Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

joi, 7 mai 2009

Cunoscuta Mestera Sonia Iacinschi


Doamna Sonia Iacinschi (n. 1951.) A început activitatea de meşter o dată cu angajarea la atelierul din fostul cartier Barbu Lăzăreanu care aparţinea Cooperativei ,, Progresul”, ulterior a devenit ,, Artizanatul”. Începând din anul 1978, a urmat Şcoala Populară de Artă Botoşani- Secţia artă şi pictură. Din care 2 ani ceramică şi 3 ani pictură. În evoluţia ei profesională în formarea personalităţii artistice, un rol important l-a avut meşterul Mihai Corneanu,
,,Da, mereu îmi vine în minte despre meşter, el mi-a arătat tehnica de lucru, mi-a pomenit de desenul naiv, de elementele decorului şi de cromatică. Îmi oferea libertatea de-a exprima ceea ce vroiam aşa cum vedeam eu să ornamentez În atelierul din strada Barbu Lăzăreanu se modela ceramica tip Kuty”a declarat doamna Sonia Iacinschi.



Într-o perioada de căţiva ani, a participat la târguri organizate de Centre de Creaţii Populare din diferite oraşe unde a primit peste 50 de Diplome de Onoare , şi de Excelenţă.
-Prima participare a meşterei Sonia Iacinschi,la Târgul de Ceramică Populară Românească organizat de Centrul de Creaţie Vâlcea a fost în anul 1995, unde a primit prima diplomă ,, Cocoşul de Hurez”, .
-În anul 1997,la Târgul Naţional al Meşterilor Populari din Rădăuţi a primit Premiul III ,, Ochiul de Păun”
-A participat în perioada 10-14 oct- 2001,la Târgul Meşterilor Populari din Moldova Iaşi, organizat de Muzeul Etnografic al Moldovei.
-A participat în perioada 30-iunie-2-iulie-2000 la Târgul Meşterilor Populari organizat de Muzeul Satului Bucureşti
-A obţinut ,,Premiul II la Expoziţia Naţională ,, Măşti populare din România” secţiunea ,, Masca decorativă”, organizată de Centrul Naţional de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare din 29-noi.-2000.
-Departamentul pentru Protecţia Minorităţile Naţionale din România împreună cu Inspectoratul pentru Cultură al judeţului Botoşani în perioada de 6-9-mai-2000, au organizat ,,Tărgul Meşterilor, Meseriaşilor şi Artizanilor Populari” pentru toate comunităţile etnice din România, unde doamna Sonia Iacinschi a primit ,, Diploma de onoare”
-A participat în perioada 24-27-oct.-2002,la Târgul Naţional al Meşterilor Populari ediţia a IV-a, organizat de Centru Judeţean al Creaţiei Populare Vrancea.
-La Festivalul Primăverii organizat de Primăria Piatra Neamţ, a primit ,,Premiu de Excelenţă” -A participat la Târgul Olarilor organizat de Primăria Rădăuţi, unde a primit Premiul pentru păstrarea ,,Tradiţiei Ceramicii de Kuty”, -A participat la Târgul Olarilor,, Ochiul de Păun” ediţia XXIII-2005 organizat de Primăria Rădăuţi.
-A participat la Târgul Naţional al Meşterilor Populari ediţia VII-Focşani în perioada 28-30-oct 2005.
Am prezentat câteva din ,,Diplomele de Onoare” primite de doamna Sonia Iacinschi.


DIPLOMĂ DE ONOARE,Sfântul Gheorghe, acordată doamnei SONIA IACINSCHI, pentru merite deosebite în promovarea valorilor spirituale şi imaginii municipiului Botoşani pe plan naţional şi internaţional.

-A participat în anul 1998 la expoziţia organizată de către Centrul Naţional al Creaţiei Populare şi Fundaţia Culturală Ethnos Bucureşti, invitată fiind de doamna prof. Corina Mihăiescu.
-


A participat la Strasbourg-Franţa,la o amplă manifestare dedicată,, Lunii Culturii Româneşti" în cadrul Comunităţii Europene pentru a individualiza specificul culturii tradiţionale româneşti.
La întrebarea: Cum au fost receptate creaţiile populare ale meşterilor românii de vizitatorii prezenţi la acest târg cu caracter internaţional?
Doamna Sonia Iacinschi a declarat: ,, Aş putea spune că exponatele noastre au trezit multă uimire străinilor şi un vădit interes chiar dacă le-au lipsit explicaţiile despre scenele de provenienţă epică, lăsându-i puţin nedumeriţi"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu