duminică, 29 aprilie 2012

-Botosaniul de altadata-Institutii din orasul Botosani



Muzeul Judetean Botosani se află in fostul Palatul Administrativ, construit intre  1906-1914. Fost Palat al Prefecturii, clădirea a fost ridicată in perioada premergatoare primului război mondial după proiectul arhitectuluPetre Antonescu.

Personalităţile care si-au desfăşurat activitatea în Palatul admininstrativ din acea perioadă au fost primarii, prefecţii Jean Mavrocordat,  Petre Irimescu prefect în perioada 1928-1931, 1932-1933, Arh. Petre Antonescu, proiectant şi Ioan Tudor inginerul judeţului, supervizorul lucrărilor de construcţie din partea Consiliului Judeţean Botoşani. 
Primăria, construcţie datând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, refăcută între anii 1911-1913 şi 2008-2011
Dintre primarii oraşului au fost: Ilie Ciolac, D. Hangan primar perioada 1922-1923, Al. Enacovici primar in 1988 şi Theodor Boian primar în perioada 1875-1884

Tribunalul Judeţean Botoşani construit între anii 1905-1908, după
planurile arhitectului Petre Antonescu
In imagine foto: avocat Nastase Botez, Dumitru Tudor si judecator Ioan Ciulei
Camera de Comert Botosani
In imagine foto: Farm. V. Vasiliu preşedinte, colonel Ioan Vâlceanu- preşedinte şi Lazăr Theodor secretar.


Casa Sommer constructie datând de la începutul secolului al XIX-lea, în care în anul 1868 a dat mai multe reprezentatii teatrale trupa Pascaly cu Mihai Eminescu-sufleur.
Arhitect Grigore Cerchez- proiectant

Dimitrie Ursian preşedintele,, Societăţii
pe acţiuni Teatrul
Mihai Eminescu Botoşani"
                                                                                                   

                                                                                                                                   

                                                      

Matei Millo, Matilda Pascaly, Mihai Pascaly, Fanny Tardini, Lucia Sturdza si Tony Bulandra, Constantin Nottara, dar si Margareta Pogonat, Ion Dichiseanu. Cateva nume din galeria de aur a Romaniei, actori care au jucat pe scena Teatrului botosanean.Despre Teatrul M. Eminescu din Botoşani a fost editat ,Istoria teatrului la Botosani", de profesorul Stefan Cervatiuc.Primul volum se refera la perioada 1838 - 1900, care aduce la cunostinta publicului toate aspectele importante privind viata teatrală, importanta in evolutia vietii culturale din Botosani, evidentând mari actori si regizori si aspecte ale repertoriului teatral. La sfârşitul volumului se poate vedea fotografia care reprezintă o casa de pe strada Cuza Vodă, in care, mentionează textul de sub fotografie: "in prima jumatate a secolului al XIX-lea, in curtea Bisericii Sf. Dumitru, casa a servit ca local pentru Scoala Publică de Băieti. Aici directorul scolii, Nicolini, cu trupa ce o infiintase, apoi ajutat de Costache Caragiale, a dat primele spectacole de teatru românesc la Botosani, in toamna si iarna 1838-1839".Alte fotografii ne ofera imaginile actorilor celebri care au aparut pe scenele din Botosani in secolul trecut: Matei Millo, Matilda Pascaly, Mihai Pascaly, Maria si Petre Velcescu, Fanny Tardini, Ion si Alexandru Vladicescu, Grigore Manolescu. Dar teatrul din Botosani s-a bucurat si de prezenta altor idoli ai scenei romanesti: Petre Liciu, Aglae Pruteanu, Aristizza Romanescu, Agatha Barsescu, Marioara Voiculescu, Lucia Sturdza si Tony Bulandra, Constantin Nottara.
Actorii trupei Pascaly in care M. Eminescu a fost angajat ca sufleur -1868. In imagine foto:  MariaVelescu si P. Velescu, Matilda Pascaly şi Mihai Pascaly .Mihai Pascaly (1830-1882) actor şi sef de trupă teatrală, care l-a avut pe M. Eminescu sufleur al doilea copist, a făcut o recomandare lui Grigore Bengescu: ,, Domnul meu, Îmi iau libertatea să-ţi recomand pe aducătorul acestei scrisori, om al literelor şi bun român. Domniei -tale ţi-l recomand. Este un străin, român din Moldova, cu studiile terminate la Cernăuţi, foarte cult, foarte studios cu minunate cunoştinţe de literatură germană şi română. Este sărac şi pe drumuri. L-am avut sufleur la mine; dacă vei putea să-i acordezi locul de la al doilea sufleur, cu toate că poate fi bun pentru locul întâi; i-ai face un mare bine(..........) Mihai Pascaly.

Un comentariu: