Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

marți, 13 iulie 2010

A 3 Conferinta Internaţională UNIFERO Inc. şi Ecourile ei Imediate.

A 3-a Conferinţă Internaţională UNIFERO Inc.
şi Ecourile ei Imediate.
11-13 iunie 2010
Piatra Neamt, ROMANIA
Se poate vedea pe adresa de mai jos

http://www.tvr.ro/inregistrari.php?id=Colocvii%20%28I%29 Prima parte transmis pe TVRi
http://www.tvr.ro/inregistrari.php?id=Colocvii%20%28II%29# A doua parte transmis pe TVRi

,,Incredibil şi implacabil timpul trece. In cazul nostru, insă, cu folos. Experienta acumulată si bucuria de a realiza noi contacte durabile cu acei care care ni s-au alăturat spre a susţine cauzele pentru care milităm, formează chimia acestei organizaţii tot mai puternice şi apreciate, după mai mult de trei ani de existentă.

Foto :Hotel Central din Piatra Neamt
Imaginaţi-vă petalele nufărului care se deschid treptat. Aceasta ar fi o descriere a celei de a treia Conferinţe UNIFERO care şi-a desfăşurat lucrările şi acţiunile nu intr-o singură incintă ci, indreptându-se către alte grupuri dornice să participe, a inglobat vizita la Vatra Dornei pentru stabilirea nucleului Filialei UNIFERO de pe acele locuri , comuna Sabaoani, mănăstirile de la Bistrita, Neamt si Agapia, apoi Putna, Voronet si Humor (pentru pelerinajul Parintelui Protopop American Fr. Peter SMITH care ramine o prezenta de neuitat), Comuna Alexandru cel Bun cu o scoala extrem de moderna pentru clasele I -VIII, Muzeul de artă populară al lui Nicolae Popa din Tirpestii Neamtului, toate in vizita de documentare ca preambul al celor trei zile care au insemnat prezentări de lucrări şi de organizatii, dezbateri, şi alte activităti printre care jurizarea si premierea lucrărilor realizate in cadrul concursului de artă plastică din acest an.
Deschiderea Conferintei a avut loc în modernul amfiteatru C.Hogas de la Consiliul Judetean. Intre noi s-au aflat parintele Protopop Dumitru Ailincai (Neamt), Pr. Liviu MIHAILA (Parohia Hreatca, Suceava) - care a facut posibilă vizitarea mănăstirilor din nordul Moldovei si a Mitropoliei din Iasi de către musafirul nostru din America - si Pr. Protopop Peter SMITH din Atlanta, SUA care au si binecuvântat pe cei prezenti.
La eveniment, în afară de reprezentante şi reprezentanţi locali ai educatiei şi culturii, ca şi ale unor ONG feminine, am beneficiat de prezenta doamnei Draga OLTEANU-MATEI, actrita de prim rang a teatrului românesc, a dnei Monica SCRIDON ca Guvernator al SOROPTIMIST Romania, a cunoscutului poet Adrian Aluigheorghe, Director al Consiliului Culturii, a scriitorului Emil NICOLAE, directorul Casei Memoriale C. Hogas si a scriitorului basarabean Nicolae DABIJA ale caror mesaje de bine si indemn la unitate pentru o cauza comuna au adus o vibratie deosebita in sufletele auditorilor ca si “Doina” lui Mihai Eminescu, in interpretarea unica a invatatoarei Maria TANASA din Falticeni.
In cadrul aceluiasi eveniment, Lucian LIVESCU, Presedinte si fondator al Consiliului oraselor infratite Americane Romane a inmânat un cuvânt de salut impreuna cu un quilt cu imagini din Alpharetta doamnei Ana MONDA, Vice Primar al orasului Piatra Neamt cu care orasul American este infrăţit.
Au fost prezentate mesajele de salut din partea Secretarului de Stat Eugen TOMAC de la DRP, prof. Dr. Ovidiu FOLCUT (Universitatea Romana Americana Bucuresti), Dr. Timothy FREEMAN (Vice Super Intendent al Sistemului Scolar DeKlab), Dr. Aurelia SOLTAN din Basarabia (Emory Medical University, Atlanta), Patricia AYALLA M.A.din Peru (Georgia State University), Maria MACHEDON din Basarabia (Org. Vatra Stramoseasca), si Primaria Vatra Dornei.

Alte persoane si institutii deosebite care ni s-au alaturat la aceasta Conferinta,: Primaria Piatra Neamt (Primar dl. Gheorghe STEFAN, dna Vice Primar Ana MONDA), Consiliul Judetean Neamt ( dl. Vasile PRUTEANU, Presedinte, dl. Valerian PERCA, Vicepresedinte), Primaria comunei Alexandru cel Bun (Primar dl. Ioan ROTARU, Vice Primar dl. Valeriu LAZAROV), Inspectoratul Judetean de Invatamint (doamna Inspector General Luminita VIRLAN, insp. Maria GHINITA si Elena PREDA), Universitatea Romana Americana din Bucuresti, Rector prof. dr. Ovidiu FOLCUT (reprezentante: prof. Lidia BADULESCU si prof. doctorand Marina ROTARU), Colegiul National de Informatica (Director dna. Elena IRIMIA, prof. Alina JILAVU), Liceul de Arta “Victor BRAUNER” (dl Mihai ALBU, director), Liceul Economic, Scoala Generala clasele I-VIII din comuna Alexandru cel Bun, Parintele Ionut CODREANU de la Parohia Sf. Ilie Rahova din Bucuresti care a inlesnit vizitarea Complexului Patriarhiei.
Am fost sustinuti in desfasurarea acestui eveniment si de Hotelul “Central” ca baza (Manager dl. Cristian TICUSAN), Primaria din Sabaoani (Primar dna Valeria DASCALU si echipa), Primaria din Gottlob (jud. Timisoara) prin reprezentantele clubului “Femina”, reprezentantele orasului Vatra Dorna (profesoare, invatatoare, scriitoare si scriitori), organizatia “Arboroasa” (presedinta dna prof. Tuca ABUTNARITEI), Grupul "Armonia" al Scolii Generale Ezer din comuna Hiliseu-Horia, jud.Botosani, delegatie condusa de inv. Daniela TOMNIUC si de dna prof. Minodora TOPALA. Grupul “Prietenia” din orasul Vaslui condus de prof. instructor Elena Anusca DOGLAN, Ansamblul folcloric "Bradutul" de la Scoala cu clasele I_VIII-"Ion Suhane"- comuna Frumosu, jud.Suceava - indrumator inv.Eugenia Vamanu.
S-au aflat cu noi organizatia Refugiatilor din Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Hertei (prin Presedinte dl. Ioan SENIUC), reprezentante ale femeilor din Basarabia (prof. Zoia JALBA din Chisinau si prof. Eleonora Cercavschi din Transnistria care au retinut atentia celor prezenti prin lucrarile si luarile lor de cuvânt), organizatia “Columna” din Piatra Neamt (cu un power point ilustrativ), TeleM si TVR - statii locale de televiziune, ziarele Evenimentul, Monitorul de Neamt si Ceahlaul.
Invatator gr. I dna Mariana Valentina GUSETU, Secretar General Adjunct si Economist Viorel Catalin MAIER, Secretar General UNIFERO Inc. au asigurat impreuna cu prof. Smaranda CAZAN-LIVESCU, Presedinta, desfasurarea In bune conditii a lucrarilor conferintei.
Nu in ultimul rând, Televiziunea Română (Realizator dna Stela NACU si Cameraman Andrei LUPU) cu care avem o relatie durabilă si extrem de pozitivă, a fost din nou prezentă, cronicar si observator sensibil pentru beneficiul tuturor românilor de pretutindeni care pot urmări intâmplările generate de UNIFERO, de membrii si simpatizantii ei prin intermediul prezentării acestora pe TVR International si nu numai.

Momente deosebite ale Conferintei:
Pe lângă lucrarile prezentate de către participantii inscrisi (ale caror tematici le puteti gasi pe website la
http://www.unifero.org/, arhiva Conferinta UNIFERO 2010), trebuie sa mentionez urmatoarele:
· Activitatile expuse de cadrele didactice si elevii din comuna Alexandru cel Bun
· Activitatile prezentate de cadrele didactice si elevii din comuna Sabaoani
· Vizita la Colegiul National de Informatica din Piatra Neamt cu ocazia careia s-au vizionat lucrarile realizate de elevi in cadrul proiectelor europene in care a fost angajata institutia
· Cele doua concursuri devenite traditie, deschise elevilor din tara si dinafara granitelor (inclusiv celor straini)– Arta plastica (Probleme Sociale Globale) si Creatie Literara ( in acest an, interviu - “Povestirile Bunicii”). Participantii au demonstrat inca odata ca exista in Romania copii extrem de talentati care, daca sint indrumati constant si constiincios de catre profesori, reusesc performante deosebite. UNIFERO a decernat si in acest an Diplome si premii pentru locurile I, II si III arta plastica (Obiecte si bani) si Diplome si Certificate pentru Concursul literar (Lucrari premiate si pentru participare).
· O bucurie deosebita: donatia de $1000 facuta UNIFERO de catre prof. dr. Claude MATASA din Florida.
· In plus, UNIFERO a lansat un talent: elevul Alexandru STOICA de lânga Dolhasca, jud. Suceava, un viitor DALI??? Citeva din lucrarile lui se vor afla pe website la sectiunea Imagini. Un talent nativ, nelucrat de profesori, un tânar in clasa a 9-a care speram va primi suport pentru a-si deschide aripile prin bunavointa familiei PANZARU PIM si a colegilor pentru a putea urma Scoala de Arta din Suceava..
· Inainte de a ne lua ramas bun, Concursul gastronomic “The Iron Chef” a fost un prilej de relaxare sub auspiciile actritei Draga OLTEANU Matei care ne-a “imbunat” cu o reteta proprie in versuri.
Dupa Vatra Dornei si Atlanta, Conferinta UNIFERO Inc. 2010 de la Piatra Neamt a scris alte pagini de succes in istoria organizatiei.
Nu imi mai amintesc cum arata de aproape florile de lumănărică dar le-am putut vedea din mersul trenului, stăpânând câmpurile românesti, sfielnic dar demn intr-o vară incepută torid.
UNIFERO se cunoaste si recunoaste prin apropierea sa de locuri si fiinte poate mai putin cunoscute de altii, văzute doar de departe.
Va asteptam ca impreună să schimbăm viata unei femei, a unei familii creând astfel o alta memorie a celor care ne asteapta singuratice si de cele mai multe ori neputincioase în fata tsunamiului social si economic.


Rezolutia UNIFERO 2010 vă vorbeste despre acestea, demonstrând si decizia noastră de a ne ocupa de proiecte viabile pentru redarea demnitatătii si pentru a sustine cauza celor pentru care existam ca organizatie
", a prezentat doamna Smaranda Livescu, Preşedinta UNIFEO.



„Mulţumesc doamnei Smaranda Livescu, pentru că a ales ca această conferinţă să se desfăşoare în oraşul nostru. Tema conferinţei este una extrem de complexă, vizavi de rolul educaţiei, de modul în care femeia poate ocupa un loc onorabil în top”, a spus viceprimarul Ana Monda.
Doamna teatrului românesc, Draga Olteanu Matei, a mulţumit organizatorilor pentru invitaţia la acest eveniment şi a apreciat pozitiv faptul că în cadrul conferinţei se vor stabili multe lucruri importante pentru femei: „Sper ca toate acestea să fie cu folos, pentru că este uşor să vorbeşti, să-ţi iei angajamente, dar trebuie făcut ceva concret. Am observat că în program sunt cuprinse multe lucruri importante, printre care şi lupta împotriva violenţei. Pentru asta, m-aş angaja să merg din casă în casă şi să lupt psihic contra acestui fenomen”.

Foto: La Hanul Ancutei

La Manastirea Agapei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu