Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

joi, 22 decembrie 2011

Din istoria lui Moş Crăciun


http://istoriiregasite.wordpress.com/2010/12/24/istoria-lui-mos-craciun/

Moș Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae care și-a făcut apariția în secolul III. El apare ca un om bătrân prietenos care împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie). Moş Crăciun este un bătrân, s-a născut acum multe sute de ani, nimeni nu ştie când şi unde anume. Se ştie că ziua lui de naştere era sărbătorile la Solstiţiu de iarnă, când soarele se face foarte mic, ca apoi să se nască din nou. Se credea că Moş Crăciun moare în fiecare iarnă şi se naşte iar şi iar. În fiecare an, în seara de Crăciun, Moşul care e un bătrân tare, la miezul nopţii el moare câteva clipe şi renaşte prin pruncul Iisus Hristos. În acelaşi timp, toată lumea reîntinereşte.
Chiar dacă mitul poate varia de la zonă la zonă, în special în funcție de clima în perioada Crăciunului (care pleacă de la o iarnă înghețată în emisfera nordică și ajunge la o vară călduroasă în emisfera sudică), în general Moș Crăciun este imaginat ca fiind îmbrăcat într-un costum roșu, având o barbă lungă și albă și locuind într-o țară nordică (mai frecvent în Finlanda sau în Canada).
Semnificația sărbătorii actuale de Crăciun este specifică geto-dacilor. În aceeași zi se celebrau Saturnaliile romane, apoi moartea și renașterea zeului solar de origine iraniană, Mithra, și, după trei secole de la apariția creștinismului, a început să se serbeze nașterea lui Isus. Determinantul „Moș (Crăciun)” semnifică vârsta înaintată a zeului care trebuia să moară și să se nască de Anul Nou. Existența lui dura 365 sau 366 de zile, îmbătrânea, deceda și învia la începutul anului următor. În tradițiile populare, Crăciunul apare fie ca o zeitate cu puteri supranaturale, fie ca un om obișnuit (un bătrân, pastor cu barba de omăt, vecin cu Moș Ajun, etc).Vestimentația lui era alcătuită din costum popular, anotimpul sugerat fiind primăvara. Vechimea numelui e dovedită de existența cuvântului, în variante, în aromână și megleno-română.


Moş Crăciun în România
Cu mulţi ani înainte de Hristos, în apropierea Anului Nou, românii, sărbătoreau pe zeul lor Saturn cu procesiuni, dansuri şi scenete de teatru. Oamenii mascaţi şi ceteraşi umblau din casă în casă. Sfinţii Părinţi ai Bisericii, după anul 325, au mutat sărbătoarea Naşterii Domnului Hristos chiar în mijlocul Saturnaliile romane. La data de 20 decembrie în ziua Sfântului Ignaţie, românii taie porcii. Se tăiau porcii şi înaintea lui Hristos. Strămoşii aduceau acest sacrificiu zeului Saturn.
Spiridușii îl ajută la pregătirea cadourilor. El împarte cadourile cu ajutorul unei sănii zburătoare, ce este trasă de reni (sau pe o planșă de surf în Australia). Moș Crăciun intră în case prin horn (dacă există unul) și pune cadourile sub pomul de Crăciun sau în cizmele pregătite special pentru aceasta


Moş Crăciun în Franţa.
Sfântul Nicolae din Myra (Demre) reprezintă sursa primară de inspirație pentru Moș Crăciun. El a trăit în secolul al patrulea și a fost un episcop creștin al provinciei Licia din Anatolia bizantină, fiind renumit pentru faptul că împărțea cadouri oamenilor săraci. Moș Crăciun a fost asemănat cu Odin, un zeu important la popoarele germanice. În două cărți scrise în secolul XIII în Islanda, „Poetic Edda” și „Prose Edda”, acesta este prezentat zburând pe un cal cu opt picioare numit Sleipnir ce putea călători pe distanțe lungi, astfel fiind comparat cu renii lui Moș Crăciun. Sărbătoarea închinată lui, Yule, avea loc anual pe 21 decembrie. În ajunul acestei zile, copii își umpleau încălțămintea cu legume, iar zeul le oferea dulciuri în locul acestora. Conform legendei, această practică ar fi fost adusă în Statele Unite de către coloniștii olandezi ce s-au stabilit în New Amsterdam în secolul XVII.

Moş Crăciun în Elveţia.
Această idee este însă greșită, imigranții olandezi fiind protestanți detestau cultul sfinților, împreună cu cel al Sfântului Nicolae, considerându-l obicei papistaș
Santa Claus a fost introdus într-o satiră din 1809 a lui Washington Irving, numită Knickerbocker History, el inventând legenda conform căreia Santa Claus a fost împrumutat de la imigranții olandezi.
În Filanda este Joulupukki, cel care vine dintr-un ţinut în forma unei urechi, despre care se spune că ar fi modul prin care Moşul ascultă dacă copii sunt cuminţi.
În Suedia, Jultomte, este un pitic îmbrăcat în roşu, cu barba albă, mare amator de orez cu lapte, mancare tradiţională a Suedezilor.
În Spania cadourile sunt aduse de trei magi, de două ori pe an adică pe 26 decembrie şi 6 ianuarie.
În Italia BabboNatale, este bătrâna vrăjitoare Befana, care vine pe horn şi lasă cadourile lângă bradul împodobit.


În Olanda copii îl aşteaptă pe Sinterklaas (versiunea olandeză a Sfântului Nicolae) era îmbrăcat cu haine bisericești și se urca pe acoperișurile caselor, trimițându-le acestora cadouri prin horn.
Acesta vine pe un cal alb şi lasă darurile saboţi de lemn. În ajunul sosirii Moşului ghetuţele sunt umplute cu fân şi zahăr pentru calul Moşului.
În Marea Britanie, „Father Christmas” este datat din secolul XVII, personajul fiind un bărbat grăsuț, cu barbă, îmbrăcat într-o haină lungă, verde și guler de blană. Imaginea lui se regăsește în „fantoma Crăciunului prezent” din cartea „A Christmas Carol” scrisă de Charles Dickens. Christkindlein a devenit popular în Europa în secolul XIX. El aducea cadouri în secret copiilor, având ca ajutor un pitic numit Pelznickel (sau Belsnickle).[4]

În Japonia, japonezii celebrează Crăciunul cu păpuşi şi aranjamente florale împreună cu Jizo Moşul din Japonia

CRACIUN FERICIT!

DIN ISTORIA PRIMELOR FELICITARI CU OCAZIA CRACIUNULUI


Englezii au inventat felicitarile de Craciun.Prima felicitare de Craciun, in care apareau membrii unei familii care sarbatoreau cu multa mancare si bautura, a fost inventata in Marea Britanie, in secolul al XIX-lea, ne spune directorul unui muzeu, citat de Mediafax. Britanicii trimit cel mai mare numar de carti postale din lume, fiecare dintre ei expediind anual, in medie, 27 de felicitari. Nici nu e greu de obtinut aceasta medie, avand in vedere ca, de exemplu, regina Marii Britanii trimite circa 10.000 de felicitari de Craciun.

Moş Crăciun vine tiptil, niciodată nu-l simţim, dar de fiecare dată ne lasă fericire, bucurii, sănătate.
Crăciunul e momentul în care privim în inima noastră şi ne aducem aminte de toţi cei pe care îi iubim şi suntem legaţi de ei.
Să ningă încet deasupra voastră cu fulgi de fericire, să vă fie visul un zbor de împlinire, să vă fie sufletul scăldat în stropi de bunătate, să aveţi parte în drumul vostru de un soare zâmbitor şi un înger păzitor.
Fie ca toate visele pe care le făuriţi în aceste zile magice de Sărbătoare să se împlinească şi drumul străbătut pentru realizarea lor să vă aducă bucurie în inimă iar în casă fericire şi belşug.
Fie ca steaua care a insotit magii in cautarea pruncului sfant, sa va fie un far de lumina, care sa va incalzeasca sufletul si sa va lumineze chipul, atat in aceste zile de sarbatoare cat si in cele care vor urma!

Fie ca spiritul Crăciunului să ne mângâie inima, să ne descreţească frunţile, să ne aducă iubire să ne lumineze mintea pentru a ne face viaţa mai bună.
Fie ca Lumina Sfântă a acestei mari Sărbători să vă călăuzească paşii, să vă aducă sănătate şi fericire care să dăinuie veşnic în preajma voastră. Asemenea stelei care a călăuzit magii către Isus, aşa să vă călăuzească Dumnezeu către fericire

Colinde interpretate de Corala ,, LIRA" si Datini si Obiceiuri de Anul Nou- Botosani













Expozitia de pictura cu tema,, Vine Mos Craciun", al elevilor de la scoala nr. 11, 13 si 16 la Muzeul judetean Botosani














Obiceiuri de Anul Nou, expozitie realizata de muzeograf etnograf
Steliana Baltuta




http://emancipareafemeii.blogspot.com/2009/12/la-multi-ani-2010.html
despre ritualul Noului An accesati:

Interviu cu dl Ion Ilie director al Centrului pentru Conservarea Culturii Tradiţionale- Botoşani-

Domnul director Ion Ilie, este absolvent al Conservatorului ,, George Enescu" Iaşi, Facultatea Instrumente şi Canto-secţia vioară, a deţinut multe funcţii de conducere cum au fost: director adj. la Filarmonica din Iaşi (1973-1974), director Orchestră Simfonică Botoşani (1974-1979), în perioada 1981-1986, a fost artist instrumentist A.R.I.A- Orchestra simfonică municipală Caracas- Venuzuela, în 1987 a fost director la Centrul Judeţean de Creaţie Botoşani, între anii 1987-1990, director Orchestra Simfonică Botoşani.
În perioada 1990-1997 este director la Centrul de Librărie Botoşani Dl Ion Ilie a fost la Centrul Judeţean de Creaţie, director din anul 1997-2000, apoi viceprimar al municipiului Botoşani, pe probleme de învăţamânt şi cultură.

Din 2004 până-n prezent este director la Centrul de Conservarea Culturii Tradiţionale Botoşani.

L-am cunoscut pentru prima dată pe dl profesor Ion Ilie la un concert simfonic care a avut loc la teatrul ,, Mihai Eminescu", într-o perioada când sala nu era suficient încălzită şi instrumentişti îşi suflau în mâini pentru a se încălzi, iar publicul ,, melomanii" rămâneau îmbrăcaţi în seara concertului. În ciuda condiţiilor termice artişti instrumentişti susţineau concerte de calitate. Referitor la educaţia muzicală pot spune că exista un respect deosebit pentru orchestraţie şi soliştii invitaţi din toate colţurile lumii. Ca de exemplu o întâmplare din timpul concertului când un şoricel a traversat de trei ori scena de-a lungul ei, timp în care nu au reacţionat spectatorii şi nici instrumentiştii, pentru că muzica era mai importantă. Atunci l-am cunoscut pe dl Ion Ilie la acel concert.
Despre spectatorii de altădată accesati:
http://emancipareafemeii.blogspot.com/2009/09/din-istoria-teatrului.html

,,Tinuta, atitudinea spectatorilor erau exemplare: nu se auzea nici o şoaptă în sală cît timp dura reprezentaţia. Se simţea fluidul care se încheagă între înterpreţi şi sală, fenomen spiritual care ridica orice om la nivelul superior al înţelegerii şi împăcării între semeni".(Prof, Ileana Turusancu)
H.V. Luna decembrie a fost generoasă cu noi cetăţenii oraşului Botoşani, pentru că ne-aţi oferit nouă spectatorilor un program cu tema ,, Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă" , ,, Festivalul Coral-Concurs, O , ce veste minunată" şi ,, Gala copiilor laureaţi" , unde v-ati implicat emoţional şi profesional în organizarea acestui program complex. V-am văzut pe scenă dăruind multă pasiune în ceea ce v-aţi programat.
H.V. Domnule Director, vă rog frumos să-mi spuneţi câteva cuvinte despre activităţile Centrului Judeţean pentru Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, interviu ce va fi postat pe sitte-ul:
http://emancipareafemeii.blogspot.com/ un blog de cultură botoşăneană, unde au fost postate multe articole despre activitatea instituţiei pe care o conduceţi, despre meşteşugari, arta populară tradiţională şi ,, Zilele oraşului".

Dl director Ion Ilie:
,,Activităţile lunii decembrie au fost de lung răsunet pornind de la ,, Gala copiilor laureaţi" , la festivalurile naţionale şi internaţionale, reuşind astfel să-i facem cunoscuţi publicului botoşănean pe viitorii solişti care nu sunt numai din Botoşani ci şi din judeţele limitrofe. Festivalul coral ,, O ce veste minunată" , aflat la a II-a ediţie l-am
gândit încă de anul de la ediţia a I-a ca o acţiune de revigorare a muzicii corale începând de la grupurile corale săteşti până la formaţiile corale camerale şi mixte care înainte de 1989 constituiau un punct forte al unei comune, oraş sau judeţ, constituind astfel o sursă de inspiraţie în compoziţiile şi prelucrările unor iluştri compozitori. Revoluţia însă a însemnat pentru unii distrugerea unor acţiuni culturale, instituţii etc. care în timp s-a dovedit că nu aveau niciun ,, iz comunist" dar refacerea lor va fi de durată ( pornind de la irigaţii ferme până la activităţile educative şi culturale). Revenind la festivalul coral am considerat ca să aducem un omagiu celor trei iluştri dirijori care au reprezentat judeţul şi Moldova în toate confruntările artistice pe ţară, este vorba de Ghe. Cojocaru, Ghe Timofte şi George Holca.


În imagine foto dirijor Ghe. Cojocaru la Atheneul Roman si dupa concert cu dirijorul maestru D.D. Botez

fotografii private


Drept pentru care trofeele au purtat numele celor trei dirijori şi au fost câştigate de formaţia corală din Bălţi şi Soroca Rep. Moldova şi corala Liceului de Artă ,, Ştefan Luchian
"
Premiul I- cameralei din Brăila
Premiul II- cameralei din Dorohoi
Premiul III - formaţiei corale din Suceava
Menţiune- formaţiei din Avrămeni.

S-au mai acordat şi nişte premii speciale. În data de 17 decembrie a avut loc un concert de gală cu formaţiile câştigătoare ale trofeelor şi recitalul coregrafic al formaţiei BAND MAAN din Iordania urmat de un spectacol ,, LA MULŢI ANI ROMÂNIA!" prezentat de formaţia coregrafică din Dobrogea, Ardeal şi Moldova, spectacol ce s-a bucurat de un real succes la public.
Duminică 18 decembrie a avut loc parada obiceiurilor de iarnă şi spectacol prezentat de cele peste 18 formaţii din judeţ, 4 formaţii din ţară şi 2 din Rep. Moldova. Obiceiurile şi datinile străbune au făcut ca peste 2000 de botoşăneni la acest spectacol în Piaţa 1 Decembrie care a impresionat prin frumuseţea costumelor şi dansurile căiuţilor şi al caprelor prevestitori ai sărbătorilor de iarnă.

H.V. Domnul Director, vă rog să-ne spuneţi despre proiectele Centrului de Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale, proiecte pe care le-aţi gândit pentru anul 2012 ce vine.
Dl director Ion Ilie: ,,Ca proiecte de viitor trebuie să vă spun că instituţia noastră are în plan realizarea a 12 festivaluri începând de la cele de poezie şi terminând cu muzica corală sau clasică. Astfel fiecare lună este marcată de un eveniment major printr-un festival în Rep. Moldova, Ucraina, Franţa şi Italia, expoziţii, târguri meşteşugăreşti.
Referitor la spectacolul formaţiei de dansuri populare ,,
Band Maan Popular", s-a primit o adresă pe data de 23. 12. 2011 din partea Ambasadei Regatului Haşemit al Iordaniei la Bucureşti, care îşi exprimă salutul şi sincere mulţumiri Consiliului Judeţean şi Centrului de Creaţie Botoşani pentru sprijinul acordat, efortul depus pe parcursul turneului în România, . Se mai precizează ca,, membrii formaţiei au fost impresionaţi de ospitalitatea şi prietenia de care s-a bucurat din partea autorităţilor locale cât şi a publicului botoşănean"
H.V.Vă mulţumesc domnule director pentru amabilitatea dv. de a oferi un interviu şi a preciza activitatea instituţiei.








Din istoria formaţiilor corale ale oraşului botoşani accesaţi:
http://carmenmoraru.blogspot.com/2007/12/anunt-pentru-prieteni.html