Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

miercuri, 2 septembrie 2009

SPITALUL JUDETEAN ,,MAVROMATI" BOTOSANI - PERFORMANTA PROFESIONALA

16 aprilie 2009. O zi, înaintea ,, Sărbătorilor Pascale" , când toată lumea are treabă. Toţi creştinii se implică la curăţenia caselor şi a sufletului. Eram în ,,Săptămâna Mare", la locul unde se băteau covoarele din zona Aleea Crizantemelor. Eram ocupată de curăţirea covoarelor, când un zgomot puternic s-a auzit. Ceva căzuse de la etaj. Acest zgomot însoţit de un strigăt,, Auuuu!". mi-a atras atenţia şi am plecat repede la locul întâmplării care, era la 20 m de unde mă aflam cu covoarele. Acolo, jos, zăcea un om. Un om se prăbuşise, am apreciat atunci după toate geamurile inchise, că numai de la etajul IV. Am strigat atunci, la cei care au telefoane mobile să anunţe salvarea. Stăteam nemişcată la căţiva metri de cel prăbuşit, îmi dădeam seama că nu pot face nimic. Aşteptam alături de alţi privitori echipa de intervenţie, Da, echipa a ajuns. Ambulanţa a venit în timp de 10 minute, însoţită de medicul de urgenţă. Imediat cum au venit la locul accidentului, echipa de intervenţie a consultat accidentatul, l-a aşezat pe targă şi au intrat în salvare. În timp ce i se acorda primele ajutoare, stăteam acolo, privind repeziciunea mişcărilor personalului sanitar, cu gândul la fiica mea , care nu de mult îmi povestea cât de greu este la ,, urgenţe medicale". Îmi spunea de implicarea emoţională şi despre profesionalism şi că nu orice medic poate să reziste emoţional la contactul direct în urgenţele bolnavului, care poate avea o anumită stare de durere, de teamă, sau agitaţi. (acesta a fost un motiv ca să-şi aleagă altă specialitate), Cel mai greu de suportat pentru medic este când participă la accidente rutiere, sau ca acesta. Asta face ca un medic de urgenţă sa fie un bun psiholog si o persoana cu sange rece. Dar pentru un medic ,, femeie"? Am stat acolo, lângă salvare, am asistat în linişte, personalul medical însoţit de dna dr Liliana Mateiciuc, atunci am cunoscut-o prima dată şi pe care am contactat-o mai târziu, după ce bolnava a fost adusă la spital. ". După ce a fost ridicată de jos, pusă pe targă, a fost dusă în salvare şi conectată la aparate.Da, salvarea nu a plecat până nu s-au asigurat că poate fi transportată.

La faţa locului a venit şi presa de la ,, Monitorul de Botoşani", şi care în următorul număr au publicat articolul şi fotografia în incinta spitalului de urgenţă
Articol publicat de Tudor Chiriac 16 aprilie.2009 Monitorul de Botosani Anul 6, nr 466

,,Săptămâna Mare are parte de miracolele ei. După morţi violente şi cazuri grave, săptămâna aceasta sunt înregistrate şi situaţii care se termină cu bine. Protagonista uneia dintre acestea este C.C. de 44 de ani, femeia căzută la începutul acestei săptămâni de la ultimul etaj al blocului în care locuia de mai mulţi ani cu chirie. După ce mai bine de 48 de ore s-a zbătut între viaţă şi moarte la Secţia de anestezie şi terapie intensivă a Spitalului Judeţean, femeia a fost stabilizată, fiind transferată în spital. "



Dr Radu Malancea
În cursul zilei de miercuri, pacienta a fost coborâtă de la Secţia de reanimare la cea de ortopedie, starea ei fiind echilibrată de către specialiştii reanimatori
.
. ,,Ce a fost mai rău a trecut, însă de acum va urma o perioadă extrem de dificilă de recuperare cauzată de leziunile grave suferite,a precizat Petre Rădăuceanu, medic şef al Unităţii de Primire a Urgenţelor şi purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean ,,Mavromati". Botoşăneanca a fost adusă luni la spital de un echipaj al Ambulanţei, după ce a căzut de la etajul patru cu tot cu geamul pe care îl ştergea. Aceasta a fost diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral acut deschis, traumatism de coloană, traumatism toracic, traumatism abdominal acut închis, cu fractură de bazin, fractură deschisă gambă şi calcaneu stâng, fractură calcaneu drept. (articol publicat de dl. Tudor Chiriac de la,, Monitorul deBotoşani" ).


Am abordat-o pe doamna dr. Liliana Mateiciuc, medic la ,, Ambulanţa ", Botoşani, şi am rugat-o să prezinte implicarea emoţională şi profesională a medicului în astfel de urgenţe medicale. Mi-a fost foarte greu să o găsesc pe doamna doctor, fiind mereu solicitată la urgenţe. Unele în oraş, alte urgenţe medicale care trebuiau să fie însoţite la Clinica de Specialitate din Iaşi. Doamna doctor mi-a declarat că : ,, au fost zile când a trebuit să plece la Iaşi de trei ori într-o zi cu urgenţe medicale din tura ei", Ascultam asta şi mă gândeam la încărcătura emoţională, psihică şi rezistenţa fizică a unei femei medic..Doamna doctor, a avut amabilitatea şi mi-a acordat acest interviu, căruia îi mulţumesc mult.

H.V. Vă rog, să-mi spuneţi ce înseamnă ,,Medicina de urgenţă în ambulanţă"?

Doamna doctor Liliana Mateiciuc a declarat: ,,Medicina de urgenţă în modul în care este practicată în prezent este o specialitate relativ nouă, apărută din dorinţa de a promova acţiuni unitare, standardizate, protocolizate, la un nivel de profesionalism superior pentru pacienţii aflaţi în situaţii critice în special, dar şi pentru celelalte categorii de pacienţi clasificaţi drept urgenţe. Serviciul de ambulanţă este extensia medicinei de urgenţă în teren Fundamental este faptul că aici toate acţiunile au loc concentrat, fiecare membrul al echipei fiind parte integrată din joc, iar dirijorul fiind medicul de urgenţă. Medicina de urgenţă în ambulanţă este o specialitate ,,de echipă", la necesarul acţiunii contribuind toţi membrii, fiecare fiind o părticică din întreg. Ambulanţa reprezintă avanpostul spitalului, prima linie a frontului, unde graniţa dintre viaţă şi moarte este atât de învecinată încât uneori nu ştii de care parte te afli. Pentru personalul care lucrează în mod curent în urgenţă, întâlnirea cu o situaţie critică( accidente, catastrofe, urgenţele medicale de grad O), reprezintă momentul adevărului. Pentru profesioniştii ambulanţei această activitate reprezintă doar a doua natură, un mediu familiar, în care îşi desfăşoară activitatea, stresul fiecărei acţiuni, emoţiile fiecărui caz în parte, momentele de încordare extremă ale situaţiilor critice, riscuri uneori neaşteptate la care se expun pentru a salva o viaţă iar la sfârşit bucuria nemăsurată faţă de orice reuşită, faţă de fiecare pacient revenit la viaţă. Nimeni şi nimic nu poate descrie senzaţia dată de valul de adrenalină ce curge prin venele urgentiştilor în timpul şi la finalizarea fiecărui caz. Medicina de urgenţă în ambulanţă a fost şi este în continuă perfecţionare având în vedere situaţiile extrem de grave cu risc major imediat, uneori în perspectiva a 1-2-minute. Este vorba despre intenţia concomitentă a unei echipe şi a unui echipament complex şi specific.Întreaga acţiune a devenit pe parcursul anilor standardizată pentru ca toate manevrele să fie fluente, fără a greşi "a incheiat doamna doctor Liliana Mateiciuc


Doamna doctor Liliana Mateiciuc în timpul unei urgenţe medicale. Foto stânga.

La intrarea Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) - secţia aflată în subordinea Spitalului Judetean Botoşani te întâmpină personalul de securitate care amabili te întreabă ce doreşti. Apoi cu permisiunea lor intri în holul clădirii a secţiei de urgenţe medicale care te impresionează prin curăţenia de aici peretii curati, placaţi cu faianţă şi pardoseală placată cu gresii. Acest prim interior îţi oferă încredere în personalul medical. Atăt că, sunt foarte mulţi bolnavi, urgenţe medicale care au fost aduşi de ambulanţe şi predaţi acestui serviciu de urgenţă care are personal special pregătit, destinat triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă a pacienţilor cu afecţiuni acute, care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi de ambulanţe.Bolnavii care sunt acum pe holul secţiei sunt preluati pe rănd si examinati de medicii de serviciu, doi fiind şi care poarta responsabilitatea cazului de la preluare pana la eliberarea din U.P.U.(la domiciliu , la alte spitale sau internarea in sectiile Spitalului Judetean). Am asistat la preluarea unor bolnavi veniti de urgenţă cu ambulanţa în tura doamnei dr. Angela Turcanu medic primar de la U.P.U. Spitalul Judeţean Botoşani şi mi-am dat seama de necesitatea competenţei profesionale ca evaluarea bolnavului după starea clinică şi acuzele care le prezintă, corelate cu vărsta, antecedentele bolnavului, stabilitatea funcţiilor vitale si stabilirea tratamentului de urgenţă (perfuzii etc.) Dar cei care lucrează la această secţie sunt mereu în colaborare cu medicii specialişti din diferite secţii şi care împreună fac o echipă responsabilă pentru conduita terapeutica acordată pacientului în stare de urgenţă medicală. La aceasta mai contribuie şi laboratorul spitalului, serviciile de imagistică care dau prioritate investigatiilor solicitate din partea UPU.
La acest servici de urgenţă vin cu ambulanţa si altă categorie de pacienţi; în stare de ebrietate, oamenii ai străzii, drogaţi, agresivi, pentru aceasta am rugat-o pe dna dr Angela Turcanu de la urgenţe medicale să ne prezinte despre activitatea personalului de la secţia de urgenţe medicale. Doamna dr. Angela Turcanu este absolventa Facultăţii de Medicină (UMF IAŞI)din 1989, în prezent medic primar care mi-a declarat despre această profesie:
,,Am lucrat ca medic stagiar în perioada 1989-1992, medic de medicină generală 1992-1996, din 2000 sunt medic specialist medicină de urgentă, iar din 2005 – medic primar.Timp de 4 ani 2005-2009 am lucrat ca medic şef la CAS Botosani – experienta care mi-a marcat cariera. Am învăţat să privesc sistemul sanitar în ansamblu, atât ca profesionist cât şi din punctul de vedere al finanţării acestuia, al organizarii şi coordonării.
H.V Va rog frumos doamna dr. Să-mi spuneţi de ce aţi ales această profesie?
.Doamna dr.Angela Ţurcanu:
,,Consider medicina o profesie vocaţională, de sacrificiu personal şi familial iar faptul că atâtea femei îmbrăţişează aceasta profesie nu face decât să fie în acord cu menirea femeii : ,,de a da viaţă şi mai ales de a o ocroti".
H.V:De ce medicina de urgenţă ?
Doamna dr. : ,,
Pentru că am înseamna linia 1"
H.V. :Cât personal deserveşte această secţie?
Doamna dr. Angela Ţurcanu: ,,In secţia UPU a Spitalului Judeţean sunt încă 3 medici femei : dr. Viziteu Doinamedic primar urgente medico-chirurgicale, dr. Itco Ana Maria, medic specialist medicina de familie cu competenta in urgente medico-chirurgicale, dr. Kumel Monica medic medicină generală .
,,
Sunt profesionisti aflaţi în linia 1 pregătite profesional. Medicii de la Urgenţe lucrează întodeauna sub presiunea timpului. Mereu apar situaţii imprevizibile, cărora suntem obligaţi să le facem faţă"
H.V. Cum trebuie să reacţionaţi când printre pacienţi sunt oamenii străzii, în stare de ebrietate, murdari, agresivi şi cărora trebuie acordat sprijinul medical? Doamna dr. : ,,Din păcate, orice situaţie limită poate degenera într-o situaţie conflictuală. În general, actorii sunt pacienţi sub influenţa alcoolului şi trebuie să le acordăm răbdare, calm, demnitate, pentru această categorie socială de oameni. Şi ei sunt pacienţi care au nevoie de îngrijire medicală.
Da, am asistat la o situaţie cînd pacientul agresiv s-a adresat necuviincios medicului. Dar dna dr. cu calm, demnitate, a determinat pacientul să o respecte pentru profesia ei ca medic. As fi vrut să-i mai pun întrebări doamnei dr, dar urgenţele medicale vin, se formează rând şi nu-i corect şi nepoliticos pentru aceşti pacienţi în suferinţă să deranjez. Vă mulţumesc doamna dr pentru prezentarea colectivului şi a implicării emoţionale şi profesionale.



PERFORMANŢĂ PROFESIONALĂ (articol redactat în ,,Monitorul de Botoşani" 25-iulie -2009 ,,Amputare evitată cu o operaţie în premieră", autor TUDOR CHIRIAC)

Foto Tudor Chiriac
,,

In imagine dr. Radu Malancea şeful Secţiei de ortopedie. După ce a căzut de la o înălţime de mai bine de 10 metri şi aproape şi-a distrus picioarele, o botoşăneancă va putea merge din nou. C.C. de 44 de ani a fost supusă zilele trecute unei proceduri chirurgicale extrem de laborioase, care a necesitat ca patru medici ortopezi să muncească împreună mai bine de patru ore. Recuperată aproape în totalitate în urma căzăturii de la etajul patru, botoşăneanca a trebuit să aleagă între a rămâne fără partea inferioară a piciorului drept şi a risca o procedură ortopedică în premieră în medicina locală şi extrem de rar menţionată chiar şi în literatura de specialitate. De la Paşte femeia nu a putut nici măcar să pună piciorul în pământ, osul călcâiului drept, sfărâmat în urma impactului cu solul, nemaiputând fi recuperat. Aceasta a primit o undă de speranţă în momentul în care medicii ortopezi i-au spus că o operaţie de reconstrucţie de calcaneu şi astragal (n.r., cunoscut în afara tratatelor de specialitate ca „ouşor al piciorului”) ar putea-o ajuta să păşească din nou. Intervenţia chirurgicală a fost efectuată de o echipă condusă de doctorul Radu Malancea, şeful Secţiei de ortopedie de la Spitalul Judeţean, şi din care au făcut parte Hanelori Murăraşu, Gabriel Jilaru şi Daniel Bocancea.



Şeful echipei a prelevat de la pacientă o bucată de os de aproximativ 10 centimetri lungime şi cinci lăţime şi, după ce a remodelat-o, a construit un nou călcâi. "Majoritatea medicilor m-au întrebat dacă nu am amputat încă piciorul. Studiile de specialitate arată că aceasta ar fi terapia recomandată. Am decis să abordăm, însă o tehnică destul de rar întâlnită şi am prelevat o bucată de os din creasta iliacă (n.r., oasele bazinului) de la aceeaşi pacientă, pe care am modificat-o astfel încât să se potrivească nevoii noastre. Am alăturat bucăţile de os la platoul tibial şi am realizat o platformă pe care să poată călca. Nu va fi 100% un picior funcţional, însă va putea merge din nou, opţiune care la început nu exista", a precizat şeful Secţiei de ortopedie. La 24 de ore după operaţie medicii erau încântaţi de evoluţia femeii şi sperau ca, după o perioadă riguroasă de recuperare, să poată păşi din nou pe propriile-i picioare. Operaţia a venit la aproape o lună după ce aceeaşi echipă de ortopezi a reuşit o intervenţie de protezare de şold pentru o pacientă de 100 de ani.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu