Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

marți, 30 august 2011

DIPLOMA SI MEDALIA DE AUR PENTRU EXPONATUL,, GEORGE ENESCU"„Filatelia este un hobby foarte costisitor"
Articol publicat
in Desteptarea.ro

Bacau
16-09-2011Interviu cu Ioan Catana, filatelist, vicepresedinte al Federaţiei Filatelice Romane, vicepresedinte al Asociatiei Filatelistilor “Grigore Pascu” din Bacau
- ,,Domnule Catana, toti ne-am jucat in copilarie cu timbre, plicuri timbrate, adunam, faceam schimburi, ce mai, eram filatelisti. Acum la modul stiintific - am citit ca filatelia este aproape o stiinta -, unde este granita dintre joaca, pasiune, hobby si afacere?
- Începeam sa fim filatelisti, si aceste jucarii ne ajutau, la varsta noastra, acum 30-40-50 de ani, sa ne completam informatiile, sa ne satisfacem curiozitatile. Toate peticelele acestea de hartie clorate, care ne fascinau, unele din tari din Europa, altele din state arabe, cu imagini, ne determinau sa ne punem întrebari, sa cautam mai mult, sa mergem la dictionare, sa cautam prin cartile de biologie, de geografie. Toate acestea ne ajutau sa punem cate un fir de nisip la educatia noastra, la deschiderea noastra catre lume. Era “internetul” nostru. Filatelia se desparte de joaca - este impropriu spus ca filatelia este o joaca - atunci cand intri într-un “spatiu” care se cheama acumulare. Filatelia începe în momentul în care ti-ai stabilit o tema, ceva drag si apoi începi cu migala sa ilustrezi si cu materiale filatelice. Dar nu-i deajuns, timbrele, plicurile trebuie sa circule între persoane cu aceleasi preocupari, prieteni, colegi, familie, facem schimburi de “informatie”, o difuzam. Filatelia, în adevaratul sens al cuvantului, al practicii, începe cam dupa adolescenta, atunci cand pasiunea este dublata de studiu, de “profesionalism”, cand îti pui mereu întrebari si cauti raspunsuri în aceste bucatele de hartie cu imagini, în literatura de specialitate, în documente vechi, atunci ai devenit filatelist. Si din acel moment esti în mijlocul triunghiului: cultura - filatelie - stiinta".

Continuarea articolului : http://www.desteptarea.ro/filatelia-este-un-hobby-foarte-costisitor.html

,,În urmă cu câteva zile a fost dat publicităţii palmaresul expoziţiei filatelice mondiale „PHILANIPPON 2011” organizată la Tokyo în perioada 28 iulie la 2 august 2011 ,,La aceasta expozitie ing. Ioan Catană a obținut prima medalie de aur la o expoziţie filatelică mondială a unui băcăuan.
Afectată de urmările crizei economice actuale precum şi de necazurile pricinuite de recentul cutremur din Japonia, expoziţia a găzduit numai 490 de exponate din 65 de ţări dar, a fost prezentă crema colecţiilor filatelice.
Palmaresul confirmă calitatea exponatelor prezente concretizată prin cele 107 medalii de aur decernate, 189 de medalii de vermeil, 132 de argint şi numai 53 de bronz.
Spre satisfacţia filateliştilor băcăuani, în lista medaliilor de aur se găseşte şi colecţia-exponat cu primele întreguri poştale româneşti a colegului nostru ing. Ioan Catană.
Consemnăm astfel prima medalie de aur obţinută la o expoziţie filatelică mondială de către un cetăţean al municipiului nostru. Adresându-i meritatele felicitări domnului Catană sperăm ca lista băcăuanilor punctaţi cu aur să fie cât de curând completată cu alte nume.
ing. Mihai Ceucă
membru fondator al Asociaţiei filatelice „Grigorie Pascu” din Bacău''

http://bacaul.ro/medalie-de-aurexpozitia-filatelica-mondiala-10013/#more-1001

,,Dragi prieteni,
Pe 19 august s-au implinit 130 de ani de la naşterea lui George Enescu.
Vă transmit şi vă invit să "vizionaţi" exponatul filatelic, "open class", GEORGE ENESCU, UNIVERSAL MUSICIAN ce a obţinut diploma şi medalia în rang de AUR la expoziţia ţărilor balcanice BALKANFILA 2010 desfăşurată în Bulgaria.
Foarte probabil ca în acest an s-au organizat numeroase activităţi omagial/comemorative.
Preocuparea pentru viaţa, activitatea şi mai ales muzica lui Enescu, deşi sunt de formaţie profesinală tehnică, o am din anii ' 80.
Am colecţionat materiale filatelice, numismatică şi literatură şi alte materiale despre George Enescu.
Cu prilejul expoziţiei BALKANFILA 1991, desfăşurată la Bacău, am prezentat/donat la Tescani un exponat ce a fost vizionat de participanţii români şi străini la expoziţie şi în următorii cinci ani de vizitatorii aşezământului de cultură de la Tescani.
Ulterior am "dezvoltat" colecţia şi în 2006 la expoziţia BELGICA ' 06, de nivel european, am obţinut ARGINT.
Exponatul a fost prezentat "în afara concursului" la expoziţii locale, interjudeţene şi naţionale.
Voi achiziona materiale mai vechi ce au aparţinut maestrului şi voi încerca o reprezentare bună la nivel mondial.
Cu sincere salutări,
Catană Ioan-Bacău"

ne-a declarat domnul ing Ioan Catana din Bacau- Romania
luni, 15 august 2011

Rolul femeii de-a lungul istoriei şi femeia din prezent

În cadrul programului Conferinţei ce s-a desfăşurat în perioada 23-26 iunie 2011, am prezentat
în Aula Biblotecii Centrale Universitare ,, Mihai Eminescu". Iaşi, la secţiunea ,, Femeia secolului XXI, referatul ,, Rolul femeii de-a lungul istoriei şi femeia din prezent.
autor Viorica Hrustovici Botoşani.
Neoliticul a fost singura perioadă din istorie, în care femeia a jucat un rol principal în societate, matriarhatul legat de cultul fecundităţii şi fertilităţii situând femeia în primul plan al vieţii sociale. Începând din antichitatea elenă, femeia a fost situată pe o poziţie de subordonare şi dependenţă excesivă faţă de bărbat. Cu toate acestea, au existat nenumărate femei care prin însuşirile lor au reuşit să se impună-. Exemplu :Regina din Saba şi poeta Sapho


Emanciparea femeii, este de fapt, măsura gradului de civilizaţie generală a societăţii. Înapoierea economică şi culturală, lipsa de drepturi politice, lovesc în primul rând femeile, privite azi încă în multe ţări ale globului, drept anexe ale bărbaţilor. Schimbarea fundamentală în condiţia femeii s-a produs o dată cu epoca revoluţiilor burgheze, prin înlăturarea vechilor structuri feudale şi prin recunoaşterea egalităţii în drepturi a tuturor oamenilor.
Rolul femeii în familie şi în societate, cu care a fost înzestrată de Dumnezeu este maternitatea, responsabilitatea pentru stabilitatea familiei şi educaţia copiilor. Doar cu aproximativ un secol si jumătate în urmă, o dată cu începutul mişcării de emancipare a femeii, s-a conştientizat care sînt consecinţele educaţiei diferite ce se acorda fetelor si băieţilor.
Generaţia de la 1848 a susţinut instruirea femeii, ca o primă necesitate pentru emanciparea sa viitoare. Astfel în programul revoluţiei, printre primele măsuri se situa egalizarea învăţământului de ambele sexe. Proclamaţia de la Islaz 1848, prevedea, la art. 16,, instrucţie egală şi întreagă pentru românul de amandoua sexele.
Constituţia română din 1866 prevedea că românii au drepturi civile, cât şi politice. Calypso Botez întreabă retoric:,, Toţi românii sunt egali în faţa legii“ zice art. 1 din Constituţia românească. Dumneavoastră ştiţi că românca e în afară de lege împotriva acestui articol ?“.

Femeile române nu vor avea dreptul de a alege şi de a fi alese până în anul 1946.
Adela Xenopol, sora istoricului A.D. Xenopol, a fondat revista,, Dochia", unde şi-a propus să apere, să susţină să cerceteze drepturile femeii, să lupte pentru emanciparea intelectuală, juridică şi politică a acesteia. Revista Dochia, a devenit o adevărată tribună de luptă pentru instruirea şi promovarea femeii în cele mai diverse ramuri ale activităţii sociale, politice şi culturale. În 1914, Adela Xenopol, a înaintat Adunării Deputaţilor, o petiţie pentru revizuirea Constituţiei, prin care se cerea drept de vot pentru scriitoare, învăţătoare, şi profesoare. Adela Xenopol, scria:–“Revista Dochia este menită să apere, să sustie şi să cerceteze drepturile femeei pentru a dovedi ca ea a fost vrednică în toate timpurile şi în toate treptele sociale de la Doamna la opincă” .
Adela Xenopol afirma în 1879 ,, Femeia nu este mai inferioară bărbatului ci femeile române sunt pe aceaşi treaptă morală ca şi bărbaţii” , femeia are aceeaşi capacitate şi este capabilă de aceleaşi activităţi ca şi bărbatul”.
În conferinta sa sustinuta la Ateneul Român în 10 februarie 1894 cu tema “Rolul economic al femeii române”, At. Popovici vorbeste despre importantul rol jucat de femeia de la tara. “Fara preget si fara pretentiuni, femeia de la tara este stâlpul casei, stîlpii statului român”. În lipsa unei diviziuni sociale a muncii, ea este o masina universala care produce tot. În acel timp, societatea româneasca era predominant rurala iar economia gospodariei taranesti reprezenta sursa principala de venit national”.

O personalitate politică de prima mărime a secolului trecut, GOLDA MEIR, a fost aleasă prim ministrul Israelului pe 17 martie 1969, după ce servise ca ministru de externe. A fost prima femeie din Israel si a treia din lume ce a ocupat o astfel de funcție importantă. Doamna Meir spunea: ,,Multi mă acuză că aş conduce afacerile statului cu inima şi nu cu capul. Si ce-i cu asta? Cei care nu stiu să plângă din toata inima, nu stiu nici să se bucure. As zice, asadar, că femeile raţionează, comunică şi actionează ca femeile iar bărbatii- ca bărbatii. Si este foarte bine asa, deoarece găsesc ca o femeie,, bărbată” poate fi tot atat de dezagreabilă ca si un bărbat efeminizat”.

Modelul feminin de a rationa, de a comunica si de a actiona, nu a impiedicat-o pe Margaret Thatcher să găsească cele mai potrivite solutii in criza Malvinelor, după cum nu a impiedicat-o nici pe Eileen Colins să execute, în calitate de comandant al navei Discovery, procedurile neuzuale si atât de riscante ce i-au permis să ducă la bun sfârsit prima misiune spatială de succes după doua tragice ratări successive”
Margaret Thatcher care a fost prim-ministru britanic, cu cel mai lung mandat din ultimii 150 de ani a declarat: ,, Misiunea femeii nu este aceea de a spori spiritul masculin, ci de a exprima feminismul; misiunea ei nu este aceea de a conserva lumea creată de bărbati, ci aceea de a crea o societate umană, prin infuzia de spirit feminin in toate actiunile sale.
Femeia de azi este, fără doar si poate, rezultatul a sute de ani de perfectionare. De-a lungul timpului, urmasele Evei au reusit să dovedească ca sunt capabile nu doar in treburile casei si cresterea copiilor.Femeile reprezintă un dar minunat al naturii. Singura conditie este să se pună in valoare ferindu-se, in acelasi timp, să nu fie ostentativă. Bărbatul si femeia sunt, categoric, diferiti, dar complementari. Egalitatea intre sexe inseamnă parteneriat. Dar, uneori o femeie poate face un lucru mai bine decat un bărbat, dar acest lucru nu trebuie etalat, asa cum nici bărbatul nu trebuie să desconsidere femeia. Totul trebuie sa fie cu masură
Femeia secolului XXI nu are doar un singur rol ci mai multe, iar barbatii au constientizat aceasta si au inceput sa se implice in activitatile domestice ca si in cresterea si educarea copiilor. In acest mod femeile si barbatii au ajuns sa fie nu numai egali in fata legii ci sunt egali in activitatii, ceea ce contribuie la dezvoltarea societatii.

Femeia de ieri s-a implicat si a contribuit la rezolvarea problemelor sociale si a luptat pentru recunoasterea drepturilor ei juridice, femeia de azi a secolului XXI are libertatea deplina : să aleagă partenerul pe care si-l doreste, meseria care ii place, să facă copii atunci când vrea si nu când se nimereste, să-si spună parerile, să -si exprime votul, să fie ea însăşi in fiecare clipa. -Femeia de azi este femeia puternică, ce luptă pentru dorintele sale, adică DE 3 ORI FEMEIE, femeia care doreste să invete ceva nou si o ajută in carieră, femeia de succes in carieră, si femeia mama sau sotie.
În societatea româneasca de la sfârsitul secolului al XIX-lea munca nu le facea independente pe femei întrucât modul în care era platita aceasta munca nu le asigura independenta economica. La începutul secolului al XXI-lea, aceasta remarcă este înca potrivita realitatii românesti – desi în alt context istoric si politic”. spunea Paul Scorteanu. Astazi femeile nu găsesc loc de muncă.
In concluzie eu cred ca femeia de astazi trebuie sa fie puternică, hotărâtă, independentă, in stare să se descurce singură, sigură pe ea, dar in acelasi timp sensibilă si să nu-si piardă din feminitate. Meseria pe care doreste să o practice poate fi oricare, asa cum am prezentat in exponatul meu ,, Personalitati feminine de-a lungul istoriei”.

vineri, 12 august 2011

A IV-a CONFERINTA UNIFERO - IASI -2011


A IV-a CONFERINȚĂ UNIFERO - 2011
articol scris de
Maria Postu
,,A patra Conferință a Uniunii Internaționale a Femeilor Române s-a desfășurat la Iași în somptuosul decor al Bibliotecii Centrale Universitare ”Mihai Eminescu” în perioada 23-26 iunie 2011. Evenimentul a beneficiat de o intensa mediatizare din partea organismelor și a instituțiilor care au făcut posibilă buna desfășurare a acestuia, dintre care amintim: TVR Iași, Radio România, Universitatea ”AI.Cuza, Iași”, Palatul Copiilor, Editura Anamarol.
Lucrările din acest an au avut drept deviză, ”Femeia dincolo de bariere vizibile și invizibile” deviză care a atras un mare număr de participante din țară și din alte țări:Israel, Republica Moldova, SUA și bineînțeles, România.
Programul a fost deosebit de încărcat dar extrem de bine structurat pentru a cuprinde o paletă cât mai bogată de activită și și pentru a se încadra în scopul acestei organizații al cărei prim obiectiv îl reprezintă Femeia în toate ipostazele acesteia. Această organizație a fost înființată în 2007 în Atlanta de către doamna profesor de origine română Smaranda Cazan-Livescu și și-a desfășurat celelalte conferințe în orașele Vatra Dornei, Atlanta și Piatra-Neamț. Explicația întemeierii acestei organizații ne-o oferă însăși doamna Smaranda Cazan-Livescu: ”În peregrinările mele prin viață am purtat bagajul ereditar și plin de experinețe al femeilor dârze din familia mea:crescând copii în vremuri deosebit de neîncăpătoare pentru bucurii, supraviețuind dispariției soților sau fiilor în războaie dușmănoase țării sau în întâmplări nefericite, refuzând să accepte un regim comunist care năvălea incenditor de datini și cultură schimbând peste noapte Moș Crăciunul copilăriei multor generații cu un Moș Gerilă împrumutat din ținuturi reci și distrugând coloana vertebrală a unei națiuni frumoase și puternice, cea română.
Femeilor acestea și semenelor lor al căror voluntariat a început acasă și a continuat prin viața civică exemplară le aduc omagiul meu prin rânduri insuficiente pentru curajul lor de a spera, de a crede cu convingere și de a realiza ce părea imposibil.”

O dovadă a prestigiului Organizației o constituie atenția de care s-a bucurat , atât în țară cât și în străinătate, încă de la înființare, din partea unor personalități ca: regretatii profesor-doctor Claude Mătasa, cercetător în ortodontică, profesorul Artur Silvestri, soția sa Mariana Brăescu-Silvestri, profesoara pensionară Gica Pînzaru-Pim și mulți alții anonimi, care aderă afectiv și intelectual la ideile nobile ale acestei organizatii.
Programul Conferinței a cuprins activități diverse cum ar fi: întâlniri cu oficialitățile locale, conferințe de presă, vizite de documentare la diverse instituții publice, cămine de bătrâni, programe artistice, mese rotunde.Cea mai interesantă parte a Conferinței au constituit-o lucrările pe secțiuni care s-au derulat timp de două zile și au antrenat un mare număr dintre participante.Dintre temele dezbătute, amintim:”Nici un copil rămas în urmă” (Smaranda Cazan-Livescu,),”Personalități feminine de-a lungul istoriei” (Viorica Hrustovici-Botosani) ”, Voluntariatul - o profesie a sufletului” (Monica Scridon-Cluj-Napoca), ”Meșteșuguri practicate de femei în Bucovina” (Vasilica Stefanel-Vatra Dornei), ”Femeile în viața publică” - (subprefect Angela Zarojanu, Suceava),”Deafning Silence:The Uniqueness of Women Holocaust Survivors from Romania” (Lica Levi-Beer Sheva-Israel), ”Schimbă lumea cun un zâmbet”( Elena Genoveva Irimia- Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț) și multe altele care ne-au impresionat prin exactitatea informațiilor, seriozitatea bibliografiei și originalitatea ideilor expuse. Pauzele Conferinței de fapt au fost la fel de instructive și educative deoarece am asistat la vernisaje ale unor expozitii de pictură, premierea elevilor participanți la Concursul de pictură pentru elevi organizat de Unifero, la lansări de cărți și la un foarte frumos spectacol prezentat de talentații elevi de la Palatul Copiilor, al cărui director, domnul Constantin Șerban , ne-a impresionat prin rezultatele deosebite ale colectivului de cadre didactice și copii îndrumați de acestea. Amintim numele doamnelor care și-au făcut din pictură un al doilea mod de viață concentrând în lucrările lor aspecte surprinse cu ochiul atent și sensibil al femeii:Ana Ranete-București, expoziție intitulată ”Flori pentru viață”, Maria Dăbuleanu-București-”Viața din vârf de penel”, Aurora Strugar-Roman-București, ”Viață și culoare”. Dintre cărțile lansate cu acest prilej amintim: Maria Chițu-București, ”Înger și suflet”, versuri, Anne-Marie Bejliu, ”Gânduri-rânduri” versuri, Maria Postu, Povestiri de trezit adulții, proză scurtă, Ionela Nicolae Flood, (Anglia),volum de versuri.
Lucrările s-au încheiat cu o Rezoluție în care s-au sintetizat ideile dezbătute și s-a elaborat un plan de măsuri pentru perioada următorului an până la Conferința din 2012.Dintre proiectele propuse cel mai interesant mi se pare acela de a edita o carte despre și cu femei anonime, insuficient apreciate dar care prin dăruirea și dragostea lor au marcat destinul unei familii, al unei colectivități, femei modeste dar demne de a fi cunoscute și date ca exemplu tinerei generații care are, mai mult ca niciodată, nevoie de modele, acum, când mass-media ne sufocă cu anti-modele și discernământul tinerilor este pus la grea încercare.După-amiaza de duminică a încununat activitățile Conferinței prin vizita la diferite obiective culturale din Iașul nostru debordând de cultură și fapte de istorie impresionante".

Maria Postu
articol publicat in revista AGERO Stuttgart