Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

marți, 29 noiembrie 2011

Doamna ELENA CUZA



Iaşi * Lansare de carte la Muzeul Unirii„Doamna Elena Cuza – un destin pentru România”
La scurtă vreme după vernisarea unei expoziţii de anvergură naţională, intitulată Doamna Elena Cuza – un destin pentru România, Muzeul Unirii a găzduit, pe 24 noiembrie, lansarea unui album cu acelaşi titlu, menit să întregească omagiul adus de cercetători uneia dintre cele mai impresionante figuri feminine din istoria României.

Apreciat de specialişti pentru conţinutul său valoros din punct de vedere documentar, dar impresionant şi prin dimensiuni şi prezentare grafică, volumul reprezintă rodul unei colaborări, fiind semnat de Aurica Ichim, Mircea Ciubotaru şi Sorin Iftimi.


„Cea mai mare doamne a României a ştiut să împletească destinul său cu destinul ţării, al unei ţări moderne, capabile să stea lângă celelalte state ale Europei”, afirmă Aurica Ichim, directoral Muzeului Unirii Iasi.



Albumul a apărut la editura Palatul Culturii Iaşi şi a fost precedat, în 2009, de un studiu realizat, de asemenea, în colaborare de Aurica Ichim şi Sorin Iftimi - Alexandru Ioan Cuza. Steme, monograme, decoraţii (Editura Kolos, Iaşi).

„Doamna Elena Cuza a rămas în posteritate ca o durere nemeritată în efigie, prin sensibilitatea şi felul său de a se comporta în societate.
Demnitatea, bunul simţ erau rare în secolulul al XIX-lea şi sunt cu atât mai rare astăzi. Activităţile caritabile şi culturale ale Elenei Cuza ilustrează dimensiunea existenţială a acestei persoane
”, a spus, în prezentarea sa, conf. univ. Mihai Cojocariu, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi.

Lansarea albumului a fost urmată de o serată muzicală susţinută de studenţi şi de la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi. (prezentare Gina Popa Iasi)
Anul acesta 2011, de Ziua Femeii, Muzeul Naţional Cotroceni cu ocazia sărbătoririi a împlinirii a 20 de ani de existenţă în spaţiul cultural al Capitalei a organizat o expoziţie,dedicata uneia dintre cele mai fascinante figuri feminine Elena Cuza prin participarea a mai multor instituţii muzeale şi biblioteci din Bucureşti şi din ţară: Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Municipiului Bucureşti,Muzeul „Theodor Aman“, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I“, Biblioteca Academiei Române, Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ - Muzeul Unirii, Iaşi, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul de Istorie Galaţi, Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra Neamţ, Muzeul Literaturii Române Iaşi, colecţia particulară a doamnei dr. Mariana Păvăloiu.
In imagine foto dreapta:Maxima din colectie proprie




Recompunerea atmosferei fascinante a secolului al XIX-lea la palatul Cotroceni, unde, nu pentru mult timp a locuit doamna Elena Cuza, a fost realizată prin amenajarea unui nou spaţiu de expunere, aflat, aşa cum o confirmă descrierile şi documentele vremii, în apropierea fostului apartament al acesteia. Piesele de mobilier - garnituri de salon, vitrine, mese, fotolii, birouri în stil Napoleon III, unele dintre ele expuse pentru prima dată, fac parte din colecţia Muzeului National Cotroceni
În cadrul expoziţiei au fost obiecte personale care au aparţinut primei doamne a României: brăţara de aur şi sigiliul cu iniţialele H.C., mantia, copie unei rochii purtată de doamna Elena Cuza după moartea domnitorului Al. I. Cuza, casete de înfrumuseţare şi lucru de mână, trusa de scris, trusa de voiaj, evantai din baga cu monograma E.C. şi coroana domnească lucrate în pietre preţioase, batiste, şaluri, portretul doamnei Elena Cuza, pictat de Theodor Aman în 1863, pentru a fi donat „Azilului Elena Doamna“, portretul domnitorului Al. I. Cuza, 1864 etc.

Au fost expuse servicii de masă din porţelan de Sèvres care au aparţinut familiei Cuza (cu monogramele A.I.C. şi H.C., stema Principatelor Unite şi deviza „Toţi în unu“), farfurii, fructiere, pahare din cristal de Baccarat, tăvi argintate cu monogramă, furculiţe, linguri, cuţite cu stema Principatelor Unite, bombonieră din cristal de Boemia cu devizele „Toţi în unu“ şi „Cu puteri unite“, serviciu pentru ceai şi cafea din argint, feţe de masă, şervete şi ştergare cu monograma domnitorului şi a doamnei Elena Cuza etc.
Pentru că Doamna Elena Cuza a desfasurat si o ampla opera de binefacere, a fondat în 1862 „Azilul Elena Doamna“ de la Cotroceni pentru fetele orfane, lucru ilustrat în expozitie prin expunerea medaliei „Aziul Elena Doamna, 1862“ din bronz aurit, argintat si patinat, medalia jubiliara „50 de ani de existenta a Azilului Elena Doamna, md. 1912“ din bronz.

sursa:http://www.mnir.ro/ro/Colectii/ItemsColectii.aspx?IDItemColectie=18#95a




fiind un blog feminist nu putea sa nu fie prezentata personalitatea Doamnei Elena Cuza.

sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Zilele "Nicolae Iorga", Botosani, 26 – 27 noiembrie-2011









Asociatia Culturala "Nicolae Iorga", Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National, Muzeul Judetean, Teatrul ,,Mihai Eminescu", Seminarul Teologic "Sf. Gheorghe" si Palatul Copiilor, organizeza, in perioada 26 – 27 noiembrie, editia a IX-a a Zilelor "Nicolae Iorga" la Botosani.
Manifestările culturale dedicate comemorării lui Nicolae Iorga vor avea loc anul acesta la Casa memorială "Nicolae Iorga" şi la Teatrul "Mihai Eminescu".




Asociaţia Culturală
"Nicolae Iorga"
Botoşani,
a anunţat că în acest an nu va mai fi acordat Premiul Naţional "Nicolae Iorga", pe motiv că "niciuna dintre apariţiile editoriale din ultimul an nu-şi justifică primirea acestui premiu". "În acest an, avem decizia juriului care a analizat apariţiile editoriale semnalate de noi, dar şi cele avute în vedere de dumnealor.

Au scris deja o scrisoare domnului primar prin care au motivat că niciuna din lucrări nu se ridică la exigenţele valorii premiului acordat
", a declarat Violeta Budăi Damaschin, preşedintele Asociaţiei Culturale "Nicolae Iorga".


Programul Zilelor "Nicolae Iorga":

- Sambăta, 26 noiembrie:

- Casa memorială "Nicolae Iorga" Botosani:
- 10:00-17.00: Vizitare muzeu – intrare libera;
- 12:00-15:00: Promovarea sectiunii concurs din site-ul asociatiei, aplicatii practice – proceduri interactive pentru utilizatorii de internet.



- Duminică, 27 noiembrie:

- Casa memorială "Nicolae Iorga" Botosani: 10:00-13:00, Vizitare muzeu – intrare libera;
- 14:00: Recitalul "A fost tăiat un brad bătrân" sustinut de corala Seminarului Teologic "Sf. Gheorghe". Participa invitati din Botosani, Bucuresti si Iasi.
- 18:00: Masa rotundă pe tema "Nicolae Iorga – mărturii in timp" – Sala de marmură a Teatrului Mihai Eminescu
- 19:00: Spectacolul "Cu limba de moarte", Sala Atelier a Teatrului ,,Mihai Eminescu."


























pentru mai multe informatii va rog accesati:

http://emancipareafemeii.blogspot.com/2011/06/iorga1.html

http://emancipareafemeii.blogspot.com/2009/08/casa-memoriala-nicolae-iorga-botosani.html


http://emancipareafemeii.blogspot.com/2009/08/cabinetul-de-numismatica-de-la-botosani_24.html


http://emancipareafemeii.blogspot.com/2009/08/asociatia-culturala-n.html