Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

miercuri, 22 februarie 2012

TARGUL MARTISORULUI EDITIA a II-a LA BOTOSANI



In perioada 25-29 februarie 2012, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani orgaeaza Targul Martisorului, Editia a-II-a Vor participa mesteri populari din judetele: Iasi, Vaslui, Neamt, Suceava,
Harghita si Botosani.
Mesterii invitati in numar de 40 vor expune martisoare confectionate doar manual si nu in serie pentru care s-au folosit urmatoarele materii : lemn, lut, metal si panusi. De asemenea, vor fi acceptate si martisoarele care sunt constituite din bucatele de cartonase acoperite cu ajutorul firelor de matase rosii si albe ,dar si cele din margele mici de diferite culori din care se mai realizeaza si astazi zgardanele traditionale.Simbolurile abordate de mesteri trebuie sa fie dintre acelea traditionale,preluate din comunitatile din care provin.
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii traditionale Botosani si-a propus sa asigure continuitate acestei manifestari care are in vedere mentinerea acestui talisman ca marturie a unui rit arhaic stravechi,nascut in comunitatile de altadata.
ne-a declarat referentul etnograf Margareta Mihalache

La deschiderea oficiala au participat : dl. director Ion Ilie (Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani), d-na director Lucica Parvan (Muzeul Judetean Botosani), dl.viceprimar Catalin Alexa si referent etnograf Margareta Mihalache. Au participat toti mesterii invitati din judetele Suceava, Iasi, Vaslui ,Harghita ,Neamt si Botosani.
"Aceasta a-II-a editie a Târgului Mărtişorului a reusit să adune un număr mai mare de mesteri, toti cei care au fost invitati au şi participat. Este merituos ca intr-o lume a intereselor de tot felul, fie politice, fie financiare, mai exista oameni care işi petrec timpul realizând" funia anului" prin impletirea snurului alb cu cel rosu. Ei sunt cei care ne apără simbolurile traditionale românesti : baba Dochia care se leagă de etnogeneza poporului român sau buburuza care este reprezentarea zoomorfa a soarelui pe care o regăsim si in practicile premaritale traditionale.
Participantii sunt de felicitat si , dacă scriitorul Fanus Neagu pomenea de "frumosii
nebuni ai marilor orase", eu i-as complimenta pe acei care mai celebrează acest rit arhaic prin confectionarea talismanelor solare sau lunare ca fiind "frumosii nebuni ai micilor orase "."
a declarat referent etnograf Margareta Mihalache


Martisoare executate de Moldovan Virgil- Gura Humorului

























Lucrari executate de Padurariu Andreea













Martisoare executate de Iacinschi Sonia- Botosani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu