Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

marți, 30 noiembrie 2010

DIN ISTORIA FIZIOTERAPIEI


DIN ISTORIA FIZIOTERAPIEI

Din antichitate s-a observat ca "Sano per aqua" (SPA)-sănătate cu ajutorul apei- arată importanța apei in terapie, calitățile curative și igienice ale apei, proprietațile nămolurilor,algelor,esențelor vegetale, pietrelor vulcanice și sărurilor marine reprezinta o bogație care înca rămane s-o descoperim în complexitatea sa.
Epoca greco-romană

In imagine foto
Termele lui DiocletianBaia era disponibilă doar bogaților, care dispuneau de cameră privata. Ulterior au aparut și băile publice. Homer povestește că baia era folosită pentru igiena personală si întreținere personală. În vremea lui Hipocrat, baia era folosită, pe lânga curățare și în scop terapeutic. Întrucât, în concepția vremii, bolile erau efectul unui dezechilibru al fluidelor se recomandau transudații, masajul, baia si mersul pe jos. Sportul era privit ca benefic pentru sănătate.



Termele erau complexe ansambluri arhitectonice, ample ca suprafata, acoperind mai mult de 11ha, cu bai publice, bai termale, piscine in aer liber, vestiare, sali si spatii rezervate sportului - palestre, biblioteci, curti interioare, locuri de plimbare, sali de conferinte.

Celebre ca frumusete bogatie si eleganta, termele erau centrul existentei citadine in care societatea romana isi consuma activitatea.
Statuile si decoratiile rafinate din marmura si mozaic impodobeau salile si coridoarele. Capacitatea celor mai spatioase ansambluri de terme atingeau intre 1600 si 3000 de persoane. Daca cele mai vechi si luxoase sunt Termele lui Agripa ( 27-25 i de Cr.), cele mai cunoscute la Roma sunt Termele lui Caracalla, construite in anul 212, Termele lui Diocletian si Termele lui Constantin

In imagine dreapta BAIA CARACALLTerma romana era compusa din vestiar (apodyterium) , cameră cu aer cald (tepidarium) , baie cu abur pentru sudație(laconicum) , bazin cu apă caldă (caldarium) , bazin cu apă rece (frigidarium) , subsoluri cu instalații de încălzire (hypocaustum)

Românii au preluat aceste obiceiuri. Dupa asigurarea siguranței trupelor, într-un ținut proaspăt cucerit, se trecea la construcția Instituțiilor fundamentale ale Imperiului, printre acestea numărându-se și baia publica (termala). Pe lângă rolul de a recupera soldații răniți, baia era și loc de socializare, relaxare si nu in ultimul rând de curățare. S-au găsit dovezi că baia era și un loc sacru, de venerare a zeilor. Metodele terapeutice aplicate suferinzilor nu difera de unele terapii din zilele noastre:consumarea de cantități mari de apa în timp ce corpul este supus unei încălziri (azi sauna sau hammam), aplicarea de apa caldă pe zonele în suferința (azi dușurile Vichy), scufundarea corpului în apa calda pentru a-l supune unei presiuni exterioare constante (azi imersiile).
Epoca Evului MediuIn aceasta epoca igiena a regresat. La inceputul perioadei inbaierea nu mai reprezenta o terapie, iar baile termale se transformasera in locuri de placeri sexuale. Aceasta deviere de la scopul initial a indepartat marea masa de utilizatori a bailor, mai ales ca preturile devenisera exorbitante. Daca pana atunci fusesra vazute ca furnizoare de sanatate , baile au inceput sa fie vazute ca locuri de promiscuitate si lux indecent. Declararea crestinismului drept credinta oficiala de stat in Imperiul Roman sub Constantin a grabit inchiderea bailor.

In Peninsula Iberica, sub influenta Maurilor, incepand cu secolul al XIII-lea baia a reinceput sa fie folosita.Influenta Maurilor a fost resimtita si in Imperiul Otoman.Astfel a luat nastere baia turceasca, sau hammam-ul. O baie turceasca presupune trecerea mai intai prin camera calda, unde este provocata transpiratia de un aer cald si uscat. Urmeaza un dus fin cu apa rece si trecerea intr-o camera si mai calda, unde transpiratia va si mai abundenta. Dupa un dus scurt urmeaza un masaj corporal iar apoi urmeaza relaxare intr-o camera special amenajata. Temperatura in hammam este umede si moderata spre deosebire de sauna unde caldura este uscata.

Epaca Moderna aduce cu sine si conceptul de reintoarcere la natura. Astfel are loc o redescoperire a statiunilor balneare. La inceputul sec. al XIX-lea are loc o abordare stiintifica a apelor minerale, a terapiilor complementare si o dezvoltare a statiunilor cu bai, mai ales in Germania (Baden). Cercetatorii doresc sa imbunatateasca folosirea apelor minerale in medicina. Baza terapiei era cura interna pentru tratarea aparatului digestiv,anemiilor,ficatului,colonului, afectiunilor genitale. Era folosita, din pacate foarte rar, si aplicarea externa.

In Epoca Contemporana ia nastere practic Fiziotarapia moderna. Redescoperirea efectelor terapeutice ale namolului, parafinei, algelor marine, miscarii, curentului electric, caldurii, luminii ,masajului au intensificat cercetarile, ducand la aparitia Ramurilor Clasice ale Fizioterapiei:hidroterapia,electroterapia, kineziterapia, climatoterapia, termoterapia, fototerapia, masajul, balneoterapia. Dupa anii 1990, odata cu schimbarea radicala a criteriilor estetice, fizioterapia a luat un avant extraordinar si in tratamentul tesutului adipos,al pielii si in general al esteticii corporale. Aparitia unor noi ramuri interdisciplinare, care se folosesc de toate mijloacele fizioterapiei, dar si ale nutritiei, pentru atingerea unor tinte (slabire, tonifiere mulculara, tonifierea pielii,celulita) a impulsionat investitiile in domeniu. Reshaping, Tratamentul Celulitei, Slabire, Wellness, Spa etc. sunt noile vedete ale momentului, care raspund cererilor pacientilor.

IN ROMANIA
Fizioterapeuti romani



-Vasile Popp (1789 – 1842) publica la Sibiu in 1821 prima lucrare de balneologie romaneasca „Despre apele minerale de la Arpătac, Bodoc și Covasna”,
-Șt. V. Episcopescu publică în 1857 sinteza „Apele metalice ale României Mari
-In 1833 ia fiinta in Iasi prima societate științifică medicală din țară „Societățea de Medici și Naturaliști”, înființată din inițiativa lui Iacob Czihak și Mihail Zotta.
-Carol Davila are initiativa crearii, în 1868, la București, a „Societatii de Hidrologie”
-Anibal Theohari, creatorul școlii de terapie și balneologie in Romania infiinteaza in 1923 „Societatea de Hidrologie Medicală și Climatologie”.
-În 1931 se înființează, la Cluj, prima catedră de balneologie și fizioterapie, condusă de profesorul Marius Sturza.

>

SPITALUL JUDETEAN MAVROMATI BOTOSANI


Spitalul Judetean Mavromati Botosani, este pentru aceasta zona cea mai importanta institutie in asigurarea asistentei medicale pentru locuitorii municipiului si ai comunelor arondate. Spitalul a fost conceput ca un complex functional si arhitectonic reprezentat de spital si ambulatoriu de specialitate.
Pe acest blog am prezentat mai multe secţii : Cardiologia, Chirurgia, U.P.U,(urgente medicale), Oncologia, pe lângă acestea functioneaza şi ,, Fizioterapia", care datează de la înfiinţarea spitalului adică în anul 1980.
Aici s-au perindat mulţi medici printre care regretatul dr. Victor Sîrghi, dr. G. Ghiorghiu, dr. Dimitriu, dr. Petrescu, iar în prezent dr. Rodica Ilişescu. . La această secţie am cunoscut-o pe dna dr. Rodica Ilisescu care coordonează această secţie cu un nr 12 de cadre medicale specializate la Spitalul Judeţean Botoşani .
Am rugat-o pe dna dr. Rodica Ilişescu să ne spună câteva cuvinte despre ,, Fizioterapia"
Dna dr Rodica Ilisesu:
,,Fizioterapia este stiinta, ce studiază mecanismele de actiune a factorilor fizici: masaj, exercitiu fizic regulat (kinetoterapia), apă(hidroterapia), lumină(laseroterapia), caldură(termoterapia), electricitateelectroterapia) asupra organismului uman si utilizarea lor cu scop de tratare, recuperare si profilaxie',,În cadrul secţiei Balneo-Fizioterapia, ca disciplină terapeutică complexă, cuprinde tradițional mai multe ramuri:
-hidroterapia,
-electroterapia,
-kineziterapia
-termoterapia
,


-masajul,
.Fizioterapia prin intermediul procedurilor de electroterapie are importante efecte antialgice (calmarea durerii),
antiinflamatorii (eliminarea inflamatiilor articulare si musculare),
decontracturante (eliminarea contracturilor), miorelaxante (relaxare musculara), antiedematoase (eliminarea umflaturilor rezultate din infiltrarea unui lichid seros in tesutul celular subcutanat), prin intermediul curentilor de tip diadinamic, interferential si aplicarii de ultrasunete si laser

Afectiunile cele mai frecvente in care se utilizeaza sunt:
- de tip neurologic - nevralgii, lombosciatica, discopatii la diferite nivele ale coloanei vertebrale, cefalee, mialgie, durere postoperatorie
- afectarea locale sau generale ale tesutului de colagen - retractia aponevrozei palmare.
- in oncologie - terapia durerii (dureri in carcinoame)
- dermatologice - dureri reminiscente dupa Zona Zoster
- sinuzite, rinite cronice, faringite, laringite, bronsite, sechele dupa pleurezii netuberculoase
- in afectiunile aparatului urogenital - prostatei,vezicii urinare,uterului si ovarelor.
- in ortopedie.

Termoterapie consta in utilizarea caldurii in scopuri terapeutice; de exemplu, utilizare caldurii pentru cresterea temperaturii anumitor portiuni ale corpului, la maximum 1 cm profunzime, având efect de relaxare musculară; de exemplu utilizarea parafinei in afectiunile reumatice.


Efecte circulatorii.
Efectele fiziologice ale termoterapiei: -o mai buna circulatie a sangelui in regiunea unde este aplicata.
Odata cu sangele, in zona vin intr-o proportie mai mare si celule imunitare sau factori de crestere care grabesc vindecarea
Efect decontracturant. prin ameliorarea functionarii receptorilor din muschii responsabili cu reglarea tonusului muscular.
Contracturile musculare sunt combatute, indiferent daca au la origine afectiuni musculo-scheletice sau neurologice, prin ameliorarea functionarii receptorilor din muschii responsabili cu reglarea tonusului muscular.





Electroterapie (ultrasunet, curenti diadinamici, curenti intereferentiali, laser etc) este una din cele mai utilizate metode de fizioterapie cu ajutorul careia se pot trata o gama larga de afectiuni:







KINETOTERAPIA














La Kinetoterapie am rugat-o pe dna Elena Dimitriu Prof pr. CFM, absolventă a Facultăţii de Educatie Fizica Iasi în anul 1976, să ne spuna despre rolul Kinetoterapeutului.
H.V : Prezentati-mi va rog diferentierea intre kinetoterapia ca parte a medicinii traditionale si restul terapiilor complementare.
Dna prof. Elena Dimitriu,,Daca pentru a face masaj, reflexoterapie, bioenergie sau orice altceva de acest gen este nevoie de un curs in baza caruia se obtine un atestat, pentru a fi kinetoterapeut trebuie sa fii licentiat al Facultatii de Kinetoterapie fie in cadrul Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport, fie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie" .H.V- Care este rolul kinetoterapeutului ?
Dna Elena Dimitriu,,Kinetoterapia este un complex de metode care folosesc miscarea in scop terapeutic, urmărind relaxarea organismului, corectarea deficitului respirator corectarea posturii, cresterea mobilitati articulare, cresterea fortei musculare, cresterea rezistentei, imbunatatirea echilibrului, coordonarii miscarilor si inlaturararea unor deficiente motorii".

Exercitul fizic practicat in mod organizat sub indrumarea unor cadre specializate (kinetoterapeuti) ajuta la mentinerea deplinatatii fortei fizice si morale a pacientului, facându-l util un timp mai indelungat.

Rolul Kinetoterapeutului: ,,Ceea ce deosebeste un medic de un kinetoterapeut este faptul ca acesta din urma nu poate pune un diagnostic asa cum nici medicul nu poate alcatui un program de kinetoterapie pentru pacient.Medicul il poate recomanda ca si tratament insa continutul lui va fi conceput si realizat de catre kinetoterapeut pe baza unei anamneze ulterioare."H.V.Care sunt aceste programe de recuperare?
Dna prof Mioara Dimitriu,, Programele de kinetoterapie sunt scheme de tratament bazate pe o suita de exercitii rezultate din numeroase studii si cercetari medicale, de genul programului Bobath - utilizat pentru recuperarea copiilor cu deficiente motorii, programului Kabath - indicat in special pentru cei cu pareze si paralizii, programului Williams - impotriva durerii lombare etc. Sau pot fi exercitii realizate cu ajutorul mecanoterapiei (scripeti), al hidroterapiei (apei)etc.
,,Exista o gamă largă de afectiuni care pot fi tratate prin kinetoterapie.
Astfel:
--afectiuni ortopedice: entorse, luxatii, contuzii, accelerarea calusarii, intinderi musculare, redori articulare, atrofii musculare de inactivitate
scolioze si cifoze incipiente prin intarirea musculaturii
--afectiuni reumatice
--afectiuni neurologice
--afectiuni cardio vasculare
--afectiuni ale aparatului respirator etc







H.V -Va rog spuneti-mi ce inseamna scolioza şi cifozele?
Dna Elena Dimitriu,,Scolioza este o deviatie a coloanei vertebrale,formata din una sau mai multe curburi ce apar initial in plan frontal apoi putind fi insotita in unele cazuri de rotatia unor vertebre.Tratamentul prin gimnastica urmareste sa opreasca evolutia scoliozei sa corecteze deviatiile coloanei vertebrale si sa mentina aceasta corectare.Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale cu convexitatea curburii indreptate inapoi. Scopul exercitiului fizic pentru corectarea cifozei este tonifierea si scurtarea muschilor spatelui si lungirea celor situati in partea anterioara"H.V. Va rog sa-mi spuneti despre rolul kinetoterapeutului in AVC:
Dna Elena Dimitriu:,,AVC inseamna un accident vascular cerebral care apare atunci cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. Programul de reabilitare prin kinetoterapie este constituit din totalitatea procedeelor care ajuta la recuperarea fizica. Reabilitarea trebuie instituita căt mai curând posibil pentru ca pacientul să poată avea o viată cât mai normală din punct de vedere fizic. Metodele diferă de la o persoană la alta însă au acelasi scop si anume:
--dobândirea unui status functional,
--acomodarea fizică,
--integrarea corespunzătoare în familie si societate".
H.V. În acest sezon rece cu polei sau gheaţă pe strada au loc multe entorse chiar şi fracturi. Spuneţi-mi cîteva cuvinte:
Dna Elena Dimitriu:-,,Entorsa gambei apare atunci când ligamentele care asigură legatură între oasele piciorului si cele ale gambei sunt răsucite. Pentru un tratament de recuparare dupa entorsă medicul ortoped recomanadă pacientului să se adreseze unui - fizioterapeut-,,Entorsa si fracturilor membrului inferior, tratamentul prin kinetoterapie are ca obiectiv principal, obtinerea restabiliri functiei. Instituirea căt mai precoce a tratamentului de recuperare, prin contractii musculare si mobilizare articulară chiar din timpul imobilizării în aparat ghipsat. Kinetoterapia este tot atăt de importantă ca si reducerea si imobilizarea si trebuie urmată fără întrerupere".
Mulţumesc mult doamnei dr. Rodica Ilişescu şi doamnei prof Mioara Dimitriu pentru amabilitatea de-a ne prezenta cât de important este terapia prin Fizioterapie, cât şi pentru faptul că ne-a explicat ce înseamnă unele suferinţe pe care le suportăm unii din noi.