Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

sâmbătă, 11 februarie 2012

Serviciul Judetean de Ambulanta şi UPU Botosani din cadrul Spitalului Judeţean ,, Mavromati"


Botosani, 9 februarie 2012, a avut parte astăzi de vreme rece cu un cer mai mult acoperit si temperaturi ce au coborât până la -12 grade.


Ieri, în municipiul Botoşani s-a continuat încărcarea şi transportul zăpezii la marginea oraşului.

Au fost angrenaţi în această activitate muncitori şi utilaje de la Urban Serv, Conrec, MBB, Victor Construct şi Aquaterm. Prezenţa utilajelor de încărcat zăpada, dar şi a celor de transport a impus restricţionarea circulaţiei pe strada Marchian. Ieri după amiază, a fost restricţionată circulaţia şi pe Bulevardul George Enescu.




,,La Botosani, iarna este nemiloasă. Doi bărbati din judet au murit de frig la sfarsitul saptamanii trecute. Unul, in varsta de 40 de ani, este din comuna Hudesti si fost gasit inghetat pe marginea unui sant, iar celalalt , de 48 de ani, din orasul Flamanzi, si-a gasit sfarsitul intr-o casa parasita.
Ambii au murit din cauta temperaturilor extreme. Iarna pune stapanire pe judet si face victime in randul botosanenilor. In ultimele 24 de ore, peste 10 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, dupa ce au cazut pe zapada si s-au ales cu entorse, fracturi sau luxatii. Acestea au fost stabilizate de medici si internate in functie de gravitatea fracturii.
Tot in acest weekend, un barbat din judet a fost adus cu ambulanta la spital, insa, pentru el medicii nu au mai putut face nimic. Acesta a murit din cauza frigului. Medicii se asteapta ca numarul botosanenilor cu fracturi sa creasca in perioada urmatoare, mai ales ca meteorologii anunta, din nou, temperaturi extreme. De aceea, cadrele medicale recomanda oamenilor, dar mai ales varstnicilor, sa ramana cat mai mult timp in casa
”. (prezinta Brindusa Poclid Octav Negura la Tele M- Botoşani)


M-am adresat doamnei dr. Steliana Liliana Mateiciuc managerul general la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Botoşani cu câteva întrebări pentru blogul http://emancipareafemeii.blogspot.com/ blog de cultură botoşăneană, despre valorile feminine din diferite domenii de activitate inclusive ,, Spitalul Judeţean ,,Mavromati” , Botoşani. Scopul articolului este de a se prezenta preluarea-predarea unui pacient de la SJA la UPU.

--HV.- Doamna director, în cadrul Staţiei de Salvare al Judeţului Botoşani câţi salariaţi aveţi în subordine care se implică în acest serviciu acordând transport de urgenţă de la domiciliul bolnavului la spital, asigurând bolnavului primul ajutor pentru susţinerea funcţiilor vitale atunci când este necesar?
Dr. S. Mateiciuc- ,,Sunt 202 salariaţi care se implică în asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi transportul medical asistat sau neasistat al pacientului”.
 H.V.- Dacă personalul din subordine poate face faţă solicitărilor cu care se confruntă Judeţul Botoşani, în această iarnă unde depunerile de zăpada îngreunează deplasarea autovehicolelor în diferite sate acoperite de zăpadă?
 --Dr S. Mateiciuc- ,, În cursul iernii, salariaţii ambulanţei fac faţă solicitărilor populaţiei pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă. Pentru cazurile de drumuri impracticabile se intervine împreună cu pompierii, jandarmii şi poliţia".
 -H.V Dacă ,,Serviciul de Ambulanţa” are suficient personal, mă refer la medici, paramedici, asistenţi, care pot acorda primul ajutor?
 Dr. S. Mateiciuc- ,, Conform normativelor de personal ,, Servicul de Ambulanţă al Judeţului Botoşani , lucrează sub normative. Din cauza condiţiilor de lucru şi a răspunderii medicale colegii medici evită să se angajeze la ambulanţă. De-a lungul timpului s-au scos la concurs posture, dar au rămas neocupate. În privinţa asistenţilor medicali pot spune că ar mai fi nevoie de aproximativ 10 echipaje ( asistent plus ambulautier) pentru desfăşurarea activităţii de asistenţă medicală". -H. V- Dacă deţineţi în parcul auto suficiente maşini-ambulanţă în funţiune având în vedere că unele mai suferă avarii?
 -Dr. S. Mateiciuc-,, Ambulanţele din dotarea SJA, sunt ambulanţe noi şi lucrează în 3-4 ture (adică cu 3-4 ambulautieri) pentru asigurarea continuităţii activităţii medicale".
 -H.V. Despre serviciul ,, SMURD”, despre serviciul mobil de urgenţă, ce puteţi să-mi spuneţi?
 Dr. S. Mateiciuc- ,, Serviciul SMURD la Botoşani, este un serviciu EPA-SMURD, adică echipaj de prim ajutor cu paramedici- ei acordă primul ajutor şi transportă la spital pacientul. Echipajul este format din 3 paramedici.
- echipajul SMURD- care are medic în echipă încâ nu este funcţională la Botoşani. Între SJA şi EPA-SMURD Botoşani există relaţie de colaborare pentru continuitatea asistenţei medicale de urgenţă populaţiei Judeţului Botoşani".
- H. V.-Domnul Raed Arafat Secretar de Stat, spunea la ,,Inaugurarea Secţiei UPU Botoşani”, de colaborarea cu Iaşul pentru ajutorul ,, elicopterului care îl au în dotare cu scopul de a interveni în urgenţele majore cum ar fi: în cazul unor personae sau mai multor în pericol imediat ( accidente rutiere, explozii, accidente de muncă)- au fost cazuri de solicitare?

- Dr. S. Mateiciuc-,,Cazurile grave de la Spitalul Judeţean Mavromati Botoşani, care necesită transfer de urgenţă în clinici din Iaşi se efectuează şi cu elicopterul din Iaşi. Acest mijloc de transport a fost solicitat de nenumărate ori de către medicii din ambulanţă sau din spital".

- Ambulanţele din cadrul SJA Botoşani beneficiază de aparatura necesară pentru transmisia de către date (telemedicină) către clinica din Iaşi.Acest serviciu este folosit de către echipajele cu asistent medical pentru cazurile cu infarct miocardic, tulburări de ritm cardiac, etc. În cazul când există probleme în timpul deplasării urgenţei medicale, de la Îaşi prin transmisia telemedicină, echipajul primeşte telehonic indicaţii terapeutice

- H.V -Şi ultima întrebare –ca manager, având o responsabilitate atât de mare pentru a întreţine un echilibru în cadrul SJA în această perioadă tensionată politic, economic cât şi a condiţiilor atmosferice cu multă zapadă şi puţine grade C, cum reusiţi ?
- Dr. S.L. Mateiciuc- În calitate de medic, manager general încerc să menţin un echilibru între necesităţi şi drepturile angajaţilor
Vă mulţumesc mult pentru amabilitatea de a colabora cu http://emancipareafemeii.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu