Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

luni, 19 septembrie 2011

Expoziţia Mit, ficţiune şi realitate



















Expoziţia Mit, ficţiune şi realitate se va desfăşura în perioada 19 septembrie până pe data 30 octombrie 2011, Galeriile de Artă din Botoşani.
La deschiderea expoziţiei au participat din partea Primăriei Botoşani, domnul viceprimar Cătălin Alexa, doamna Lucica Pârvan director al Muzeului Judeţean Botoşani, domnul prof. Dănuţ Huţu, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Botoşani, domnul Trăian Apetrei director al Teatrului ,,Mihai Eminescu" Botoşani











Doamna Ana Florescu, în calitate de muzeograf, Şef Secţie Artă, al Muzeului Judeţean Botoşani a prezentat expoziţia cu personalităţi de seamă din mitologie, istorie, artă, cinematorafie,oameni de stat sau politicieni, personaje din filme S.F, din ceară expuse la ,, Galeriile de Artă"
,,Muzeul figurilor de ceară din Sankt Petersburg (Rusia), înfiinţat în anul 1705, este al II-lea ca mărime din lume, după muzeul Madame Toussaud din Londra. Ideia înfiinţării muzeului figurilor de ceară din Sankt Petersburg, a aprţinut ţarului Petru I, care, într-o vizită în Olanda, impresionat de asemănarea busturilor expuse ale unor personalităţi cu personajele reale din epocă, a angajat pe sculptorul Italian Carlo Bartolomeo Rastrelli, punând baza şcolii ruseşti a figurilor de ceară.
Muzeul din Sankt Petersburg deţine în patrimoniu o colecţie de peste 1.300 de piese, constituite în peste 40 de expoziţii intinerante în lume (aproximativ 25-30 de exponate pentru fiecare expoziţie).
Cea mai veche figură de ceară din patrimonial muzeului datează din anul 1725, este o figură ce-l repreuintă chiar pe Petru cel Mare şi a fost realizată după masca mortuară a acestuia, păstrată la muzeul Ermitaj
Arta confecţionării figurilor de ceară este una complexă, iar tradiţia realizării unor asemenea exponate s-a păstrat până la Marea Revoluţie /din Octombrie, realizarea acestor figure reîncepând dupa anul 1989.
O figură se face în 2-3 luni, in functie de complexitatea ei. Pentru personajele reale se respectă cu stricteţe datele antroometrice. La o figură lucrează aproximativ 8 persoane:
Sculptori, designeri, croitori, make-up artişti, coafezi, tâmplari, etc.
Nu toată figura este realizată din ceară, ci numai părţile aflate la vedere. Pentru aceste părţi în proporţie este de 90% ceară albine şi 10% un amestec special, care nu permite exfolierea cerii în timp-ca urmare a pierderii umidităţii acesteia. Figurile de ceară pot rezista la temperature între -40 C si + 40 C.
Cele mai scumpe părţi ale figurilor sunt ochii şi dinţii. Ochii sunt realizaţi din proteze medicinale, iar dinţii din porţelan. Părul figurilor este natural, fiecare cap având aproximativ 40.000 de fire de păr, introduce cu un ac fierbinte. Pentru celellte părţi ale corpului se folosesc: lemnul, ghipsul, cartonul plasticul şi, mai nou, fibrele de sticlă.

În această expoziţie sunt expuse 39 de lucrări, copii în mărime naturală, reprezentându-i pe Cleopatra, Nefertiti, Horus, Vladimir Putin, şi actualul preşedinte rus Medveev, Albert Einstein, scriitoarea Agatha Christie, actorii Chaplin, Danny de Vito şi Johnny Deep sau Shrek, pictorul Salvador Dali, precum şi Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici, alături de personaje ce reprezintă diverse malformaţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu