Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
vineri, 4 noiembrie 2011
Expozitia de Grafica- MARCEL OLINESCU- Botosani
Muzeul Judetean Botosani prezintă, în perioada 3 noiembrie - 31 decembrie 2011, expozitia Maestri ai artei românesti - Marcel Olinescu (115 de ani de la nastere), eveniment care se înscrie în seria expozitiilor aniversare. Vernisajul a avut loc pe data de 3 noiembrie 2011, ora 15.
Sunt expuse în număr 43 de lucrări care fac parte din patrimoniul muzeului botosănean, din seria celor 83 de lucrări de grafică aflate în depozitul Galeriilor de Artă Stefan Luchian. Lucrările sunt realizate de artistul Marcel Olinescu în perioada 1950 - 1970 si sunt provenite atât din transfer de la Centrul de Organizare a Expozitiilor Bucuresti, cât şi din achizitii muzeale
La vernisajul expozitiei au participat multi elevi de la Liceul de Arte Stefan Luchian Botosani, împreună cu dna profesor Angela Hreniuc., cât şi iubitori ale artei plastice. Doamna Ana Florescu, muzeograf al Muzeului Judetean Botosani, a prezentat din bibliografia maestrului Marcel Olinescu
,,Personalitate marcantă, complexă şi originală, a lumii artistice româneşti, Marcel Olinescu, s-a născut la Dorohoi judeţul Botoşani în 17-09-1896. În perioada 1903-1923 urmează cursurile elementare şi liceale la Dorohoi, studiază la Şcoala de Arte Frumoase din Iaşi cu profesorul Ion Mateescu şi apoi continuă la Bucureşti avându-l ca profesor pe sculptorul Dimitrie Paciura. După absolvirea Şcolii de Arte Frumoase, în anul 1923, obţine un post de profesor pentru caligrafie şi desen, la Liceul Avram Iancu din Brad şi aici va realiza zece gravuri din ,, Suita aurului”, portretele revoluţionarilor din munţi-Iancu, Blint, Buteanu. În 1926, ajunge la Botoşani la liceul ,, August Treboniu Laurian”, iar în 1927 se stabileşte la Arad, ca profesor de desen la liceul comercial de băieţi. Aici este şi redactor la ziarul ,, Ştirea” (1933-1937) şi pune bazele societăţii artistice ,, Ateneul Popular Arădean”. În curtea liceului comercial, într-un atelier improvizat, realizează busturile pedagogului Petru Pipoş, Crişan, D. Mărculescu. Marcel Olinescu a fost poet, în 1934 a publicat la Arad primul său volum de versuri ,, Eu-poeme în versuri şi linii” În anul 1928, începe să graveze. A fost printre puţinii gravori din lemn din aceea vreme. Lucrările sale au fost prezentate în volumele : ,, Păreri de rău”, ,, Vin ţiganii”, ,, Botoşani care se duc”. Despre această tehnică, maestrul spunea: ,, Am ajuns la gravura de lemn când pictura nu-mi satisfăcea dorinţa de a ajunge la linia mea proprie. Numai când am descoperit tehnica gravurii, în 1928, mi-am dat seama că am găsit tehnica artistică în care puteam să-mi torn gândurile” .La Arad, în anul 1944, la editura Casa Şcoalelor din Bucureşti, la imprimeria naţională, cu ilustraţii gravate în lemn de către autorul ei, apărea ,, Mitologia românească”. În 1937 este profesor la Şcoala Normală din Bucureşti, unde are elevi printre care Marin Preda, Râzvan Theodorescu si altii.
A realizat expoziţii personale în ţară şi străinătate, de la Buenos Aires la Phenian, din Botoşani, Deva. A fost distins cu Premiul Lecomte de Nouy în anul 1921, premii pentru gravură la Salonul de desen şi gravură în anii 1931 şi 1932. Marele premiu de grafică la Concursul de pictură şi grafică Voroneţiana în 1977, Premiul UAP la Concursul Voroneţiana în 1979, la Suceava.
Îşi dorise atât de mult, ca la aniversarea a 90 de ani de viaţă să realizeze o retrospectivă în Sala Dallas, chiria ce i se pretinsese atunci pentru spaţiu fiind peste măsura puterilor sale. Nici romanul „Marele meşter” nu apucase să vadă lumina tiparului, roman la care lucrase împreună cu Alexandru Mitru, din anul 1984. Lucrarea „Mioriţa”, publicată în anul 1940, într-un tiraj de… 100 de exemplare! reeditată în 1985- după 45 de ani, la Editura „Junimea” din Iaşi, rămâne una dintre capodoperele liricii noastre populare A decedat 15.02 1992” si inmormantat la Cimitirul Bellu din Bucuresti”
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu