Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

sâmbătă, 31 martie 2012

Şahul în şcoli. Sportul minţii intră în programa şcolară europeană

Şahul în şcoli. Sportul minţii intră în programa şcolară europeanăParlamentarii europeni, printre care şi trei români, Monica Macovei, George Becali şi Rareş Niculescu, au aprobat Declaraţia scrisă nr. 50/ 2011, referitoare la implementarea programului "Şahul în şcoală" în sistemul de învăţământ din Uniunea Europeană.
În luarea deciziei, s-a avut în vedere că şahul, indiferent de vârsta la care este practicat, "poate ameliora concentrarea, răbdarea şi persistenţa copiilor şi poate dezvolta în ei simţul creativităţii, al intuiţiei, al memoriei, precum şi abilităţi analitice şi decizionale, dezvoltă hotărârea, motivaţia şi fair-play-ul".
Totdată, şahul este văzut ca ''un sport accesibil pentru copiii din toate grupurile sociale şi poate sprijini coeziunea socială şi contribui la obiectivele politicilor, cum ar fi integrarea socială, combaterea discriminării, reducerea ratelor criminalităţii şi chiar combaterea diferitelor dependenţe''.
Europarlamentari din mai multe state membre ale Uniunii Europene au redactat, la sfârşitul lui 2011, Declaraţia scrisă nr. 50/ 2011 referitoare la implementarea programului "Şahul în şcoală" în sistemul de învăţământ din Uniunea Europeană. Iniţiativa a fost susţinută şi de un număr de europarlamentari români care au participat la lansarea programului. Printre aceştia s-au numărat Cătălin-Sorin Ivan, Cristian Silviu Busoi, Iosif Matula, Csaba Sogor. Programul "Şahul în şcoală" a fost realizat împreună cu Federaţia Europeană de Şah şi Fundaţia "Kasparov Europa".
Procedura de colectare a semnăturilor europarlamentarilor s-a desfăşurat în perioada 30 noiembrie 2011 - 15 martie 2012. Pentru aprobare, a fost nevoie de semnăturile a jumătate plus unul din totalul europarlamentarilor
.
scrie Maria Vanc in ,, Ziua News data 14/03 /2012Elevii români ar putea avea o nouă disciplină de studiu: şahul. Federaţia Română de Şah a anunţat că s-a întrunit numărul necesar de semnături pentru adoptarea de către Parlamentul European a Declaraţiei Scrise privind introducerea şahului în şcolile din România. Declaraţia a fost înfiinţată în noiembrie 2011 şi pentru a fi aprobată era nevoie ca pînă pe 15 martie, în sesiunea parlamentară care se desfăşoară zilele acestea la Strasbourg, să colecteze semnăturile a cel puţin jumătate plus unu dintre membrii Parlamentului European, lucru care s-a realizat.
Documentul a fost iniţiat de către Federaţia Europeană de Şah şi Fundaţia Kasparov şi a fost sprijinit de către FR Şah prin preşedintele Constantin Dumitriu, fost europarlamentar. Ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a spus că este de acord cu introducerea şahului în şcoli, însă decizia le aparţine inspectoratelor şcolare.

Domnul Silvio Danailov - presedintele ECU si Presedintele Federatiei Bulgare de Sah, a tinut o conferinta de presa in cursul celui de-al 13-a Campionat European Individual de Sah de la Plovdiv
Silvio Danailov despre: Introducerea sahului in scoala ca materieSubiectul principal a fost “Sahul in Scoala”. Aceast conferinta a fost programata cu ocazia ratificarii programului Parlamentului European “Sah in scoala”. Domnul Danailov a facut o scurta prezentare a programului, semnat de 415 europarlamentari din toate tarile si partidele. Declaratia a fost scrisa de 5 europarlamentari din 5 tari: Slavi Binev (Bulgaria), Dr.John Attard-Montal (Malta), Mario Mauro (ITA), Nirj Deva (England) si Hannu Takkula (Finland).
Dl. Danailov a accentuat faptul ca sahul este un sport, cultura, joc si educatie si ca acest program “a ridicat sahul la un nivel social superior”. La intrebarea legata de beneficiile introducerii sahului in scoala, d-l. Danailov a spus ca, pe langa dezvoltarea creativitatii, intuitiei memoriei si abilitatilor analitice de luarea unor decizii, sahul ne educa autodisciplina si autocontrolul. Alt aspect de care europarlamanetarii au fost impresionati, a fost cel legat de “socializare” si adaptarea sociala a copiilor, pentru a invinge diferentele sociale si rasiale, lucruri importante pentru copiii din “lumea calculatoarelor” si a “emigratiei Europene”, precum si a faptului ca “Sahul aduce oamenii impreuna"
http://iulianceausescu.wordpress.com/2012/03/24/conferinta-de-presa-despre-sahul-in-scoala-cu-silvio-danailov/



imagini foto de la PALATUL COPIILOR BOTOŞANI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu