,,De când este pensionar de boală, s-a apucat mai serios de o pasiune mai veche, filatelia şi numismatica. Este un mare pasionat de Eminescu, si a realizat studii, a făcut expoziţii. A scris numeroase articole și studii referitoare la Mihai Eminescu,în Revista ,,Luceafarul” (Botoșani), Revista ,,Vestea” din Mehadia şi altele. Se precocupă cu seriozitate de editarea și publicarea ,,Buletinului Informativ” pentru colecţionari, cu tema ,,Mihai Eminescu”, în apariţii trimestriale (2003 – 2010, Ed.Axa). In acestă publicație, peste 200 de studii îi aparțin.
A scos un Buletin Informativ, ajuns la nr.25. A publicat trei cărți: ,,Eminescu în filatelie”, Ed. Axa, 2001, ,,Mihai Eminescu la Botoșani”, Ed. Axa, 2004 și ,,Mănăstirea Agafton – loc de popas și reculegere pentru Mihai Eminescu”, Ed. Agata, 2010. Aceste cărți sunt rodul unei imense muncii de cercetare, căutări și scotociri de documente prin arhive. Domnul ing. Nicolae Iosub este colectionar filatelist din anul 1974. A colecţionat marci postale, plicuri speciale, intreguri postale, ilustrate maxime si cartofilie din toate domeniile cum ar fi: Personalitati ale culturii romanesti, Istoria Romaniei, Religie, Mihai Eminescu, pictura, cosmos. A alcătuit mai multe exponate: ,,Eminescu si contemporanii săi”, ,,G.Enescu”, ,,Istoria Moldovei”, ,,Biserici si mănăstiri”, ,,Stampile speciale”, ,,Viata lui Iisus Hristos”, ,,Pictura românească etc.Cu aceste activităţi si-a găsit liniştea sufletească.
,,O astfel de activitate vă doresc şi vouă ca viitori pensionari '' a declarat dl Nicolae Iosub.
Ultima carte editată de Editura ,, Caromi", Botosani se numeşte ,, Eminescu în Filatelie"
http://www.luceafarul.net/inginerul-nicolae-iosub-un-eminescolog-nascut-din-pasiune
http://www.luceafarul.net/inginerul-nicolae-iosub-un-eminescolog-nascut-din-pasiune
http://www.luceafarul.net/pe-urmele-lui-mihai-eminescu-xxii-casa-in-care-s-a-nascut-mihai-eminescu
ZIUA CULTURII NAŢIONALE
Preşedintele T. Băsescu a semnat decretul de promulgare a Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale, informează Administraţia Prezidenţială.
Camera Deputaţilor a adoptat pe 16 noiembrie un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi doua abţineri. Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi si senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu care a semnat şi el aceasta iniţiativă. Iniţiatorii susţin că există precedente pentru această sărbătoare şi în alte ţări europene.
Astfel, în Spania ziua culturii a fost fixată ziua morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia ziua de naştere a lui Luis de Camoes. Mai mult, autorităţile din Moldova au hotărât deja ca ziua de naştere a lui Mihai Eminescu să devina Ziua Culturii Naţionale.
,,Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional. Menţionăm faptul că, în Italia, de ziua lui Dante în toate oraşele italiene au loc serbări publice, lecturi din opera lui, dezbateri publice, târguri de carte etc", se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor.
Prin aceasta lege, posturile publice de radio şi televiziune sunt obligate să reflecte în mod adecvat evenimentul.
Pentru a marca, aşa cum se cuvine, această importantă zi, Gruparea Colecţionarilor ,,Eminescu" Botoşani a realizat două plicuri şi o ştampilă specială dedicată evenimentului. Unul din plicuri este machetat de d-ul dr. Gică Mariţanu şi unul de subsemnatul.
Am dat semnal în Ţară ca şi alţi iubitori ai lui Eminescu să realizeze materiale cu acest subiect.
Începând cu acest an, pe 15 ianuarie vom sărbători două evenimente importante pentru toţi românii- naşterea lui Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale.
Ştampila s-a aplicat pe corespondenţă la OP1 din Botoşani în ziua de 15 ianuarie 2011. Cu acesta ştampilă s-au realizat şi ilustrate maxime şi s-a aplicat şi pe întregul poştal nr.039/2010, realizat de Romfilatelia.
Autor Nicolae Iosub
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu