Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
marți, 10 mai 2011
Ziua Tatalui
ZIUA TATALUI
,,După cum vezi stimate tată de familie, responsabilitatea ce-ţi revine nu este de loc mică, ci dimpotrivă, este una dintre cele mai de seamă responsabilităţi sociale pe care omul le poate avea".Carte postala din colectie
Duminica, 8 mai, in Romania se sarbatoreste, potrivit legii, Ziua Tatalui.Ziua Tatalui si Ziua Mamei au fost legiferate in urma cu doi ani ca sarbatori in Romania, prin adoptarea in Parlament a unui proiect de lege initiat de Alianta Antidiscriminare a Tuturor Taticilor (TATA) si un grup de parlamentari, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu si Liana Dumitrescu.
Pe 29 septembrie 2009 legea a fost dezbatuta si aprobata in Camera Deputatilor. Ea prevede ca Ziua Mamei se sarbatoreste in fiecare an in prima duminica a lunii mai, iar Ziua Tatalui in cea de a doua duminica a aceleiasi luni. Tot in luna mai, pe data de 15, se serbatoreste Ziua Familiei.
Ziua Tatalui a fost sarbatorita oficial, pentru prima data in Romania, in data de 9 mai 2010 (in a doua duminica a lunii mai din acel an).
Datele calendaristice in care se va sarbatori in anii ce vin Ziua Tatalui sunt urmatoarele: 13 mai 2012, 12 mai 2013, 11 mai 2014, 10 mai 2015, 8 mai 2016, 14 mai 2017 si 13 mai 2018.
Initiatorii legii au dorit sa sublinieze in acest modul rolul jucat de un tata in viata copilului sau, in familie, dar si in societate.
Romania era printre putinele state care pana in anul 2009 nu au avut o astfel de traditie, oficial Legea 319/2009 instituie prima duminică a lunii mai ca Ziua Mamei.
"Ziua Tatălui este dedicată taţilor responsabili, implicaţi în creşterea şi educarea propriilor copiii, care-şi iubesc copiii, fiind un prilej perfect pentru ca modelele pozitive de parinţi să fie promovate în societatea românească", spune TATA, adăugând şi argumentul "furnizat de calendarul Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a instituit Ziua Internaţională a Familiei", sărbătorită în 15 mai.
"Într-o societate în care familiile monoparentale sunt tot mai numeroase, stabilirea unor date diferite pentru Ziua Tatălui şi pentru Ziua Mamei este binevenită pentru a întări principiul egalităţii de tratament şi pentru a da posibilitatea copiilor să le petreacă împreună cu fiecare părinte. Pe mapamond, cei doi părinţi sunt sărbătoriţi distinct, la date calendaristice diferite", susţine alianţa.
Semnificația Zilei Tatălui este legată direct de poziția unui tată în familie, precum și în societate. Ziua Tatălui are o semnificație importantă deoarece ajută la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie în particular și la construirea societății în general.
Fiecare copil are nevoie atât de tatăl cât și de mama sa, pentru a crește într-un mod armonios. În etapele primare, atât tatăl și mama rămân responsabili pentru luarea unor decizii importante legate de educație și de creștere a copilului. La momentul actual, în lume, majoritatea țărilor au societățile patriarhale și din aceasta cauza tații joacă un rol principal în luarea deciziilor mai sus menționate. Stilul de viață al unui tată afectează copilul său. În cazul în care copilul este un băiat, el va încerca cu siguranță să imite unele comportamente ale tatălui său, stilul său de viață. În cazul în care un tată poate stabili exemple bune de viață, într-un mod sănătos, este foarte probabil că băiatul le va urma. Un comportament parental și stil de viață sănătos, pot constitui modele pentru copii și pot astfel modela societatea într-un mod pozitiv. În acest fel, tații pot contribui la dezvoltarea unei societăți întregi. Aniversarea zilei tatălui oferi copiilor posibilitatea de a-și exprima dragostea și respectul pentru părinții lor, un sentiment care are ca țel consolidarea relației tată-copil și, în consecință, în dezvoltarea emoțională a fiecărui copil.
PARINTII NOSTRI
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu