Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

luni, 15 august 2011

Rolul femeii de-a lungul istoriei şi femeia din prezent

În cadrul programului Conferinţei ce s-a desfăşurat în perioada 23-26 iunie 2011, am prezentat
în Aula Biblotecii Centrale Universitare ,, Mihai Eminescu". Iaşi, la secţiunea ,, Femeia secolului XXI, referatul ,, Rolul femeii de-a lungul istoriei şi femeia din prezent.
autor Viorica Hrustovici Botoşani.
Neoliticul a fost singura perioadă din istorie, în care femeia a jucat un rol principal în societate, matriarhatul legat de cultul fecundităţii şi fertilităţii situând femeia în primul plan al vieţii sociale. Începând din antichitatea elenă, femeia a fost situată pe o poziţie de subordonare şi dependenţă excesivă faţă de bărbat. Cu toate acestea, au existat nenumărate femei care prin însuşirile lor au reuşit să se impună-. Exemplu :Regina din Saba şi poeta Sapho


Emanciparea femeii, este de fapt, măsura gradului de civilizaţie generală a societăţii. Înapoierea economică şi culturală, lipsa de drepturi politice, lovesc în primul rând femeile, privite azi încă în multe ţări ale globului, drept anexe ale bărbaţilor. Schimbarea fundamentală în condiţia femeii s-a produs o dată cu epoca revoluţiilor burgheze, prin înlăturarea vechilor structuri feudale şi prin recunoaşterea egalităţii în drepturi a tuturor oamenilor.
Rolul femeii în familie şi în societate, cu care a fost înzestrată de Dumnezeu este maternitatea, responsabilitatea pentru stabilitatea familiei şi educaţia copiilor. Doar cu aproximativ un secol si jumătate în urmă, o dată cu începutul mişcării de emancipare a femeii, s-a conştientizat care sînt consecinţele educaţiei diferite ce se acorda fetelor si băieţilor.
Generaţia de la 1848 a susţinut instruirea femeii, ca o primă necesitate pentru emanciparea sa viitoare. Astfel în programul revoluţiei, printre primele măsuri se situa egalizarea învăţământului de ambele sexe. Proclamaţia de la Islaz 1848, prevedea, la art. 16,, instrucţie egală şi întreagă pentru românul de amandoua sexele.
Constituţia română din 1866 prevedea că românii au drepturi civile, cât şi politice. Calypso Botez întreabă retoric:,, Toţi românii sunt egali în faţa legii“ zice art. 1 din Constituţia românească. Dumneavoastră ştiţi că românca e în afară de lege împotriva acestui articol ?“.

Femeile române nu vor avea dreptul de a alege şi de a fi alese până în anul 1946.
Adela Xenopol, sora istoricului A.D. Xenopol, a fondat revista,, Dochia", unde şi-a propus să apere, să susţină să cerceteze drepturile femeii, să lupte pentru emanciparea intelectuală, juridică şi politică a acesteia. Revista Dochia, a devenit o adevărată tribună de luptă pentru instruirea şi promovarea femeii în cele mai diverse ramuri ale activităţii sociale, politice şi culturale. În 1914, Adela Xenopol, a înaintat Adunării Deputaţilor, o petiţie pentru revizuirea Constituţiei, prin care se cerea drept de vot pentru scriitoare, învăţătoare, şi profesoare. Adela Xenopol, scria:–“Revista Dochia este menită să apere, să sustie şi să cerceteze drepturile femeei pentru a dovedi ca ea a fost vrednică în toate timpurile şi în toate treptele sociale de la Doamna la opincă” .
Adela Xenopol afirma în 1879 ,, Femeia nu este mai inferioară bărbatului ci femeile române sunt pe aceaşi treaptă morală ca şi bărbaţii” , femeia are aceeaşi capacitate şi este capabilă de aceleaşi activităţi ca şi bărbatul”.
În conferinta sa sustinuta la Ateneul Român în 10 februarie 1894 cu tema “Rolul economic al femeii române”, At. Popovici vorbeste despre importantul rol jucat de femeia de la tara. “Fara preget si fara pretentiuni, femeia de la tara este stâlpul casei, stîlpii statului român”. În lipsa unei diviziuni sociale a muncii, ea este o masina universala care produce tot. În acel timp, societatea româneasca era predominant rurala iar economia gospodariei taranesti reprezenta sursa principala de venit national”.

O personalitate politică de prima mărime a secolului trecut, GOLDA MEIR, a fost aleasă prim ministrul Israelului pe 17 martie 1969, după ce servise ca ministru de externe. A fost prima femeie din Israel si a treia din lume ce a ocupat o astfel de funcție importantă. Doamna Meir spunea: ,,Multi mă acuză că aş conduce afacerile statului cu inima şi nu cu capul. Si ce-i cu asta? Cei care nu stiu să plângă din toata inima, nu stiu nici să se bucure. As zice, asadar, că femeile raţionează, comunică şi actionează ca femeile iar bărbatii- ca bărbatii. Si este foarte bine asa, deoarece găsesc ca o femeie,, bărbată” poate fi tot atat de dezagreabilă ca si un bărbat efeminizat”.

Modelul feminin de a rationa, de a comunica si de a actiona, nu a impiedicat-o pe Margaret Thatcher să găsească cele mai potrivite solutii in criza Malvinelor, după cum nu a impiedicat-o nici pe Eileen Colins să execute, în calitate de comandant al navei Discovery, procedurile neuzuale si atât de riscante ce i-au permis să ducă la bun sfârsit prima misiune spatială de succes după doua tragice ratări successive”
Margaret Thatcher care a fost prim-ministru britanic, cu cel mai lung mandat din ultimii 150 de ani a declarat: ,, Misiunea femeii nu este aceea de a spori spiritul masculin, ci de a exprima feminismul; misiunea ei nu este aceea de a conserva lumea creată de bărbati, ci aceea de a crea o societate umană, prin infuzia de spirit feminin in toate actiunile sale.
Femeia de azi este, fără doar si poate, rezultatul a sute de ani de perfectionare. De-a lungul timpului, urmasele Evei au reusit să dovedească ca sunt capabile nu doar in treburile casei si cresterea copiilor.Femeile reprezintă un dar minunat al naturii. Singura conditie este să se pună in valoare ferindu-se, in acelasi timp, să nu fie ostentativă. Bărbatul si femeia sunt, categoric, diferiti, dar complementari. Egalitatea intre sexe inseamnă parteneriat. Dar, uneori o femeie poate face un lucru mai bine decat un bărbat, dar acest lucru nu trebuie etalat, asa cum nici bărbatul nu trebuie să desconsidere femeia. Totul trebuie sa fie cu masură
Femeia secolului XXI nu are doar un singur rol ci mai multe, iar barbatii au constientizat aceasta si au inceput sa se implice in activitatile domestice ca si in cresterea si educarea copiilor. In acest mod femeile si barbatii au ajuns sa fie nu numai egali in fata legii ci sunt egali in activitatii, ceea ce contribuie la dezvoltarea societatii.

Femeia de ieri s-a implicat si a contribuit la rezolvarea problemelor sociale si a luptat pentru recunoasterea drepturilor ei juridice, femeia de azi a secolului XXI are libertatea deplina : să aleagă partenerul pe care si-l doreste, meseria care ii place, să facă copii atunci când vrea si nu când se nimereste, să-si spună parerile, să -si exprime votul, să fie ea însăşi in fiecare clipa. -Femeia de azi este femeia puternică, ce luptă pentru dorintele sale, adică DE 3 ORI FEMEIE, femeia care doreste să invete ceva nou si o ajută in carieră, femeia de succes in carieră, si femeia mama sau sotie.
În societatea româneasca de la sfârsitul secolului al XIX-lea munca nu le facea independente pe femei întrucât modul în care era platita aceasta munca nu le asigura independenta economica. La începutul secolului al XXI-lea, aceasta remarcă este înca potrivita realitatii românesti – desi în alt context istoric si politic”. spunea Paul Scorteanu. Astazi femeile nu găsesc loc de muncă.
In concluzie eu cred ca femeia de astazi trebuie sa fie puternică, hotărâtă, independentă, in stare să se descurce singură, sigură pe ea, dar in acelasi timp sensibilă si să nu-si piardă din feminitate. Meseria pe care doreste să o practice poate fi oricare, asa cum am prezentat in exponatul meu ,, Personalitati feminine de-a lungul istoriei”.

2 comentarii:

  1. Da, femeile sunt super! Toti spun ca barbatii sunt capul, dar femeile sint gitul. ,, INTELEGE-TI" ???

    RăspundețiȘtergere
  2. Este foerte bine compus acest exponat! BRAVO!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere