Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

duminică, 11 octombrie 2009

Salonul Filatelic Bucureşti la cea de -a IX-a ediţie






Salonul Filatelic Bucureşti la cea de -a IX-a ediţie
Domnul Şerban Drăguşanu în calitate de preşedinte al Asociaţiei Filateliştilor din Bucureşti a prezentat în câteva cuvinte despre manifestarea ce are loc la Muzeul Municipal în perioada 9-15 octombrie 2009:

,,Palatul Şuţu , sediul al Muzeului Municipal Bucureşti, este din nou-pentru al 11-lea an- gazda primitoare a manifestărilor culturale ale Asociaţiei Filateliştilor din Bucureşti, Federaţiei Filatelice Române. Instituţie de referinţă a Capitalei, muzeul funcţionează în acest superb palat din iarna anului 1959. Certificatul de naştere al clădirii poate fi considerată adresa din 29 martie 1832 a comisarului,, văpselei de roşu” (departamentul administrativ al oraşului) către biv vel postelnicul Costache Grigore Ghica, prin care se aviza reluarea .....,,lucrării zidului împrejmuirii grădinii ce ai început Dumneata a zidi....

Astfel clădirea este finalizată în anul 1834. Ulterior palatului i se vor face diferite amenajări interioare. În 1862, renumitul sculptor şi artist decorator Karl Storck finalizează splendidul hol al clădirii prin deschiderea a trei arcade, creearea unei scări monumentale cu două braţe şi montarea unei mari oglinzi de Murano pe peretele din faţă. În cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, palatul a găzduit somptuoase baluri şi petreceri, serate muzicale şi literare (...) Lăcaş de bogată tradiţie, de rafinată cultură românească şi universală, muzeul propune -publicului- pe lângă expoziţiile permanente ale propriile colecţii şi unele dintre cele mai importante manifestări culturale din Capitală şi din ţară. Între acestea, în zilele lui Brumărel, se numără şi manifestarea expoziţională pe care Asociaţia Filateliştilor din Bucureşti v-o oferă, întru bucurarea ochilor şi luminarea sufletelor.
Aflat la cea de-a 9-a ediţie, Salonul Filatelic Bucureşti găseşte iarăşi, în calda ambianţă a Palatului Şuţu, locul ideal de desfăşurare. Locul în care bucureştenii ori din ţară sau din afara frontierelor româneşti, filatelişti, cartofili ori doar simpli privitori, colecţionari împătimiţi sau abia debutanţi, cu toţii suntem întâmpinaţi cu drag, suntem înconjuraţi doar de prieteni, ne simţim cu adevărat la noi acasă. Contiuând ceea ce putem numi deja tradiţie, filateliştii bucureşteni au propus în acest an, celor interesaţi, un nou experiment: o expoziţie de cartofilie în luna ai şi una de filatelie în luna octombrie. Această dublă manifestare vine ca o continuare a Salonului de anul trecut, care aniversa 150 de ani de la apariţia mărci poştale româneşti, faimoasele ,, Cap de bour”, dar şi 50 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Filateliştilor din Bucureşti. De această dată, dedicăm cele două ediţii (de primăvară, respectiv toamnă) ale Salonului 2009 aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştilor.

Deşi afectaţi de criză (inexistenţa sponsorilor ) încercăm să ţinem totuşi steagul sus şi să vă oferim o manifestare expoziţională pe măsura aşteptărilor, atât ale celor care au făcut din cartofilie ori din filatelie o pasiune de viaţă, cât şi celor care au doar ocazional prilejul şi privilegiul sa-şi bucure privirea şi simţirea cu darul de suflet pe care vi-l fac cei care îşi expun colecţiile în aceste zile la Palatul Şuţu. Nu în ultimul rând, dorim să aducem încă o dată sincere şi calde mulţumiri conducerii Muzeului Municipal Bucureşti, domnului director Ionel Ioniţă, care, şi de această dată, se dovedeşte a fi cea mai bună gazdă a manifestărilor noastre.
Aşadar, tuturor celor care ne vor onora cu prezenţa şi la această ediţie de toamnă a celui de-al 9-lea Salon Filatelic Bucureşti le adresăm un călduros : Bun venit
!"
A încheiat domnul Şerban Drăguşanu




La secţiunea ,,Istorie Poştală", a participat dl Ioan Catană care a monopolizat expoziţia prin varietatea de teme abordate în exponatele sale: ,,Bacău, file de istorie poştală",(Vermeil),, Târgu Ocna, file de istorie poştală", ,, Moineşti, file de istorie poştală", ,,Judeţul Bacău-Poşta feroviară 1870-1910"(Vermeil), iar de la Botoşani a participat dl Nicolae Iosub cu exponatul ,, Ştampile speciale româneşti 1894-1948".Lucrarea a primit Vermeil Mare


În cadrul secţiunii,, Literatură" au fost prezentate exponatele: ,,Salutări din Bacău",,Album de cartofilie", prezentate de dl Ioan Catană şi exponatul ,, Istoria poştelor locale transilvănene", ediţia a-II-a, 2008, a dlui Mircea Dragoteanu.

În cadrul secţiunii ,, Open" dl Beda Corneliu a prezentat exponatul ,, Stephen the Great and the Saint, Ruler of Moldavia (1457-1504),(Vermeil) iar dl Ioan Catană ,, Stephen the Great and the Holy" (Vermeil +Sp), d-l Marius Muntean ,, Cinci secole de viaţă transilvană" (Vermeil), dl. Dan Petre cu ,, Deşteaptă-te române"(Vermeil+Sp), dl C. Turmac -,,Vlad Basarab Ţepeş-istorie şi legendă"(Vermeil +Sp)

Filatelie tradiţională", domnul Mircea Dragoteanu a participat cu exponatul ,, Northem Transylvania: Tg. Mureş Local Issue,(AUR) domnul Daniel Marcu cu exponatul ,,Carnetele de mărci poştale şi de prezentare româneşti, 1906-2009". (Vermeil+Sp)
În cadrul expoziţiei ,, 550 de ani Bucureşti", au participat in jur de 50 de expozanţi din toate colţurile ţării.
Domnul Dumitru. F.Dumitru a participat încadrul secţiunii ,, Filatelie Tematică" cu exponatul,,Cachets de la Poste pour journaux 1895-1930"(Argint Mare)


Pe cele 200 de fețe de panou și două vitrine au fost expuse și jurizate competent și
exigent: 15 exponate de istorie poștală, 3 exponate de filatelie tradițională, 10 exponate de filatelie
tematică, 4 exponate de filatelie fiscală, 3 exponate de întreguri poștale, 6 exponate Open și 14
exponate la Literatură.(Comitetul de Organizare)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu