Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

sâmbătă, 18 iunie 2011

Lansare de carte Elena Condrei

Elena Condrei, scriitoare, publicistă dar şi organizatoare concursului "Teiul de aur" şi "Teiul de argint" aflat la cea de a X-a ediţie a realizat o expoziţie de carte. Volumele sale au putut fi răsfoite atât în cadrul prezentării care a avut loc la Teatrul "Mihai Eminescu", cât şi la Galeria de Arte GEEA din Centrul istoric.

,,Antologia Laureaţilor Premiilor Eminescu Teiul de aur şi Teiul de argint. 2002-2011”, Editura Geea, Botoşani, 2011,


,,Ardenţa geniului. Interviuri cu Augustin Eden” (Seria ,,Eminescu nestins”), Editura Geea, 2011,Augustin Eden, poet, artist plastic, redactorul şef al revistei de cultură Intertext, editor-fondator al revistei personale de cultură şi sinteză Absolut Cultural.,,Referitor la aparitia revistei ,, Absolut Cultural", Augustn Eden a declarat :,,Dumnezeu mi-a dat harul de a însufleţi pe alţi oameni. Şi harul acestei însufleţiri mi-a fost returnat, de ceilalţi, chiar şi atunci când eu însumi părăsisem orice însufleţire!
La fel ca şi Kahlil Gibran, cred că acesta e cel mai important dar al iubirii de semeni: a merge cu toţi ceilalţi, în rând, şi a fi răspunzător nu numai de tine, dar şi de cei dinaintea ta, de cel de alături şi de cei care te urmează.
Sunt convins că sunt răspunzător nu numai de poticnirea mea, dar şi de poticnirile celorlalţi, ale tuturor celor care alcătuim cortegiul vieţii acesteia. Creştem, construim şi reuşim împreună!
Acesta este sensul, raţiunea de a fi a acestei reviste, pe care am intitulat-o, ca pe alte cinci reviste ale ţărilor Europei, Absolut Cultural".

,,Pasiunea, plângerea şi tornada valorilor”, Editura Geea, Botoşani, 2011, ,,Comoara din cenuşă”, Editura Opera Magna, Iaşi, 2011, şi ,,Ursei şi piatra fermecată”, Editura Opera Magna, Iaşi, 2011

Pasiune sau chemarea străbunilor! ?
,, De multe ori m-am întrebat ce sentimente trăieşte sculptorul când vede picătura de sânge din deget prelinsă în pulberea de piatră amestecată cu sudoarea frunţii, cioplitor de ,, metafore” ce-şi impune stilul propriu cu trudă şi multe renunţări?
Durere! Suferinţă! Bucurie! Toate la un loc!
Ce emoţii îl cuprind când simte căldura boţului de lut, îl mângâie, îl modelează, îi dă formă şi expresivitate?
Iubire! Pasiune! Chemarea străbunilor!
Ce brainstorming are loc în sufletul unui prozator sau al unui poet în faţa foii imaculate, aşteptând cu răbdare să primească emoţia cuvintelor cu mii de ,, înţelesuri” ?
Pasiune! Lacrimi! Zbucium ! Extaz!
Sau pictorul în faţa şevaletului care, prin tonuri cromatice transformă realul în ireal?
Mulţumire! Linişte sufletească! Dezamăgire!
Şi, m-am întrebat de ce bibliofilul, de ce colecţionarul aleargă, caută, cumpără, schimbă, oferă, adună cu mare grijă, sortează, cataloghează, fişează.....?
Dorinţa de cunoaştere! Tristeţe! Satisfacţie!
În dialogurile purtate de vreme cu multe personalităţi artistice, parte din ele prezente în această carte, am primit răspunsul.
Am reţinut o frază spusă de pictorul Liviu Suhar
,, întreaga lor creaţie, reprezintă crâmpeie de realitate transfigurate cu emoţie şi sensibilitate după reguli şi înţelesuri proprii” , emoţii transmise nouă, sub diverse forme, pe care le trăim prin propriile noastre sentimente”
semnează Elena Condrei


>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu