Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

duminică, 24 mai 2009

NUME CELEBRE DE BARBATI CARE AU SUSTINUT FEMEILE IN EMANCIPAREA INTELECTUALA, JURIDICA SI POLITICA

PERSONALITĂŢII CARE AU SPRIJINT FEMEILE ÎN EMANCIPAREA ECONOMICĂ, CULTURALĂ, JURIDICĂ, POLITICĂ.
Scriitorul Victor Hugo
(n. 1802-d.1885)A susţinut lupta femeilor pentru drepturilor ei juridice si politice.S-a implicat alături de George Sand
. Diderot cerea în presă să aibă ,, femeile" acces la politica naţiunii.


În Germania,Rosa Luxemburg,militantă comunistă, a fost susţinută de soţul ei Karl Liebncht, la întemeierea Partidului Social Democrat Polonez în 1893.Au organizat împreună lupta proletarului german. În America, Eugene O Neill-dramaturg american, laureata al Premiului Nobel pentru literatură 1936. A militat pentru acţiuni sociale,drepturile mamelor şi a copilului, a luptat împotriva alcoolismului, pentru conştientizarea mortalităţii în familie. A susţinut lupta femeilor pentru drepturile politice.


Hariclea Darclee,( n.10-06-1860-d.12-01-1939), Brăila. A debutat pe 14 decembrie 1888, cu rolul Margueritei din Faust. Prima sa apariţie pe scenă i-a adus numai aprecieri, iar din vara lui 1889 începe turneele prin toata lumea. La Scala din Milano, scena consacrării mondiale, Hariclea a debutat pe 26-12-1890, cu rolul Cimenei din Cidul de Massenet Atunci a fost încurajată chiar de Giuseppe Verdi. Regele Carol i-a oferit ordinul “Bene Merente clasa I”.Unul din cele mai importante momente pentru Hariclea a fost în 1900, când Puccini a văzut în ea singura soprană .



PAUL ROBENSON 04-1898-d.23-01-1976) American, bariton,atlet, scriitor, activist pentru drepturile civile în principiu al populaţiei de culoare şi a femeilor. În 1937, a înfiinţat Consiliul Afacerilor Africane. Din 1950 până în 1970, toate discursurile şi filmele au fost retrase de pe piaţă pentru implicarea sa în lupta împotriva rasismului. În 1952,a primit premiul,, Stalin” pentru pace.
MARTIN LUTHER KING(1929-1968) Se numără printre cele mai importante personalităţi ale secolului XX- Lupta sa în principiu non violentă împotriva discriminării populaţiei de culoare inclusiv a femeilor din Statele Unite. A primit premiul Nobel pentru Pace. . „ Am un vis: ca toţii oamenii să fie egali...(.....) de pe dealurile roşii din Georgia, fiii foştilor sclavii şi fiii foştilor proprietari de sclavi, ar putea să se aşeze împreună la masa fraternităţii. Un vis... ca statul Mississippi, care lâncezeşte în fierbinţeala nedreptăţii şi oprimării să se transforme într-o oază a libertăţii şi dreptăţii. Un vis când copiii nu vor mai fi judecaţi după culoarea pielii lor”

Dr. Dorothea Erxleben, . (1715-1762) A studiat medicina. Frederic cel Mare i-a aprobat să studieze medicina,ce le era interzis femeilor. A scris o carte prin care cerea ca să li permită femeilor de a studia medicina.

. Veronica Micle, (n.22-04-1850-d.3-08-1889)
Poetă română. A debutat în ,Noul curier român”
În 1872, sub pseudonimul Corina. Fiind influenţată
de M. Eminescu, a publicat în ,, Columna lui Trăian”,,Convorbiri Literare”În 1868, a făcut parte din societatea femeilor din Iaşi, care ajutau fetele sărace să se specializeze în învăţămăntul profesional şi artistic.

Din Colecţie Personală.
George Bariţiu (n.1812-d.1893)Istoric şi publicist român, întemeietorul presei transilvănene. In această calitate, George Bariţiu deplângea diferenţele de educaţie între fiicele românilor. Pentru că tinerilor bărbaţii li se oferea altă experinţă socială, s-a implicat pentru înfiinţarea de şcoli, în Vechiul Regat. Acestea aveau două scopuri majore: să întărească identitatea socială a femeii prin intermediul carierii personale şi educaţia pentru viitoarele soţii şi mame bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu