Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

duminică, 13 mai 2012

Ziua Europei -9mai- Muzeul Judetean de Istorie Botosani

Miercuri 9 mai în Sala Mare a Muzeului de Istorie Botosani a avut loc, simpozionul “9 Mai – Zi cu multiple semnificatii istorice“. La eveniment au participat istorici, muzeografi, cadre militare active si in rezervă, profesori si elevi. Dr. Sergiu Balanovici, prof. Ionel Bejenaru, prof. Stefan Cervatiuc si col. (r) Gheorghe Timofti au prezentat, cateva date importante din istoria României. Acţiunea a fost realizată de Asociaţia Naţională "Cultul eroilor" şi Cercul Militar         
ORDINUL COROANA ROMANIEI, creat de Regele Carol I în 1881, pentru a răsplăti serviciile deosebite aduse statului. Are cinci grade: Cavaler, Ofiţer,Comandor, Mari Ofiţeri, Mari Crucii.
Cei prezenţi au putut admira expoziţia de insigne şi medalii „Decoraţii şi brevete româneşti”. Colectionar col (r) Ioan Siminicianu, presedinte Numismatica Botosani.
Gheorghe Median, muzeograf, a fost cel care a deschis activitatea, menţionând că 9 mai este ziua victoriei umanităţii împotriva fascismului ,,Multumesc ca ati raspuns invitatiei noastre de a participa la aceasta activitate prin care,in mod traditional comemoram evenimente deosebite petrecute in istoria nationala. Constatat cu bucurie un lucru, care foarte rar se intampla,ca in afara de militari, participa reprezentanti a unor partide politice Ovidiu Portariuc, Iustinian Bozi, Tereza Nica USL si Viorel Coman PNL,mai participa multi militari din cei din elita militara, care au avut grija si au in continuare de destinul tarii”  

Dr. Sergiu Balanovici, organizatorul acţiunii, a declarat că „sfârşitul primei decade a lunii mai este marcat de o serie de date importante prin care suntem puşi în situaţia de a rememora evenimente semnificative din istoria României şi din cea europeană”.Proclamarea Independentei 9mai 1877, Ziua Victoriei sarbatorita la 9 mai 1945, Ziua Europei sarbatorita la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe, propunea Frantei, Germaniei si altor tari europene gestionarea in comun a productiei de carbune si otel. Acesta a fost primul pas catre crearea Uniunii Europene

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu