Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

duminică, 18 martie 2012

Actiune organizata de PSD la Belvedere- Botosani


Pe data de 17 martie 2012 la Belvedere a avut loc dezbaterea iniţiată de consilierul PSD, Ovidiu Portariuc care este si vicepreşedintele pe ţară al PES.
PES Activists este o reţea europeană a militanţilor Partidului Socialiştilor Europeni creată în 2007 ca urmare a aderării ţării noastre la Uniunea Europeană. Structura, reprezentativă la nivel naţional în România, şi-a propus promovarea dialogului pe teme europene.
Evenimentul „Eu protestez”, a avut scop prezentarea şi analiza recentelor manifestări de stradă din Botoşani şi România în contextul mişcării sociale europene ca urmare a măsurilor de austeritate. Acţiunea a fost mediată de fostul inspector şcolar Mihaela Huncă cu prezentarea de imagini de la mitingurile din Grecia şi România şi cu un cuvânt introductiv al vicepreşedintelui PSD Botoşani. La acţiune au luat parte mai mulţi lideri PSD, , dar şi oameni de cultură profesor scriitoare si poeta Maria Baciu, profesor muzeograf Gheorghe Median profesor Paul Ungureanu sau lideri sindicali – Marius Oroşanu şi Ştefan Ţarcă.

S-a înscris la cuvânt profesor Gheorge Median care a apreciat dezbaterea iniţiată de consilierul PSD Ovidiu Portariuc şi a precizat că ,,PSD a fost iniţiatorii acestei acţiuni iar acest mod de discuţie nu a mai fost abordat ”
Chiar e nevoie să ne transformăm dintr-un popor într-o populaţie anonimă?”, a întrebat retoric Gheorghe Median celor prezenţi, care a arătat că scriitorii şi artişii nu mai sunt ajutaţi de asociaţiile lor profesionale, ajungând să se transforme într-un fel de particulari. A dat citire după un material prezentat de criticul de artă Valentin Ciucă de la Iaşi:
,, Asistăm neputincioşi la demnitificarea valorilor care susţin edificiul identităţii naţionale, aruncarea peste bordul interesului firesc a modelelor la care orice cultură ar trebui să facă respectuoase referinţe. A apărut categoria oamenilor de succes. Nimic de zis. Cine ştie să facă bani mulţi o face legal poate fi un exemplu de urmat. De-a Domnul să fie cât mai mulţi dintre aceştia şi număratul banilor să devină un sport naţional. Dar cu sufletul cum rămâne?
Cine va vindeca traumele şi mai ales cum? Chiar e nevoie să ne transformăm dintr-un popor într-o populaţie anonimă şi uitaţi în manualele de istorie?
Observ şi-i aprob pe cei care, nemulţumiţi de tratamentul bugetar, îşi clamează justificat drepturile, iar în stradă, fluieră şi strigă aşa nu se mai poate. N-am auzit nici măcar în şoaptă tânguirea vreunui pictor, compozitor, actor sau altcineva care ţine de creaţia bunurilor simbolice. Liniştea indiferenţei să fi condus la letargia cuminţeniei sau doar lehamitea? Poate şi una şi alta. Cultura a devenit azi un fel de SRL iar răspunderea, adiacent limitată. Fiecare face ce –l taie capul. Oare dreptul inalienabil să rateze şi uneori să izbutească singurii lui sponsori, in absenţa Ministerului cu pricina fiind doar vreun vecin, o mătuşă pensionară sau covrigarul din colţ. Sunt potrivit unor evocări fabuloase, romantice, şanse ca din mizerie să se nască fără îndoială capodopere. Artistul pare a fi congenital predestinat să trăiască în realitate la cotele supravieţuirii şi să se viseze, ca pensionarii de la Socola, şi nici măcar împăraţi. Cu o astfel de mentalitate, guvernaţii pot dormi liniştiţi. În somnurile oamenilor de cultură asigură, gratuit somnul lin şi visul aproape al celor care socotesc creativitatea, sub toate formele ei, un apendice social ce trebuie extirpat fără anestezie. Vă asigur că artiştii se pregătesc de grevă. În timp vor organiza marşuri în jurul mese de scris sau a şevaletelor, îmbătaţi doar de iluzia nemuririi. Fantasmele nopţii vor lua chipul unei femei de succes de pe ecranele televizoarelor, iar ei înşişi se vor găsi în topul celor mai bogaţi oameni din România. Între timp, se va face diminiaţă, promisiune onorată de toate guvernele lumii şi artistul se va trezi în pragul unei noi şi fastuoase disperări. Cu bonomia cunoscută, o va lua de la capăt şi pe coala albă sau pe pânza întinsă pe şevalet va apărea chipul realităţii, transfigurat de emoţia artistică şi de bucuria de a trăi. Cultura s-a privatizat şi vorba cinică a unui confrate, fericit cel ce n-are cui mulţumii”

A incheiat dl profesor Gh. Median
La această acţiune am fost invitată şi eu pentru care mulţumesc dlui Ovidiu Portariuc, dnei Tereza Nica pentru invitaţie si redau din discurs meu.
,, Problema care mă confrunt este neîncrederea care este boală contagioasă. M-am alăturăt protestanţilor în calitate de părinte a doi copii medici deoarece consider că politicienii trebuie să ia în calcul unele voci din societatea civilă. Eu am făcut cunoscută problema mea a celor doi medici, de indiferenţa faţă de integrarea tinerei generaţii în sistemul sanitar, iar după anii, s-a demonstrat în ţară că şi alţi medici au fost trataţi la fel, ca urmare a acestui fapt se explică de ce la ora aceasta sunt plecaţi peste 10.000 de medici. Si mereu auzim ,, Nu avem medici”
* Doresc aprecierea adevărată a talentelor şi valorilor umane, fără politizare în sănătate şi în alte domenii de activitate.
* Doresc ca dreptul la muncă să fie respectat pentru oricine... fiindcă orice cetăţean contează el este o verigă din sistem. Plecarea lor înseamnă dezechilibru în societatea civilă respectiv sistemul numai funcţioneză cum trebuie.
* Doresc să nu se mai destrame familiile prin plecarea copiilor sau al părinţilor pentru o viaţă decentă.
* Vreau respect faţă de valori morale, demnitate, respect faţă de toate categoriile sociale de oameni şi de ce nu, faţă de animale şi plante”


http://emancipareafemeii.blogspot.com/2012_01_01_archive.html
accesati pentru articolul ,, protest"Ca urmare a acestei acţiuni am răspuns invitaţiei în scopul de-a prezenta ,, Eu, de ce protestez?"
Şi bineînţeles au fost comentarii la prezentarea acţiunii pe sitte-ul,, Botoşaniul interzis" eu voi răspunde aşa: ,,Citind incă o dată acel comentariu mă gândeam la acea persoană care voit să atace acţiunea de la Belvedere, trecând cu indiferentă faptul că ceea ce am prezentat eu, are un grad de emotivitate si e o durere in suflet când iti prezint problema in public, este normal să fie insoţită cu bâlbe. Nu cere verticalitate celorlalti când tu insuti esti superficial.
,,Da, nu am cerut acum ca cineva să mi-o rezolve, am lansat-o ca să nu se mai intâmple. In sensul să fim mai solidari iar politicienii să nu privească cu indiferentă astfel de probleme care conduc la pierderea valorilor şi destramarea familiilor. Dar, asta e teoretic".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu