Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

marți, 26 iulie 2011

FEMEI CELEBRE- Prima miss Romania-




Prima Miss România, a împlinit vârsta de 101 ani. În urmă cu 83 de ani, Aurelia Soci a fost aleasă Miss, la Braşov, fiind astfel prima ,,cea mai frumoasă" tânără din ţară.
,,Aurelia Soci s-a născut în 1910, la Braşov, într-o familie de vechi negustori de mătăsuri. Chiar dacă părinţii ei au divorţat atunci când avea numai 8 ani şi a fost crescută de o mamă vitregă, Braşoveanca a absolvit Liceul Johannes Honterus, după care a studiat pianul, pictura şi limbile străine la Institutul Maicelor Ursuline din Sibiu".
„Mama a fost şi este un om echilibrat, o femeie cu viziune a vieţii foarte sănătoasă, o persoană care nu a fost vreodată invidioasă. Mă bucur că o aniversăm din nou şi că este sănătoasă", a spus fiica ei, Monica Sandu.
Cea mai frumoasă braşoveancă


Centenara îşi aminteşte, cu nostalgie, că a ajuns să fie aleasă cea mai frumoasă femeie a oraşului de la poalele Tâmpei, în anul 1928, şi asta dintr-o pură întâmplare. „M-a rugat o prietenă să merg cu ea să se înscrie la concurs. Când am ajuns acolo, cei din comisie m-au întrebat de ce nu mă înscriu şi eu, după care chiar au insistat. Am acceptat şi aşa am ajuns să fiu aleasă Miss Braşov. Dar asta a fost aşa de demult... Fosta-i lele când ai fost, vorba aia", râde centenara. După ce s-a bucurat de tinereţe, pentru mai bine de doi ani, Rica a fost profesoară de muzică la un liceu din Săcele. Şi-a oprit însă activitatea de dascăl în 1935 când s-a căsătorit.
După numai 7 ani de căsnicie, femeia a divorţat, moment în care fiicele ei, Minerva şi Monica, au fost despărţite. Minerva, cea mai mică dintre ele a rămas cu ea şi este cea care o îngrijeşte şi astăzi, pe când Monica a fost crescută de tatăl ei. După divorţ, Aurelia Soci s-a angajat ca secretară la Uzina Tractorul, de unde a ieşit la pensie după 27 de ani de activitate.
Secretele unei vieţi de basm
,,Întrebată care este secretul longevităţii sale, doamna de 101 ani a răspuns: "Omul în primul rând trebuie să fie bun, bunătatea ţi se citeşte pe faţă", a afirmat Aurelia Soci, adăugând că îşi respectă orele de somn, că iubeşte muzica şi îi place foarte mult să-i ajute pe cei nevoiaşi - toate lucruri, consideră ea, care au ţinut-o în viaţă atâţia ani" a prezentat emisiunea Acces Direct.
Aurelia Soci, „Rica", aşa cum îi spun apropiaţii, este plină de viaţă şi cântă şi astăzi la pian. Braşoveancă şi-a sărbătorit frumoasa vârstă de 101 de ani alături de cele două fiice, Minerva şi Monica, precum şi de alte rude sau persoane apropiate.
Rica spune că a ajuns la această vârstă, pentru că a ştiut mereu să zămbească, să fie cumpătată şi să respecte, cu stricteţe, orele de somn.
Acum, la 101 de ani, fosta Miss Braşov este încă în formă. Secretele ei spune că sunt: mesele echilibrate, respectarea orelor de somn, plimbările prin natură şi muzica. Alţi trei aşi pe care i-a avut în mânecă de-a lungul vieţii au fost: calmul, buna organizare şi optimismul. „Mama niciodată măcar nu îşi iese din fire. A primit de toate de la viaţă, dar le-a primit ca pe ceva normal şi nu a disperat. A căutat soluţii şi optimismul a caracterizat-o o viaţă întreagă", spune fiica ei, Minerva Timariu. Nici faptul că Miss Braşov 1928 provine dintr-o familie de longevivi nu poate fi ignorat. Rica Soci spune că unchiul ei a reuşit să ajungă la vârsta de 100 de ani, iar sora ei a trăit până la 96 de ani.
Pianistă desăvârşită

Pianul, marea pasiune a vieţii ei continuă să îi aducă zâmbetul pe buze şi astăzi. Cu toate că nu mai vede bine datorită unei boli pentru care nu există vindecare, Rica îşi mai încântă din când în când vecinii cu acorduri de pian.
Singurul regret al existenţei sale de un secol este că fiicele ei nu i-au oferit veselia şi surâsul vreunui nepot. Tot ce îşi mai doreşte acum este: „să cad precum arborii, direct din picioare. Să nu fiu nevoită să zac la pat, să îi chinui şi pe cei de lângă mine", a încheiat Aurelia Soci.
Foto: Bogdan Crăciun
http://www.adevarul.ro/locale/brasov/FOTOGALERIE_Miss_Brasov_1928_a_implinit_101_ani_0_523147955.html
DESPRE FRUMUSETEA FEMININA- FRUMUSETEA FEMEII APRECIATA DE SCRIITORI CELEBRI accesati
http://emancipareafemeii.blogspot.com/2009/05/despre-frumusetea-femeii.html


Frumuseţea nu se poate dobândi; ea este
pretutindeni recunoscută şi contează adesea
mai mult decât averea şi talentul; ea nu are
nevoie decât să se arate pentru a izbândi şi
nu i se cere altceva decât să existe.
citat (,,Despre frumusete” , Balzac)

Când Natura se hotărăşte să zămislească o
făptură cu adevărat frumoasă, pare să-şi
dea silinţa să o facă desăvârşită. Cine nu
iubeşte cu toate cele cinci simţuri ale sale o
femeie frumoasă, n-a învăţat să preţuiască cea mai îngrijită şi mai aleasă lucrare a naturii.
citat,,(Despre frumusete”, Din înţelepciunea spaniolă)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu