Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

miercuri, 28 martie 2012

Maria Eliana Cuevas Bernales ambasadorul Republicii Chile în România la Botosani





Maria Eliana Cuevas Bernales, ambasadorul Republicii Chile în România a participat vineri, 23 martie 2012 la Muzeul Judeţean pentru a prezenta o expoziţie din viaţa cotidiană din Chile, ţara natală.
La această acţiune a participat directorul muzeului dna Lucica Pârvan, dl Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural, dl Ioan Ilie, directorul Centrului de Creaţie Botoşani., dna Olaru Nenati, scriitoare şi profesor Stefan Cervatiuc si mult public.
La deschiderea vernisajului expoziţional dna director al Muzeului Judeţean Botoşani a
declarat:
,,Vernisăm astăzi la Botoşani o expoziţie organizată de Ambasada Republicii Chile în România cu aspecte din viaţa cotidiană. Expoziţia se referă la cei aproape 300 de ani de colonialism în statul Chile. La vernisaj este prezentă Excelenţa Sa doamna ambasador care astăzi şi mâine va face mai multe vizite în judeţul nostru”, A mai precizat că în programul doamnei ambasador al Republicii Chile în România este vizita la Biblioteca Judeţeană unde s-a pregătit un moment special deoarece instituţia a deschis un punct în Santiago de Chile.


Maria Eliana Cuevas Bernales a afirmat că este pentru prima dată la Botoşani, fiind familiară cu judeţul Suceava sau altele din România. S-a adaptat excelent vieţii din România. „Am venit aici pentru a deschide acest eveniment, sunt o serie de picturi din secolul IX din ţara mea, care reflectă ce s-a întâmplat în perioada colonială, când ne-am obţinut independenţa de Spania. Totul este reflectat în aceste picturi. Abia am ajuns la Botoşani în urmă cu o oră dar am fost prin mai multe locuri din România, am fost la Suceava, mânăstirile din Maramureş, în Deltă, românii sunt oameni foarte talentaţi şi inteligenţi, vorbesc multe limbi, este impresionant. Mâncarea este diferită, mi-a luat ceva timp să mă obişnuiesc, pentru că românii mănâncă multă carne de porc, dar acum îmi place foarte mult mâncarea, berea, mai ales produsele tradiţionale cele de la ţară”, a afirmat ambasadorul Republicii Chile în România.

În aplauzele tuturor, Maria Eliana Cuevas Bernales a ţinut un scurt discurs cu ocazia vernisajului expoziţiei „Chile Colonial. Aspecte din viaţa cotidiană”, desfăşurat la Muzeul Judeţean Botoşani
,,Stimată Doamnă Lucica Pârvan, directoare a Muzeului Judeţean Botoşani Doamnelor şi Domnilor, pentru mine reprezintă o mare onoare faptul că prestigiosul Muzeu Judeţean Botoşani şi-a exprimat dorinţa de a prezenta această colecţie de imagini corespunzătoare lucrării realizate în perioada colonială a Republicii Chile de către Claudio Gay, botanist, naturalist, istoric şi desenator de naţionalitate franceză şi chiliană.
Aceste planşe reprezintă primele impresii din ţara mea, realizate în secolul XIX şi înfăţişează scene din viaţa cotidiană a oamenilor din perioada primilor ani de independenţă, proces ce începe odată cu constituirea Adunării Guvernamentale din 1810


Claudio Gay s-a născut în localitatea Draguignan din Provenţa, Franţa, la 18 martie 1800. A ajuns în Chile la sfârşitul lui 1828, iar în 1830 a fost angajat de către Guvernul Chilian pentru a realiza un studiu ştiinţific al ţării, care a durat până în 1834. Scopul era de a studia flora, fauna, geografia şi demografia chiliană. În al patrulea an urma să prezinte o istorie naturală şi o geografie fizică şi descriptivă a ţării, de la nord la sud, prin planşe, hărţi şi desene.
Expediţiile sale din zona Araucania, în sudul ţării, unde locuia populaţia autohtonă, i-au permis cunoaşterea obiceiurilor locale, care prin intermediul desenelor şi schiţelor realizate au fost cunoscute pe scară largă şi în Europa. După ce a petrecut un an în zonă păduroasă din Valdivia, a călătorit spre sud, în Chiloé, unde a petrecut câteva luni. De asemenea, a străbătut nordul Chile, imortalizând diferite imagini, precum Biserica din Andacollo.
Lucrarea sa a fost publicată sub titlul „Istoria Fizică şi Politică a Chile” şi a apărut la Paris în 1854 din ordinul Preşedintelui Chile din acea perioadă, Diego Portales. Informaţia reunită are o valoare incalculabilă pentru cercetătorii şi istoricii din întreaga lume şi reprezintă primele impresii grafice ale vieţii şi topografiei chiliene.
De asemenea, în cadrul prezentei expoziţii se poate admira o colecţie de ceramică şi obiecte ornamentale din satele Quinchamalí y Pomaire.
Vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră aici şi sper să vă bucuraţi de expoziţie.

Dl director al Centrului de Creaţie Botoşani Ion Ilie s-a adresat doamnei ambasador:
,, Bine aţi venit în Botoşani şi reprezintă o mare onoare pentru oraşul nostru, care este patria oamenilor de cultură. Aici s-a născut Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, George Enescu, Ştefan Luchian. Am invitat la Botoşani un grup de dansatori din Iordania, pentru ca publicul să cunoască din folclorul lor. Aş dori pentru Botoşăneni să cunoască din tradiţiile ţării dumneavoastră,

iar noi să organizăm un festival cu tradiţii populare româneşti în Chile.
























Handruc Lenuta de la Liceul ,, N. Iorga clasa XI-F a recitat

,,Cine Moare?" de Pablo Neruda






Moare câte puţin cine se transformă în sclavul obişnuinţei, urmând în fiecare zi aceleaşi traiectorii, cine nu-şi schimbă existenţa; cine nu riscă să construiască ceva nou; cine nu vorbeşte cu oamenii pe care nu-i cunoaşte.



Moare câte puţin cine-şi face din televiziune un guru.
Moare câte puţin cine evită pasiunea, cine preferă negrul pe alb şi punctele pe ,, i" în locul unui vârtej de emoţii, acele emoţii care învaţă ochii să strălucească, oftatul să surâdă şi care eliberează sentimentul inimii.
Moare câte puţin cine nu pleacă atunci când este nefericit în lucrul său; cine nu riscă certul pentru incert pentru a-şi îndeplini un vis;
cine nu-şi permite măcar o dată în viaţă să nu asculte sfaturile ,, responsabile".
Moare câte puţin cine nu călătoreşte;
cine nu citeşte; cine nu ascultă muzica; cine nu caută harul din el însuşi.


Moare câte puţin cine-şi distruge dragostea;
cine nu se lasă ajutat. Moare câte puţin cine-şi petrece zilele plângându-şi de milă şi detestând ploaia care nu mai incetează.
Moare câte puţin cine abandonează un proiect înainte de a-l fi început;
cine nu întreabă de frică să nu se facă de râs şi cine nu răspunde chiar dacă cunoaşte întrebarea. Evităm moartea, câte puţin, amintindu-ne întotdeauna că ,, a fi viu" cere un efort mult mai mare decât simplul fapt de a respira. Doar răbdarea
cuminte ne va face să cucerim o fericire splendidă.

Totul depinde de cum trăim.... Dacă va fi să te înfierbânţi, înfierbântă-te la soare. Dacă va fi să te înşeli, înşeală-ţi stomacul. Dacă va fi să plângi, plânge de bucurie. Dacă va fi să minţi, minte în privinţa vârstei tale. Dacă va fi să furi, fură o sărutare. Dacă va fi să pierzi, pierde-ţi frica. Dacă va fi să simţi foamea, simte foamea de iubire. Dacă va fi să doreşti să fii fericit, doreşte-ţi în fiecare zi....


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu