Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

luni, 27 aprilie 2009

Margareta Mihalache, despre ,, Camasa de Sarbatoare"-







Regina Elisabeta a România îmbrăcată în costumul tradiţional
Din colectia dnei Viorica Hrustovici









Margareta Mihalache,chiar dacă nu a primit diploma de excelenţă din partea Primăriei, este modelul de femeie care se implică cu pasiune în activitatea de cercetare ca dovadă sunt numeroase articole legate de practicarea meşteşugurilor tradiţionale în zona etnografică Botoşani; Este realizatoarea de filme documentare cu tematică etnografică: ,, Atelierul meşterului olar Gheorghe Smerică" şi Creatoarea populară Maria Zotic şi meşteşugul ţesutului", nominalizate la Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional ,, ECO-ETNO-FOLK FILM" din(2-9sept. 2008) Este autoarea studiului de cercetare " Cămaşa de sărbătoare din Colecţia Muzeală Conceşti" şi ,,Cămaşa de sărbătoare din Colecţia Muzeală Ungureni"
A organizat târguri ale meşterilor populari din zona etnografică Botoşani cu invitaţi din întreaga ţară. A participat la simpozioane cu caracter etnografic în 2007-2008.


Aceste Colecţii exemplifică concluzia marelui om Eugen D. Neculau despre ţăranul român ,, (....) e sensibil la două chemări : una dinspre cer, din care decurge întreaga spiritualitate, şi alta dinspre pământ, de care e legată esenţa sa materială".



ARTA POPULARĂ DIN ZONA BOTOŞANILOR
-Portul popular-autor ANGELA PAVELIC -OARIU



Muzeul judeţean Botoşani, a găzduit un eveniment deosebit de important. Lansarea a două albume etnografice autorul fiind Margareta Mihalache, referent etnograf. La această acţiune au luat parte Eva Giosan, muzeograf la Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi, care a prezentat cele două albume,, Cămaşa de sărbătoare din Colecţia Muzeală Ungureni şi Conceşti", Angela Paveliuc-Olariu, doctor etnolog, Steliana Băltuţă, etnolog, Marcel Lutic, Dana Pietraru, fost director al Direcţiei de Cultură, Lucia Pârvan, director al Muzeului Botoşani. In calitate de etnolog, Steliana Băltuţă a prezentat frumuseţea costumelor tradiţionale:
,,Fiecare civilizaţie occidentală sau din est şi-a păstrat şi dezvoltat propriile caracteristici ale vestimentaţiei tradiţionale purtate zilnic sau la momente festive. Tocmai acest lucru conferă distincţie şi diversitate portului de sărbătoare de pretutindeni.
In ce priveşte portul românesc, acesta s-a bucurat de o deosebită apreciere şi dincolo de graniţe. Înseşi reginele Elisabeta, şi Maria, amândouă de origine britanică, au ştiut să observe frumuseţea şi eleganţa costumelor populare româneşti, ele însele îmbrăcându-se în portul tradiţional românesc la recepţii de înaltă ţinută, împreună cu principesele şi doamnele de la curte. Imagini fotografice (din colecţia de cărţi poştale a dnei Viorica Hrustovici) le reprezintă îmbrăcate cu frumoase cămăşi, ii, catrinţe, vâlnice, acoperitori pentru cap, purtate cu demnitate regală, în diferite momente festive".
Regina Elisabeta a Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu