Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

sâmbătă, 21 aprilie 2012

Sărbătoare Pascală- Hristos a înviat


Iubeşte, iartă, cum El te-a învăţat,
Crede şi uită tot ce ai îndurat
El ţi-e lumina, căci El te-a creat.
Să nu uităm, numai El ne-a salvat
Şi de va fi să vină Iisus din ceruri înapoi la noi.
e semn c-a înviat credinţa, ce-i bun în noi.
Învierea Domnului Iisus înseamnă
DRAGOSTE pentru cei de lângă noi,
IERTARE, BUCURIE şi PUTEREA
de-a trece peste tot ce este greu
Fiţi în aceste zile aşa cum
ne- învăţat Iisus
Hristos a înviat din morţi
cu moartea călcând
Şi celor din morminte
Viaţă dăruindu-le



Oua de rata, prepelita incondeiate


In imagine foto mestera care a incondeiat ouăle. Nistor Iuliana participantă la Târgul Meşterilor cu ocazia ,, Zilelor Oraşului Botoşani". In folclor se cunosc mai multe legende crestine care explică de ce se inrosesc ouăle de Pasti si de ce ele au devenit simbolul sărbătoririi Invierii Domnului. ,,Unii spun că atunci când Iisus a fost bătut cu pietre acestea atingăndu-se de el se transformau in ouă rosii”. O altă legendă afirmă că după ce Iisus a fost răstignit, cărturarii saduchei si rabinii farisei au făcut un ospăt de bucurie. Unul din ei a zis: “Când va invia cocosul pe care il mâncăm si ouale fierte vor deveni rosii atunci va invia si Iisus”. Nici nu si-a terminat bine vorbele si ouăle s-au si făcut rosii, iar cocosul a inceput sa bată din aripi. Cea mai răspândită legendă relatează ca Maica Domnului care venise să-si plângă Fiul răstignit a pus un cos cu ouă lângă cruce si acelea s-au inrosit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând ca ouăle s-au inrosit , a spus celor de fată: “De acum inainte sa faceti si voi ouă rosii si impestritate intru aducerea aminte a răstignirii mele, după cum am făcut si eu astazi.
Despre încondeierea ouălor, am rugat-o pe meştera Iuliana Nistor din Rogojeşti-judeţul Botoşani să ne prezinte câteceva despre această meserie.                                                                                           Iuliana Nistor-- ,,Ouăle folosite pentru incondeiere astazi sunt de struţ , raţă , gâscă şi prepeliţă.
H.V-- De ce aceste ouă şi nu de găină?           
Iuliana Nistor--,,Deosebirea este că aceste ouă au coaja mai tare şi lucioasă faţă de găină care sunt mate. Pentru a se realiza încondeierea cu ceară în relief mai întâi se colorează ceara în culori diferite care vor fi aplicate pe ouă. Sunt foarte multe operaţiuni care solicită multă răbdare, experienţă si multă dragoste, pasiune. Se mai fac şi ,, ouăle vopsite”, denumite ,,ouă bătrâneşti”.  

Se incepe cu golirea oului care mai apoi se spala bine si se degreseaza. Se lasa la uscat pregatindu-se suprafata. Se face desenul ce se doreste sa apara. Ouale se incondeiaza folosind chisita. Operaţiunile sunt: se spală şi se usucă ouăle, se încondeiază pe alb cu ceara de albine. Se aplică culorile treptat şi se lasă după fiecare etapa să se usuce. După trecerea ouălor prin mai multe culori, după ce se usucă , se şterge ceara cu o cârpă moale caldă, ouăle rămânând cu decorul în culorile folosite”.
HV. De unde aţi învăţat această meserie?
Mestera Celica Iuliana Nistor ,,Am învăţat de la mama mea şi la şcoală exista ora de lucru manual unde profesoara Elena Coriciuc de la Rogojesti- Mihaileni- Botosani mi-a dat lecţii privind arta incondeierii. Iar eu acum îi învăţ pe copiii mei, pentru ca acest meşteşug să fie transmis mai departe”. Care este simbolistica lor? De ce se vopsesc ouale? Le vom prezenta pe fiecare in parte in rindurile ce urmeaza dupa unele informatii.
 Rosul simbolizeaza focul, care este purificator sau singele si inseamna viata.
Albastrul cerul, infinitul si implicit divinitatea.
Verdele semnifica, cresterea si renasterea, fiind culoarea vegetatiei ce odata cu primavara revine la viata. Soarele si bogatia sint reprezentate de culoare galbena. Culorile vegetale sunt preparate dupa retete stravechi, care au la baza o mare varietate de procedee si tehnici, de exemplu:
Rosu se obtine din coaja de mar dulce, frunze si flori de mar dulce, roiba, flori de sovarf, coaja de macies, etc.
Albastru se obtine din flori de viorele.
Verde poate fi obtinut din frunze de nuc, coaja de arin, coaja si mugur de mar paduret, floarea-soarelui, etc. Galben se obtine din coji de ceapa, coaja de lemn padureţ, coaja de lemnul cainelui, coaja de malin, etc. Negru (ouăle negre simbolizeaza durerea lui Isus) se obtine din coaja verde a nucilor, coaja si fructe de arin, etc.
Din Bucovina sau de oriunde ar fi, incondeietorii de oua sunt si raman niste artisti care duc cu ei sufletul romanesc, poezia locurilor noastre, nostalgia timpurilor strabune ce se transmit de la o generatie la alta cu sfintenie si cu inima curata Bucovina este importanta pentru ca acolo se regasesc toate tehnicile de incondeiere: ouale vopsite intr-o singura culoare, ouale monocrome pe care sunt trasate motive arhaice, asa-zisele ,,oua batranesti”, nelacuite, cele mai valoroase din punct de vedere etnografic; ouale care se introduc in bai succesive de culoare, de la culori deschise pana la culori inchise - galben, rosu, negru si verde.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu