua Internationala a Femeilor şi pănă la 8 martie 1921 aceasta zi a fost in mod oficial si global declarată Ziua Internationala a Femeilor
Dacă în 1921, 8 Martie a fost in mod oficial si global declarată Ziua Internationala a Femeilor, reprezentantele bulgare au propus ca ziua să fie sărbătorită în mod uniform pe toată suprafaţa planetei.
În 1946, a fost creată Comisia ONU pentru condiţia femeii, care a propus Adunării Generale a ONU, spre adoptare Convenţia privind drepturile politice ale femeii.
În occident, Ziua Internaţională a femeilor a fost comemorată în anii 1910-1920, dar şi-a pierdut din importanţă. Tradiţia a fost înviată în anii 1960.
În anul declanşării primului război mondial ziua de 8 martiea fost celebrată pe continentul american ca zi de luptă împotriva războiului. În 1960 noile mişcări feministe au revigorat ziua de 8 martie.
În 1977, Adunarea Generală a proclamat ,, Ziua Naţiunilor Unite”pentru drepturile femeii şi Pacea Internaţională.
In timp ce Ziua Internaţională a Femeilor se sărbătoreşte, acum, în mod global, pe 8 martie, exista câteva ţări care celebrează Săptămâna Internaţională A Femeilor, iar Statele Unite sărbătoresc Luna Internaţională a Femeilor. Astăzi, in toată lumea se sărbătoreşte ca zi a mamei cu felicitări, flori, si cadouri pentru femei din partea copiilor, bărbaţiilor, prietenilor.
Organizaţia Naţiunilor Unite a propus ca, anul 2008, manifestările dedicate Zilei Internationale a Femeii să aiba loc sub genericul "Promovarea rolului femeilor in luarea deciziilor".

Un comentariu:

  1. Multumim , Doamna Viorica, pentru tot ceea ce faceti pentru promovarea femeii atat prin colectia Dumneavoastra de filatelie si cartofilie,prin articolele dedicate acesteia, dar si prin actiunile pe care le intreprindeti in comunitatea romaneasca.
    LA MULTI ANI , SANATATE SI NUMAI BUCURII IN ACEASTA ZI ANIVERSARA DE 4 MARTIE!

    Mariana Gusetu-Secretar General-Adjunct UNIFERO
    www.unifero.org

    RăspundețiȘtergere