Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

marți, 22 februarie 2011

,,Vis de Artist"

Doamna profesor Cătălina Constantinovici, în calitate de preşedintă a Asociaţiei culturale ”Vis de Artist", a mulţumit participanţilor că au răspuns invitaţiei de-a participa la această acţiune şi a prezentat că ”Din dragoste...” este a XXI-a editie a ”Intâlnirii de astăzi”, manifestare organizata de Asociatia culturala ”Vis de Artist” in parteneriat cu Muzeul Judetean si Directia de Sanatate Publica Botosani.
“Vis de Artist” este visul unui copil care isi traieste copilaria zambind, bucurandu-se de momentele frumoase pe care le petrecem impreuna. ”Zambim pentru ca asteptam sosirea primaverii, pentru a ne putea bucura de frumusetea florilor, sa redescoperim natura din jurul nostru, sa ne oprim atentia asupra animalutelor ce ne inconjoara sau ne plac si nu ezitam sa ne transformam, uneori, in eroi de poveste ca sa patrundem intr-o lume de Carnaval, in care am dori sa ramanem, sa oprim timpul, fie doar si pentru o clipa!”.



Pentru început a invitat pe muzeograf etnograf Steliana Băltuţă, care a prezentat din istoria şi obiceiurile de Dragobete.
,,Pe data de 14 februarie, se sărbătoreşte din anul 1990, Sfântul Valentin Day, care a pătruns din Occident, ca zi a îndrăgostiţilor. 16 februarie este Sfântul Valent. Marcel Lutic în lucrarea sa, se referă la copierea unor sărbători din Occident, chiar şi atunci când se demonstrează că românii au sărbători de sute de ani, aşa cum este Dragobetele, veritabilă sărbătoare a Tinereţii, a dragostei şi nu o zi a îndrăgostiţilor specifică Occidentului. Cercetările etnografice ale lui Romulus Vulcănescu, PR. Simion Florea Marian, PR. Dumitru Furtună. Tudor Pamfile, Elena Niculiţă Voronca, Antoaneta Olteanu şi Ion Ghinoiu au păstrat peste timp în lucrările scrise informaţii despre obiceiurile calendaristice populare. 24 februarie, ,, Dragobetele", SÎNTION DE PRIMĂVARĂ, este înscrisă în calendarul popular ca Logodna păsărilor. Considerat probabil un vechi început de an agricol, sărbătorit la 1 sau 25 martie, acum considerându-se că iese ursul din bârlog. Este cunoscută ca o sărbătoare a fertilităţii pusă pe semnul unei zeităţi antice. Dragobetele este ziua constituirii perechilor pentru păsări şi oameni. Pe lângă calitatea de divinitate protectoare a păsărilor legată de fertilitate şi renaşterea naturii Dragobetele face parte dintre sărbătorile populare ale lunii martie. LEGENDA: spune că Dragobetele era fiul babei Dochia şi care era numit în unele sate Dragomir. Acesta avea o soţie o tânără oropsită de baba Dochia ( să aducă flori de primăvară când zăpada încă nu era topită, să aducă fragi) Ajutată de soare care încălzeşte şi topeşte zăpada, fata aducea fragi. Convinsă că a început primăvara la munte, Dochia îmbrăcată în 9 cojoace porneşte torcând fir alb şi negru, cu oile la păşunat. Fiind soare, baba îşi dezbracă în fiecare zi câte un cojoc. Ajungând aproape de vârful muntelui începe un viscol şi Dochia îngheţă cu oile pe munte. Şi aşa au trăit fericiţi cei 2 tineri"



In imagine foto dreapta: Andrei Miron, sectia chitara, Scoala Populara de Arte, prof. Florin Ciobanu


In imagine stanga: Dans de societate, Scoala Populara de Arte, prof. Constantin Dicu



In imagine foto dreapta: ”Flautul fermecat” de W.A.Mozart - invitat special: prof. Mirel Azamfirei



In imagine foto dreapta :sceneta ”Costică, dormi” - Simona Voiniciuc si Dumitru Slabu, Sc. 11, prof. Rozalia Groza












In imagine foto : Trupa Icarus: Andrei Cicioc si Bogdan Pinghireac, membri ai Asociatiei culturale ”Vis de ARtist”
In cadrul manifestarii au mai evoluat: Georgiana Jascanu, membra a Asociatiei culturale „Vis de Artist”, care a realizat un material audio-video in care a prezentat povestea de dragoste a lui Celine Dion si Raluca Viziteu de la Scoala 11 cu poezia ”De dragobete”.
In final, cei prezenti au primit inimioare roz pentru a-si exprima propunerile cu privire la ”Cel mai frumos film de dragoste”. Preferintele au fost diverse, de la ”Titanic” si ”Love story”, pana la ”Liceenii”, ”Sweet november”, ”Romeo si Julieta”, ”Floare de cactus”, ”Pretty woman” ori ”Vraciul”.


In imagine foto: Gina Ioana Poleac - mini-expozitie de martisoare. Fond muzical: membri ai Asociatiei culturale ”Vis de Artist”

Cândva Octavian Paler a spus că :
,, Suferinţa nu dă talent, dar pune un om talentat la o răspântie de unde poate ieşi un învins sau învingător"
Ioana Gina Poleac este elevă a Liceului de Arte ,, Ştefan Luchian" şi absolventă a Şcolii de Arte şi Meserii, secţia canto-muzică uşoară, ea este dovada că arta alege sufletele sensibile. Ioana Gina Poleac trăieşte între culoare, din magia unui cântec ieşit din coarda unei viori. `Viaţa Ioanei a fost cu bucurii şi întristări. Cel mai mult a afectat-o moartea verişorului de 5 ani, motiv pentru care după această întâmplare nefericită a făcut o obişnuinţă de-a oferi din puţinul ei ce îl câştigă, orfanilor din Centre de plasament. Le oferă mici pachete, în amintirea verişorului ei. Această poveste inspirată din realitate tristă, trăită cândva, Ioana a transpus-o într-un film, şi a primt în 2010 premiul I la Concursul Naţional ,, Toleranţa şi convenţuire în spaţiul public", ediţie VI-, organizat de Centrul Raţiu pentru Democraţie de la Turda. Tot în 2010, Ioana Gina Poleac a primit o menţiune la Concursul Regional ,, Apa, esenţa vieţii" , organizat de Administraţia Bazinală de Apă de la Iaşi.
A primit premiul III la Concursul Naţional de Arte Plastice ,, Omagiu - Ştefan Luchian" ediţia a III-a Botoşani. Pe lângă aceste aspiraţii Ioana Gina Poleac execută mărţişoare cu o migală specifică artistului.

Am rugat-o pe doamna prof. Cătălina Constantinovici să ne spună câteva cuvinte despre Asociaţia culturală ”Vis de Artist".

Doamna Catalina Constantinovici: ,,Scopul pentru care aceasta Asociatie a fost infiintată a fost si este de a descoperi si promova valorile artistice locale. Pentru a ne atinge scopul, din 2007 si până in prezent am încurajat tineri artisti debutanti si in formare prin promovarea lor in cadrul activitătilor cultural-artistice pe care le-am organizat sau la care am fost invitati, prin intermediul festivalurilor si concursurilor judetene, nationale si internationale la care au participat acesti tineri ori prin prezenta lor in cadrul diferitelor emisiuni radiofonice sau de televiziune".

H.V.Va rog să ne spuneţi din realizările Asociaţiei ,, Vis de Artist".
D-na Cătălina Constantinovici
,,Asociatia culturală ”Vis de Artist” a oferit publicului botosănean numeroase momente de bucurie regăsite fie in proiectele concepute de noi, fie in manifestările la care am fost invitati si am participat cu drag, de fiecare dată. ”Pentru voi”, ”Primavara in zambet de copil”, ”Bucuriile toamnei”, ”Fulgii copilariei pe fruntea lui Mos Craciun”, ”Împlinește-ți visul”, ”Zbor de primăvară”, ”Comunică prin artă” sunt proiectele noastre, iar ”Întâlnirea de astăzi” reprezintă programul educațional-cultural-artistic pe care îl realizam din decembrie 2008 și pana in prezent. Am marcat in fiecare an de la infiintare Ziua Internationala a Muzicii si am realizat diferite parteneriate cu Radio Romania Muzical, Primaria Botosani, CJ Botosani, Muzeul Judetean Botosani, Teatrul ”M. Eminescu”, diferite ONG-uri din Botosani. Am editat doua CD-uri pentru copii si tineri intitulate ”Fulgii copilariei pe fruntea lui Mos Craciun” si ”Zbor de primavara”, am participat cu grupul ”Vis de Artist” la ”Mamaia copiilor” si am cantat alaturi de Mircea Baniciu, am primit foarte multe diplome si distinctii pentru activitatea noastra si am fost invitati de mai multe ori la TVR Iasi, TVR 3, Radio Romania Cultural, Radio Iasi, posturi care ne-au promovat si au avut incredere in noi de la primii ani de existenta.
De altfel, pe site-ul nostru -
http://www.wix.com/visdeartist/visdeartist

, dar si pe www.facebook.com/visdeartist
- puteti gasi detalii despre activitatea noastra".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu