Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

miercuri, 8 aprilie 2009

Doamna Florica Şuster


O armeancă neobosită este doamna Elena Florica Şuster, care provine dintr-o veche familie de armeni din nordul Moldovei, familia Tăbăcaru. Doamna a fost desemnată pentru a primi premiul de excelenţă pentru întrega activitate şi pentru promovarea imaginii Botoşaniului în ţară şi în lume. La 73 de ani,ea pare neobosită, de altfel toată viaţa sa poate fi descrisă ca un maraton continuu, iar CV-ul său o dovedeşte. Şi-a început activitatea în 1961 ca bibliotecar, în 1963-1968 a trecut la catedră, ca asistent universitar la Institutul Politehnic Iaşi, unde a predat limba rusă şi mai târziu a ocupat funcţia de redactor principal la Centrul de Documentar şi Publicaţii Tehnice din cadrul Ministerului Industriei Uşoare din Bucureşti. După ce a ieşit la pensie activitatea ei nu s-a oprit, ci s-a intensificat. Timp de 5 ani a lucrat la Uniunea Armenilor din România, unde a făcut parte din Secretariatul General al Uniunii. A alcătuit un manual de limba rusă pentru studenţi şi o culegere de texte în limba rusă. Doamna Florica Şuster face parte printre puţinii oameni care fac eforturi pentru susţinerea armenilor din Botoşani şi trag un semna de alarmă că, în curînd, armenii vor fi asimilaţi de români. Numărul acestora a scăzut ca urmare a căsătoriilor mixte sau prin plecarea în străinătate. Pentru aceasta doamna Florica Suster înarmată cu răbdare şi cu o dăruire care uimeşte pe cei din jur s-a hotărât să ajute comunitatea armenească. În 2002, a scris primul articol în publicaţia culturală ,, Ararat”, şi de atunci este o prezenţă constantă în paginile revistei.

Fiind remarcată de Simion Tavitian, autorul dicţionarului ,, Armeni în România”, pe care l-a ajutat cu materiale în redactarea celui de al treilea volum al dicţionarului. Doamna a declarat ,, ceea ce fac, fac cu dăruire. .. Vreau să las ceva în urmă”. Aşa s-a născut ideia realizării albumului ,,Case Armeneşti din România”, album care se află in lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu