Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Publicitatea botoşaneana în perioada interbelica la MUZEUL JUDETEAN DE ISTORIE BOTOSANI


Publicitatea botoşaneana în perioada interbelică








Profesorul Gheorghe Median, muzeograf la Muzeul de Istorie Botoşani, organizatorul expoziţiei a prezentat afişe din patrimoniu muzeului ne-a spus câteva cuvinte despre aceste afişe:
,, Expoziţia cu acest titlu, deschisă la Muzeul Judeţean de Istorie împreună cu Serviciul Judeţean Botoşani al Arhivelor Naţionale, este prima de acest fel organizată la Botoşani. Ea pune în evidenţă modul şi metodele prin care instituţiile statului, firmele din domeniul industriei şi comerţului ai întreprinzătorii particulari, îşi făceau cunoscute activităţile, serviciile sau produsele. Un prim segment al expoziţii, realizat în totalitate din documente originale, priveste modul în care primăriile principalelor oraşe ale judeţului-Botoşani,
şi Dorohoi, precum şi prefectura , îi informa pe cetăţeni asupra dispoziţiilor pe linie administrativă luate de Consiliile comunale ( stabilirea preturilor unor alimente, curăţenia curţilor şi străzilor, arborarea tricolorului de ziua naţională)sau asupra unor evenimente de interes national (decesul regelui Ferdinand I, sărbătorirea Zilei Muncii, Alegerile parlamentare)
























Un alt segment, realizat din documentele originale şi din reproducerea din presa locală se referă la viaţa economică. Sunt expuse aici reclame ale principalelor magazine ale Botoşanilor, şi Dorohoiului, la produsele autohtone sau import pe care le ofereau clienţilor: îmbrăcăminte, încălţăminte, maşini agricole, aparate de radio, radiatoare, etc. De asemenea sunt expuse reclamele unor cabinete medicale private. Un ultim segment reflectă oferta culturală de diverse instituţii exigentului public botoşănean: spectacole ale unor renumite trupe de teatru(Teatrul Naţional din Bucureşti, cărţi, reviste editate la Botoşani sau în alte centre ale ţării), etc.
Pentru că publicitatea era privită cu seriozitate şi respect , expoziţia prezintă şi două mostre ale locului în care reclamele şi anunţurile puteau fi găsite : o pagină de ,, Anunţuri" , ,, Ştiri" şi o fotografie din Centrul Botoşanilor, cu un stâlp de afişaj.
Expoziţia
se doreşte a fi o invitaţie , pentru cei interesaţi, de -a cunoaşte un aspect mai puţin ştiut al Botoşaniului interbelic şi tot odată un exemplu de felul civilizat în care , într-un timp, în foarte îndepărtat se făcea publicitate , exemplu la care contemporanii noştri
ar trebui să mediteze
", a încheiat dl muzeograf, Gheorghe Median
Mulţumesc dlui profesor pentru această prezentare pentru blogul http://emancipareafemeii.blogspot.com/
un blog de cultură botoşăneană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu