CATALOG- ,,MIHAI EMINESCU ÎN FILATELIA ŞI CARTOFILIA UNIVERSALĂ"
,,Mihai Eminescu în filatelia şi cartofilia universală” este titlul catalogului enciclopedic, apărut la Chişinău, în Republica Moldova, vis materializat al filateliştilor Constantin Ciobanu şi Maria Godorozea.
Graţie lor, Mihai Eminescu va fi cunoscut pe meridianele lumii. Autorii ne mărturisesc în prefaţă: „Catalogul eminescian are, în viziunea noastră, cel puţin trei semnificaţii: Primo: o încercare de a pune o barieră în calea uitării. Secundo: de a lăsa un semn despre existenţa şi afirmarea în istorie a Omului, care a fost Mihai Eminescu atât în filatelie, cât şi în cartofilie. Terţio: de a fi un stimulent al memoriei, prin care îţi poţi reaminti unele lucruri studiate pe băncile şcolii sau poţi retrăi unele momente din viaţă, care au asemănare cu cele scrise acum o sută de ani”.
Lansarea catalogului a avut loc în cadrul Salonului Filatelic „Mihai Eminescu în Basarabia” care s-a desfăşurat în sălile Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei. Apărut la Întreprinderea Editorial-Poligrafică Ştiinţa, cu contribuţia editurii şi a mai multor sponsori, catalogul va fi un instrument de lucru atât pentru colecţionari cât şi pentru toţi acei, pentru care Eminescu este un nume sfânt.
Conţinutul catalogului de o ţinută tipografică deosebită este structurat în compartimente şi subcompartimente: a) Mărci poştale: România, Republica Moldova, Pakistan, Mărci poştale personalizate. Republica Moldova, Austria; b) Întreguri poştale: Plicuri, România, Plicuri, Republica Moldova, Plicuri, URSS, Plicuri, Germania,
Cărţi poştale, România, Cărţi poştale, Republica Moldova; c) Macrofilie: România, URSS, Austria, Republica Moldova; d) Ilustrate maxime; e) Eminescu în cartofilie.
Menţionăm că în compartimentul Marcofilie cu Nr. 43 este nominalizată ştampila cu conţinutul „MD-43 CHIŞINĂU. BIBLIOTECA MUNICIPALĂ B. P. HASDEU. CENTRUL ACADEMIC INTERNAŢIONAL EMINESCU – 10 ANI DE LA FONDARE 20.07.2010”, cu ziua de 20.07.2010 la Oficiul Poştal 43 a fost ştampilată toată corespondenţa.
La acest eveniment au participat personalităţi, care au apreciat această apariţie editorială. Au fost înmânate Diplome şi Medalia comemorativă „125 de ani de la trecerea poetului prin Basarabia” – pe verso cu macheta clădirii Centrului Academic Eminescu.
Autorul Constantin Ciobanu, Preşedintele Asociaţiei Filateliştilor, Maximafiliştilor şi Cartofiliştilor din Republica Moldova a menţionat cu acest prilej că: „Filatelia, care nu este doar un cronicar al timpului, dar şi o carte de vizită a umanităţii”. Acest catalog va fi un preţios instrument de lucru pentru toţi cei care colecţionează tema ,,Mihai Eminescu". La realizarea catalogului o contribuţie importantă au avut-o şi filateliştii români: Nicolae Iosub, Ştefan Nicolae, Petru Suciu şi alţii.
Felicităm şi noi pe autori!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu