Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

sâmbătă, 18 aprilie 2009

EXPOZITIA ETNOGRAFICA ITINERANTA,, DATINILE ALBEI PENTRU TOATA LUMEA"


Galeriile de Artă ,, Ştefan Luchian" din Botoşani, au găzduit Expoziţia etnografică itinerantă ,, Datinele Albei pentru toată lumea", începând cu data de 23 aprilie 2009, în cadrul amplei manifestări dedicate ,, Zilelor Oraşului Botoşani". Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa oficialităţilor locale, dintre care amintim pe preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani domnul Mihai Tâbuleac. Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani a dorit să organizeze acest eveniment în colaborare cu preşedintele Asociaţiei ,, Datini Străbune"- domnul Aurel Luca pentru a evidenţia unicitatea propriei noastre zone etnografice prin comparaţie cu elemente definitorii ale zonei etnografice Alba.

Despre iniţiativa acestui tip de expoziţii ne-a mărturisit domnul Aurel Luca că este un rezultat al unui proiect sprijinit de domnul Ion Dumitrel- preşedintele Consiliului Judeţean Alba, în anul 2006, cu tema ,, Salvaţi moştenirea culturală din localităţile rurale ale judeţului" şi ale cărui obiective au fost următoarele: colectarea obiectelor etnografice, conservarea şi promovarea acestora în urma expoziţiilor.


Domnul Aurel Luca ne-a declarat: că în cele 68 de expoziţii, au fost prezentate 15.ooo de bucăţi din care o parte au fost evaluate ca fiind de patrimoniu. În anul 2007, iniţiatorii şi susţinătorii au continuat cu organizarea altor expoziţii, iar în municipiul Alba Iulia s-au realizat 4 expoziţii cu un număr de 1200 de piese.Ca urmare a acestor activităţi concrete, în anul 2008, a apărut ideea unei expoziţii itinerante care să expună obiecte din patru microzone ale judeţului Alba în toată ţara şi în străinătate.


Piesele expuse în această expoziţie sunt: ansamblu vestimentar (port popular femeiesc şi port popular bărbătesc), ţesături de interior.















Concluzii: Această expoziţie itinerantă rămâne în conştiinţa iubitorilor de artă populară ca un semnal, dar şi sprijin concret care se poate oferi valorilor autentice pentru a fi salvate. Dacă s-a dorit şi transmiterea acestui mesaj prin această acţiune, se poate spune că domnul Aurel Luca a făcut-o cu eleganţa necesară şi caracteristică domniei sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu