Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

luni, 18 ianuarie 2010

ZILELE EMINESCU LA BOTOSANI



Raluca Eminovici Carte postala privata





,,




CASA MEMORIALA IPOTESTI-BOTOSANI

TEATRUL ,,MIHAI EMINESCU" DIN BOTOSANI

,,Botosaniul, capitala culturala a Romaniei! Zeci de poeti, scriitori, artisti, politicieni, oameni de cultura si iubitori ai poeziei eminesciene au participat astazi la manifestarile organizate cu prilejul implinirii a 160 de ani de la nasterea celui mai mare poet roman al tuturor timpurilor. "Zilele Eminescu" au fost marcate, ca in fiecare an, atit la Botosani, cit si la Ipotesti. Programul activitatilor "Zilelor Eminescu" a inceput de dimineata cand in Sala de Marmura a Teatrului Mihai Eminescu, consilierii locali au acordat titlul de ceatatean de onoare castigatorului premiului national de poezie. A urmat apoi o depunere de coroane la statuia poetului din fata teatrului, la care au participat sefii judetului, oameni de cultura, dar si reprezentanti ai municipalitatii. Manifestarile au continuat cu o slujba religioasa oficiata la Biserica Uspenia, lacasul in care a fost increstinat Mihai Eminescu. Ipotestiul a devenit astazi loc de pelerinaj. Sute de iubitoti ai poeziei eminesciene au au participat in Amfiteatrul " Laurentiu Ulici" la deschiderea oficiala a celei de-a 41 editie a Zilelor Eminescu. Cei mai mici dintre ipotesteni au marcata aceasta zi cum au stiut ei mai bine. Scoala din ipotesti a rasunat astazi de poezii si cantece inchinate lui Mihai Eminescu".
,,Premiul National de Poezie ajunge in Statele Unite ale Americii! In urma cu cateva minute in sala Mare a Teatrului MIhai Eminescu a avut loc decernarea premiului national de poezie pentru opera Omnia.


Marele castigator al acestei distinctii este poetul Dorin Tudoran, venit la Botosani sa participe la Zilele Eminescu tocmai din America. Nascut la Timisoara in anul 1945, Dorin Tudoran a absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana a universitatii din Bucuresti. In 1985 a parasit Romania emigrand in Statele Unite ale Americii unde s-a si stabilit. Prima sa carte de poezie, " Mic tratat de glorie" a fost publicata in anul 1973. Alaturi de el au mai fost nominalizati pentru acest premiu poetii Vasile Vlad, Nicolaie Prelipceanu, Dinu Flamand si Ion Mircea
".
(prezentare Tele-M Botosani 15 ianuarie 2009)L. Lupascu/ A. Nechita O.Negura/A.Mocanu

Gala de decernare a Premiului National de Poezie “Mihai Eminescu” pe anul 2009 a avut loc in cadrul Zilelor Eminescu organizate de Primaria Botosani, Consiliul Local Botosani, Consiliul Judetean Botosani, Uniunea Scriitorilor din Romania, Fundatia Culturala "Hyperion-Caiete botosanene", Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii "Mihai Eminescu", Teatrul "Mihai Eminescu", Directia Judeteana pentru Cultura Botosani, Centrul de Creatie Botosani, Biblioteca "Mihai Eminescu" si Societatea Culturala "Raluca Iurascu" Vorona.

Juriul care a decis ca Decernarea Premiului National de Poezie „Mihai Eminescu”- Opera Prima (editia XII-a) si Opera Omnia (editia a XIX-a) s-a desfasurat in cadrul manifestarilor prilejuite de aniversarea a 160 de ani de la nasterea marelui poet. Astfel, Dorin Tudoran a castigat Premiul National de Poezie Mihai Eminescu - Opera Omnia

iar Premiul National de Poezie Mihai Eminescu - Opera Prima, care i-a revenit lui Bogdan Stoian pentru cartea „Chipurile”, publicata de Cartea Romaneasca in anul 2008. are a decis ca Premiul National de Poezie “Mihai Eminescu” – Opera Prima sa-i fie oferit lui Stoian G. Bogdan a fost format din: Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Daniel Cristea-Enache si Andrei Terian.

Chipurile este cartea unei lumi dense si contondente, extrasa din marginea marilor orase sau din centrul urbelor „in care nu se intimpla nimic”. O lume care se defineste pe parcursul lecturii, lezind retine si dilatind capilare. O colectie de portrete executate „cam pe sub mina, dar nu mai putin, peste picior

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu