Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

luni, 24 august 2009

CABINETUL DE NUMISMATICA DE LA BOTOSANI


Când spunem Nicolae Iorga, Mihai Eminescu, George Enescu, ne gândim la muzeele din judeţul Botoşani, la decernarea Premiilor Naţionale personalităţilor care s-au implicat în studiu operei înaintaşilor noştri. Ne gândim şi la Cabinetul de Numismatică din oraşul Botoşani. Pentru că aici sunt un grup de colecţionari, pasionaţi ai numismaticii, care au exponate valoroase de medalii, insigne şi monede. Pentru a fi puse în valoare, la 1 decembrie 2006, de Ziua Naţională a României, s-a inaugurat, în Biblioteca judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani, primul Cabinet de Numismatică şi Filatelie din ţară.

Acest cabinet a luat fiinţă prin implicarea doamnei Elena Condrei, iniţiatoarea proiectului, doamna Cornelia Viziteu, directoarea bibliotecii şi domnul Mihai Urigiuc, preşedintele de onoare al Secţiei Botoşani a S.N.R. Prin înfiinţarea acestui cabinet s-a reluat o tradiţie interbelică, ca bibliotecile să aibă şi o secţie specializată de numismatică.

De amenajarea acestui cabinet numismatic s-a ocupat domnul Mihai Cornaci, secretarul Secţiei Numismatice din Botoşani, care a împodobit camera destinată acestui scop cu planşe, exponate, literatură numismatică şi filatelică.

Aici, se organizează expoziţii de numismatică, fiind expuse exponate de medalii şi insigne, monede, filatelie şi cartofilie. La aceste manifestări culturale, participă elevii din Botoşani şi din alte localităţi, aceştia luând contact cu exponatele dedicate personalităţilor botoşănene sau comemorării unor evenimente. Elevii care trec pragul acestui cabinet, pot lua o frumoasă lecţie de ceea ce înseamnă a fi colecţionar şi-şi completează, într-un mod interesant şi plăcut, cunoştinţele căpătate în şcoală.

Domnul Mihai Cornaci, care este responsabilul Cabinetului de Numismatică şi Filatelie de la Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu” Botoşani, a reuşit să-l amenajeze şi să-l doteze cu o serie de planşe, fotografii, exponate şi literatură numismatică şi filatelică, putând constitui un model şi pentru alte cabinete similare. Pereţii cabinetului sunt împodobiţi cu planşe ce prezintă moneda medievală şi modernă din ţările române, portretele personalităţilor botoşănene, conducătorii Societăţii Numismatice Române, colecţionari botoşăneni de frunte. În mod permanent, vitrinele sunt amenajate cu exponate de medalii, insigne, carte, dedicate lui Mihai Eminescu , N. Iorga, sau altor personalităţi botoşănene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu