Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

marți, 18 august 2009

DOAMNA VIOLETA BUDAI-DAMASCHIN -Botosani

VIOLETA BUDĂI- DAMASCHIN s-a născut în 1954 la Sibiu.
Este absolventă a Facultăţii de Istorie, Secţia Istorie, din cadrul Universităţii ,,A.I,Cuza” din Iaşi, promoţia 1978. În prezent este muzeograf cu atestat în muzeografie 1982. S-a implicat în cercetarea fondului documentar Nicolae iorga, în organizarea manifestărilor comemorative prilejuite de semicentenarul morţii lui N. Iorga.
PREOCUPĂRI EXTRA PROFESIONALE:
Asociat fondator şi preşedinte al Asociaţiei Culturale ,,N.Iorga ”Botoşani.
PUBLICAŢII:
Comunicări ştiinţifice şi articole semnate în Hierasus, Atheneu, Caiete botoşănene, Clopotul, Gazeta de Botoşani, Evenimentul de Iaşi, Monitorul de Botoşani, Acta Moldaviae, Forum Cultural.
S-a implicat în realizarea filmului documentar ,, Botoşani-oraşul copilăriei lui Nicolae Iorga, realizat şi difuzat pe TVR2. A realizat CD ,, Iorga- ,,Civilizaţie şi Tradiţie”. A oferit mai multe interviuri la Radio Iaşi, SOMAX , Tele M şi Radio Bucureşti .


La Tipografia Hoffnnung a editat minialbumul ,, Iorga în iconografie”, la Honterus Sibiu a editat pliantul ,, Botoşani-muzee şi case memoriale., iar (colaborator) SC ,,Damorinf” a editat setul de ilustrate ,, Valori patrimoniale la Casă Memorială Nicolae Iorga”


Cu ocazia zilei de 8 Martie -2009, în cadrul ,,Galei valorilor feminine din Botoşani”, manifestare deosebită , organizată de Primăria Botoşani, cu scopul premierii femeilor care s-au remarcat în domeniul lor de activitate şi au sporit renumele Botoşaniului, în ţară şi peste hotare, doamnei Violeta Budăi Damaschin i s-a acordat ,, Diploma de excelenţă”.
DESPRE VIOLETA BUDĂI-DAMASCHIN, domnul Gh. Median, a declarat
:

,,De mai bine de trei decenii dna Violeta Damaschin îşi desfăşoară activitatea la Casa Memorială ,, Nicolae Iorga" din Botoşani. Roadele activităţii sale sunt marea înfăţişare a expoziţiei de bază a casei memoriale, care reconstituie, inspirat, atmosfera anilor în care copilul N. Iorga, alături de mama şi fratele său a locuit aici (1876-1880), numeroase studii şi articole legate de viaţa şi activitatea marelui istoric, sutele de obiecte şi documente cu care a îmbogăţit patrimoniul casei memoriale şi mai cu seamă Instituirea Premiului Naţional de Istorie,,Nicolae Iorga", pe care împreună cu Primăria Municipiului Botoşani, îl acordă celor mai merituoşi cercetători ai operei ilustrului savant, începând din 2003. Violeta Budăi Damaschin este o prezenţă activă culturală a Botoşaniului, o personalitate de înaltă ţinută intelectuală, un nume rostit cu respect de concetăţenii săi"

Un comentariu:

  1. da...
    o stiam din mai multe articole pe doamna damaschin,
    imi mai spusese despre ea un prieten din botosani,
    dar nu stiam ca este nascuta la sibiu, asadar o sibianca din nastere, ca si mine.
    ma bucur sa aflu acest lucru.

    RăspundețiȘtergere