Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

joi, 22 decembrie 2011

Interviu cu dl Ion Ilie director al Centrului pentru Conservarea Culturii Tradiţionale- Botoşani-

Domnul director Ion Ilie, este absolvent al Conservatorului ,, George Enescu" Iaşi, Facultatea Instrumente şi Canto-secţia vioară, a deţinut multe funcţii de conducere cum au fost: director adj. la Filarmonica din Iaşi (1973-1974), director Orchestră Simfonică Botoşani (1974-1979), în perioada 1981-1986, a fost artist instrumentist A.R.I.A- Orchestra simfonică municipală Caracas- Venuzuela, în 1987 a fost director la Centrul Judeţean de Creaţie Botoşani, între anii 1987-1990, director Orchestra Simfonică Botoşani.
În perioada 1990-1997 este director la Centrul de Librărie Botoşani Dl Ion Ilie a fost la Centrul Judeţean de Creaţie, director din anul 1997-2000, apoi viceprimar al municipiului Botoşani, pe probleme de învăţamânt şi cultură.

Din 2004 până-n prezent este director la Centrul de Conservarea Culturii Tradiţionale Botoşani.

L-am cunoscut pentru prima dată pe dl profesor Ion Ilie la un concert simfonic care a avut loc la teatrul ,, Mihai Eminescu", într-o perioada când sala nu era suficient încălzită şi instrumentişti îşi suflau în mâini pentru a se încălzi, iar publicul ,, melomanii" rămâneau îmbrăcaţi în seara concertului. În ciuda condiţiilor termice artişti instrumentişti susţineau concerte de calitate. Referitor la educaţia muzicală pot spune că exista un respect deosebit pentru orchestraţie şi soliştii invitaţi din toate colţurile lumii. Ca de exemplu o întâmplare din timpul concertului când un şoricel a traversat de trei ori scena de-a lungul ei, timp în care nu au reacţionat spectatorii şi nici instrumentiştii, pentru că muzica era mai importantă. Atunci l-am cunoscut pe dl Ion Ilie la acel concert.
Despre spectatorii de altădată accesati:
http://emancipareafemeii.blogspot.com/2009/09/din-istoria-teatrului.html

,,Tinuta, atitudinea spectatorilor erau exemplare: nu se auzea nici o şoaptă în sală cît timp dura reprezentaţia. Se simţea fluidul care se încheagă între înterpreţi şi sală, fenomen spiritual care ridica orice om la nivelul superior al înţelegerii şi împăcării între semeni".(Prof, Ileana Turusancu)
H.V. Luna decembrie a fost generoasă cu noi cetăţenii oraşului Botoşani, pentru că ne-aţi oferit nouă spectatorilor un program cu tema ,, Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă" , ,, Festivalul Coral-Concurs, O , ce veste minunată" şi ,, Gala copiilor laureaţi" , unde v-ati implicat emoţional şi profesional în organizarea acestui program complex. V-am văzut pe scenă dăruind multă pasiune în ceea ce v-aţi programat.
H.V. Domnule Director, vă rog frumos să-mi spuneţi câteva cuvinte despre activităţile Centrului Judeţean pentru Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, interviu ce va fi postat pe sitte-ul:
http://emancipareafemeii.blogspot.com/ un blog de cultură botoşăneană, unde au fost postate multe articole despre activitatea instituţiei pe care o conduceţi, despre meşteşugari, arta populară tradiţională şi ,, Zilele oraşului".

Dl director Ion Ilie:
,,Activităţile lunii decembrie au fost de lung răsunet pornind de la ,, Gala copiilor laureaţi" , la festivalurile naţionale şi internaţionale, reuşind astfel să-i facem cunoscuţi publicului botoşănean pe viitorii solişti care nu sunt numai din Botoşani ci şi din judeţele limitrofe. Festivalul coral ,, O ce veste minunată" , aflat la a II-a ediţie l-am
gândit încă de anul de la ediţia a I-a ca o acţiune de revigorare a muzicii corale începând de la grupurile corale săteşti până la formaţiile corale camerale şi mixte care înainte de 1989 constituiau un punct forte al unei comune, oraş sau judeţ, constituind astfel o sursă de inspiraţie în compoziţiile şi prelucrările unor iluştri compozitori. Revoluţia însă a însemnat pentru unii distrugerea unor acţiuni culturale, instituţii etc. care în timp s-a dovedit că nu aveau niciun ,, iz comunist" dar refacerea lor va fi de durată ( pornind de la irigaţii ferme până la activităţile educative şi culturale). Revenind la festivalul coral am considerat ca să aducem un omagiu celor trei iluştri dirijori care au reprezentat judeţul şi Moldova în toate confruntările artistice pe ţară, este vorba de Ghe. Cojocaru, Ghe Timofte şi George Holca.


În imagine foto dirijor Ghe. Cojocaru la Atheneul Roman si dupa concert cu dirijorul maestru D.D. Botez

fotografii private


Drept pentru care trofeele au purtat numele celor trei dirijori şi au fost câştigate de formaţia corală din Bălţi şi Soroca Rep. Moldova şi corala Liceului de Artă ,, Ştefan Luchian
"
Premiul I- cameralei din Brăila
Premiul II- cameralei din Dorohoi
Premiul III - formaţiei corale din Suceava
Menţiune- formaţiei din Avrămeni.

S-au mai acordat şi nişte premii speciale. În data de 17 decembrie a avut loc un concert de gală cu formaţiile câştigătoare ale trofeelor şi recitalul coregrafic al formaţiei BAND MAAN din Iordania urmat de un spectacol ,, LA MULŢI ANI ROMÂNIA!" prezentat de formaţia coregrafică din Dobrogea, Ardeal şi Moldova, spectacol ce s-a bucurat de un real succes la public.
Duminică 18 decembrie a avut loc parada obiceiurilor de iarnă şi spectacol prezentat de cele peste 18 formaţii din judeţ, 4 formaţii din ţară şi 2 din Rep. Moldova. Obiceiurile şi datinile străbune au făcut ca peste 2000 de botoşăneni la acest spectacol în Piaţa 1 Decembrie care a impresionat prin frumuseţea costumelor şi dansurile căiuţilor şi al caprelor prevestitori ai sărbătorilor de iarnă.

H.V. Domnul Director, vă rog să-ne spuneţi despre proiectele Centrului de Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale, proiecte pe care le-aţi gândit pentru anul 2012 ce vine.
Dl director Ion Ilie: ,,Ca proiecte de viitor trebuie să vă spun că instituţia noastră are în plan realizarea a 12 festivaluri începând de la cele de poezie şi terminând cu muzica corală sau clasică. Astfel fiecare lună este marcată de un eveniment major printr-un festival în Rep. Moldova, Ucraina, Franţa şi Italia, expoziţii, târguri meşteşugăreşti.
Referitor la spectacolul formaţiei de dansuri populare ,,
Band Maan Popular", s-a primit o adresă pe data de 23. 12. 2011 din partea Ambasadei Regatului Haşemit al Iordaniei la Bucureşti, care îşi exprimă salutul şi sincere mulţumiri Consiliului Judeţean şi Centrului de Creaţie Botoşani pentru sprijinul acordat, efortul depus pe parcursul turneului în România, . Se mai precizează ca,, membrii formaţiei au fost impresionaţi de ospitalitatea şi prietenia de care s-a bucurat din partea autorităţilor locale cât şi a publicului botoşănean"
H.V.Vă mulţumesc domnule director pentru amabilitatea dv. de a oferi un interviu şi a preciza activitatea instituţiei.








Din istoria formaţiilor corale ale oraşului botoşani accesaţi:
http://carmenmoraru.blogspot.com/2007/12/anunt-pentru-prieteni.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu