Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Lansarea cartii- SAHUL?- NIMIC MAI SIMPLU!!! - BOTOSANI- Autori SILVIA DIACONU SI MARIAN DOMINTE

O lansare de carte inedită a avut loc 3 decembrie 2011 la Galeriile de Artă din Botoşani . Cunoscuta profesoară de şah de la Palatul Copiilor din Botoşani, Silvia Diaconu profesor-antrenor, candidat de maestru şi Marian Dominte profesor-antrenor- maestru FIDE, au lansat volumele „Şahul- Nimic mai simplu!!!. Ghid orientativ pentru anii de studiu I- II" şi „Succesiunea planului. Ghid orientativ pentru anii de studiu III-IV".
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Judeţean Botoşani, Editura Agata şi Asociaţia ,,O şansă pentru fiecare – integrare şi dezvoltare regională” la Galeriile de artă ,,Ştefan Luchian”.


În imagine foto : Mihai Baltă, şahistul botoşănean care a cules lauri din toate ţările lumii la concursurile de profil a declarat: „ Este evenimentul mileniului. Cartea este accesibilă pentru toţi cititorii. Din puncte de vedere tehnic este scrisă foarte bine şi explicită. Fiecare dintre mutările şi analizele făcute sunt foarte clare şi sunt extrem de captivante şi extrem de frumos povestite".



Manualul prezintă un material didactic la nivelul anilor de studiu I-II, utilizabil în procesul de informare-instruire de către toţi acei care doresc iniţierea şi apoi depăşirea rapidă a nivelului mediu. În acelaşi timp, este un excelent ghid orientativ de predare, fiind foarte simplu de structurat pe secşiuni bine delimitate de către toate categoriile de instructori şi antrenori. Acest tip de manual are scop o prezentare introductivă, cât mai concisă, a elementelor teoretice de bază ale şahului, absolut necesar procesului de formare şi dezvoltare a forţei de joc pe parcursul anilor de studiu", au prezentat autorii
Probabil că, de anul viitor, şahul va deveni obiect de studiu opţional în şcoală. Este semnat un protocol între Ministerul Educaţiei şi Federaţia Română de Şah. Până acum, nu exista nicio programă, nicio planificare unitară, iar noi am muncit destul de mult şi am reuşit să creăm acest material de studiu a prezentat autoarea Silvia Diaconu






,,




In imagine foto dna Tereza Nica
,,Sahul e un joc extraordinar. Unul dintre cele mai frumoase din lume; 16 piese contra 16 pe 64 patratele albe si negre
Fiecare partidă este altfel, la fel cum fiecare zi a vieţii noastre este altfel, la fel cum fiecare dintre noi ne trăim viaţa diferit de ceilalţi.


E un joc al sufletului.
Se spune că un jucător bun gândeşte cel puţin 4+5 mutări înainte, asta înseamnă că poate să-şi imagineze cum va arăta tabla de joc după ce 8-10 piese vor fi mutate. Şi imaginaţie au cei care joacă mai ales cu sufletul pe tabla de şah a vieţii.
O partidă de şah îţi poate da lecţii de viaţă, te poate învăţa că un avantaj puternic asupra adversarului nu înseamnă întotdeauna o victorie, iar o poziţie foarte dificila şi incomodă de apărare te poate propulsa spre un atac decisiv în câteva mutări
La fel ca în viaţă Şahul te obligă să fii disciplinat şi atent, te învaţă să te concentrezi şi să conştientizezi că fiecare mutare va avea un efect în perspectiva mutărilor viitoare.
Şahul te învaţă şi să pierzi, să conştientizezi că ai pierdut din cauza ta şi nu din cauza neşansei, iar pe viitor te ajută să te concentrezi.
Multă teologie se poate desprinde dintr-o partidă de şah.
Numai simplul fapt că una din piesele de pe tablă se numeşte ,, nebun”, în limba română, iar în engleză e o denumire mai clară ,, the bishop”-episcopul, reprezentantul puterii duhovniceşti a armatei de luptători, arată că nici la luptă nu se poate pleca fără ajutorul lui Dumnezeu. Nici în şah, nici în viaţă
"Şahul are un farmec aparte care-i uneşte pe cei doi jucători. Te face mai responsabil, mai încrezător în puterile proprii şi mai conştient de limitele tale.


Scopul final e să ne cunoaştem mai bine, şi să învăţăm să ne iubim unul pe altul în orice condiţii: de câştigători clar sau de pierzător continuu,,
a prezentat doamna Tereza Nica












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu