Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

sâmbătă, 29 august 2009


La Botoşani, pe Pietonalul Unirii, în perioada 7-9 august 2009, a avut loc ,,Festivalul Cântecului, Jocului, Portului şi Meşteşugurilor din ,, Ţara de Sus”, ediţia a IV-a. Acest ,, Festival” a fost organizat de Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, reprezentat prin domnul director Ion Ilie şi dna referent etnograf Margareta Mihalache. Au participat din partea oficialitatilor domnul preşedinte Mihai Ţâbuleac al CJ Botoşani, domnul Cătălin Alexa viceprimar al Consiliului Local Botosani şi dna Cornelia Ciobanu director a Direcţiei Judeţeane pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Botoşani. La deschiderea ,, Târgului meşteşugarilor” au participat meşterii populari din Bucureşti, din judeţele Maramureş, Cluj, Argeş, Prahova, Vâlcea, Bistriţa, Suceava, Botoşani şi din Rep. Moldova. După deschiderea oficială unde domnul Ilie Ion, directorul CJCPCT, le-a recomandat meşterilor să facă cunoscută arta populară în lume..

Domnul preşedinte al CJ a declarat că: ,,ediţia din acest an a fost una dintre cele mai bogate în ceea ce priveşte prezenţa meşterilor, veniţi din Bucureşti, Harghita, Cluj, Mureş, Vâlcea, Argeş, Suceava”. , şi ,,că oraşul Botoşani a devenit o capitală culturală”.
Referentul etnograf Margareta Mihalache , care s-a implicat în organizarea Târgului Meşterilor Populari, a declarat:
,, De când târgurile au prins amploare, artiştii populari sunt mai interesaţi ca niciodată să păstreze vechile meşteşuguri. În timpurile de demult, perioada târgurilor era legiferată prin hrisoave domneşti. Ceea ce s-a reuşit acum e că datele târgurilor din Botoşani s-au întipărit de la sine în mintea meşterilor populari din întreaga ţară. Marea majoritate a acestora participă la fiecare ediţie fără să fie anunţaţi. Ei ştiu că de Sfântul Gheorghe şi în apropierea marii sărbători Adormirea Maicii Domnului oraşul Botoşani se îmbracă în haine de sărbătoare. Aceasta este mulţumită şi de modul cum s-a derulat cea de-a patra ediţie a Târgului Meşterilor Populari, participarea a peste 80 de meşteri populari, fiind una dintre cele mai mari din întreaga ţară Satisfacţia mea personală este că la această ediţie ne-au onorat cu prezenţa meşterii populari din zone etnografice de prestigiu: Cluj, Mureş, Bistriţa, Maramureş, Vâlcea, Harghita. Judeţul Botoşani s-a remarcatcu ţesăturile de interior, Harghita cu ceramică populară de Corund, Bistriţa şi Sighişoara cu împletituri din papură”.



După festivitatea inaugurală, pe Pietonal a avut loc un mini spectacol coregrafic, unde au participat formaţiile de dansuri ale copiilor, din Botoşani formaţia de dansuri „Balada” coordonaţi de Mihai Fediuc, şi copiii de la Liceul Teoretic coordonaţi de Ionel Petrişor, cei de la Avrămeni, conduşi de Letiţia Cobâlă, şi Ansamblul „Hudeşteanca”, îndrumat de Gheorghe Mitoceanu


Botoşănenii care au fost la deschiderea festivalului au putut admira costume populare, ţesături, opinci, sculpturi în lemn, vase de ceramică, măşti şi ouă încondeiate

Meşterii Adrian şi Simona Bledea din Baia Mare au venit cu ceramică decorativă, iar meşterii din centru Marginea (Rădăuţi-Suceava) au venit cu ceramică roşie utilitară, recunoscută în întreaga ţară şi premiată la mai multe festivaluri. S-au remarcat cu ţesăturile de interior meşterii: Aurica Cojocariu din Ungureni, Maria Burlacu din Ungureni, Eugenia Hudişteanu din Conceşti, Floarea şi Mihai Maxim din Tudora. Meştera Niculina Andronache din Vorona a venit la târg cu mai mulţi ucenici, iar basarabeanca Eugenia Moldovanu, aflată pentru a treia oară la Botoşani, a adus obiecte din paie.







Parada fanfarelor din mai multe localităţi.



În ziua de sâmbătă 8 august, a avut loc Festivalul ,, Vasile Andriescu”, unde au participat formaţii din Tudora . Lozna, Israel şi Ansamblul „Mate Yehuda” din Israel, invitată de Asociaţia „Orpheus”. Duminică 9 august, a avut loc ,, Parada fanfarelor” din Botoşani, Dorohoi, Vorona, Corni, Brehuieşti, Ungureni, Mileanca, Cordăreni, Hudeşti, Iaşi, Suceava.
Tot duminică la închiderea ,, festivalului „ a participat formaţia din Ucraina, Israel, Balada” , Vorona şi Slatina

Printre meşteri se numără meşterul sucevean Toader Ignătescu cu măşti sculptate în lemn, cu icoane sculptate, obiecte de cult religios, crucifixe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu