Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

marți, 7 iunie 2011

,, ZILELE NICOLAE IORGA" -140 de ani de la nasterea lui Nicolae Iorga




Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nasterea marelui istoric botosanean Nicolae Iorga, Muzeul Judeţean, Asociaţia Culturală Nicolae Iorga Botoşani, Centrul de Studii Ştefan cel Mare şi Sfânt, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni- Departamentul Moldova- Sucursala Botoşani, şi Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului Botoşani, fiind finanţatorii proiectelor care cuprind principalele activităţi din cadrul manifestărilor culturale derulate sub genericul ,,Zilele Nicolae Iorga”, au participat la vernisajul expoziţiei Nicolae Iorga- portrete de familie


În această zi aniversară, s-au redeschis usile casei in care savantul si-a petrecut o parte din copilărie, care s-a făcut intr-un cadru festiv, in prezenta muzeografilor, oamenilor de cultură, istoricilor din Bucureşti, Iaşi, Cernăuţi, Bălţi, dar si a oficialitatilor botosănene unde a participat preşedintele al C.J. Botoşani dl Mihai Ţibuleac care a declarat: ,, redeschiderea Casei Memoriale ne permite nouă să cinstim memoria înaintaşilor noştri şi pe de altă parte să transformăm acest muzeu în atracţii pentru cât mai mulţi oaspeţi


Au participat din partea Primăriei viceprimarul dl Cătălin Alexa şi de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, dl director Dănuţ Huţui

Doamna muzeograf Violeta Budăi Damaschin, împreună cu dna director Lucica Pârvan s-au implicat în rezolvarea lucrărilor de restaurare modernizare a Casei Memoriale ,, Nicolae Iorga” şi speră că obiectivul să devină un punct de atractie al zonei, atât pentru turisti, cât si pentru oamenii locului .

,,Onorată asistenţă
Ne aflăm în casa în care Nicolae Iorga a locuit împreună cu familia în perioada 1876 / 1880, transformată din 1965 în muzeu.
Nicolae Iorga spunea că muzeul este instituţia care se deschide bucuroasă oricui, care te cheamă de pe stradă, care te învaţă carte de cum ai intrat.
Este, sper, ceea ce am reuşit noi să facem după un demers care a durat aproape 10 ani.
Primul proiect de consolidare şi extindere l-am facut în anul 2003, l-am înaintat Ministerului Culturii; nu a fost agreată propunerea făcută de noi; chiar prof. Pippidi, nepotul istoricului a formulat obiecţii.
L-am refăcut şi iar l-am refăcut până a fost acceptat ca idee, mai ales legată de extindere.
Apoi am aşteptat câţiva ani ca Ministerul Culturii să dea un semn legat de finanţarea lucrării, am făcut chiar o interpelare (presa probabil işi aminteşte) la întâlnirea fostului ministru Iorgulescu cu oamenii de cultură din Botoşani. Fără rezultat.


Anul trecut am prins-o în bugerul propriu alocat instituţiei de către Consiliul Judeţean Botoşani.
Lucrările au început în octombrie, anul trecut, şi astăzi redeschidem casa memorială în chiar ziua în care se împlinesc 140 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga.
N-am fi reuşit fără mobilizarea exemplară a colegilor mei. Munca în muzeu este o muncă în echipă, nu poţi face nimic de unul singur. De fapt, ceea ce s-a întâmplat la Casa Memorială „Nicolae Iorga” începând cu luna septembrie anul trecut poate fi împărţit în 2 etape: (consolidare şi extindere (martie acest an); reorganizare expoziţie de bază (nu este finalizată în proporţie de 100%).
Vreau, în încheiere, să mulţumesc domnului Preşedinte Mihai Tâbuleac, sunt convinsă că dacă ar depinde de domnia sa, fondurile alocate culturii – şi muzeului în cazul de faţă – ar fi mai mari, vreau să mulţumesc colegilor mei şi să închei cu o cugetare aparţinând fireşte lui Nicolae Iorga: „
Zilele ţi se dau şi viaţa ţi-o faci. Zilele se duc; ce-ai făcut din ele rămâne.”
Ceea ce am făcut noi la Casa Memorială „Nicolae Iorga” sigur rămâne pentru generaţiile ce vor veni".
A declarat doamna Lucica Parvan, director Muzeul Judetean Botosani


,,Suntem bucuroşi că din luna octombrie de când a început construcţia până în luna martie am reuşit să facem consolidarea, extinderea muzeului iar din martie pană în iunie am organizat expozitia de bază Lucrarile de modernizare a memorialului "Nicolae Iorga" s-au ridicat la aproape patru sute de mii de lei, a declarat dna director Lucica Pârvan





După deschiderea oficială dna Violeta Budăi Damaschin, a declarat: Redeschiderea muzeului înseamnă să readucem spiritul anilor deceniilor 8 şi 9 din secolul al XIX-lea, atunci când păşea copilul Iorga cel atins de aripa Geniului”



Au participat invitaţi din Iaşi, amintim pe dr. Aurica Ichim, director Muzeul Unirii Iasi, Acad. Gheorghe Buzatu Iaşi, Acad. Constantin Marinescu Iaşi, conf. univ. dr. Al Amititeloaiei Iaşi, de la Institutul de Istorie ,, Nicolae Iorga", Bucureşti dr Raluca Tomi, dr. Bogdan Popa, dr. Nicoleta Roman, Drd. Loredana Mirea, din Chişnău, prof. univ. dr. Vasile Grozav, şi prof. ing Ioan Bâlbă, Bălţi. Au participat deasemenea de la Botoşani dr. Lucia Olaru Nenati, prof. dr. Dan Prodan, prof. Gheorghe Median.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu