sâmbătă, 16 aprilie 2011

TARGUL MESTERILOR 15-17 aprilie 2011



DESCHIDEREA OFICIALĂ A TÂRGULUI MEŞTERILOR POPULARI
Ediţia a V-a
15-17 aprilie 2011

S-a incheiat "Targul Mesterilor Populari" din perioada 15-17 aprilie 2011 care a deschis sirul manifestarilor legate de Zilele Orasului Botosani si care a inclus marea sarbatoare a Floriilor, sarbatoare cu o mare importanta pentru crestinii ortodocsi-fiind ziua intrarii Domnului Iisus Hristos in Ierusalim.
Editia aceasta a targului a fost complexa si a reusit sa includa in primul rand mestesugurile traditionale:tesutul,olaritul si prelucararea lemnului.Bineinteles ca accentul a fost pus datorita sosirii Sfintelor Sarbatori Pascale pe unul dintre cele mai vechi mestesuguri,respectiv inchistrirea oualor.






S-a alaturat acestuia intr-o nota distincta si binevenita multitudinea icoanelor pictate pe lemn si sticla care au fost expuse intr-o ampla expozitie pe durata a trei zile pe Pietonalul Unirii.


Expozitia in sine a avut o deosebita importanta deoarece a exemplificat mai intai momentul rastignirii Domnului Iisus Hristos.


Intalnirea mesterilor populari invitati din judetul Botosani si din alte judete din tara (Iasi, Suceava, Harghita,Arges, Mures , Neamt, Covasna) s-a bucurat de sprijinul real al Primariei Botosani si al Consiliului Judetean Botosani , iar de organizarea targului si de buna desfasurare s-a ocupat Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani (compartiment Etnografie) in colaborare cu asociatia Mesterilor Populari din Moldova al carei presedinte este etnograful Marcel Lutic.
referent etnograf Margareta Mihalache












Foto: Eugen Grigore


,,Târgul Meşterilor Populari continuă în ciuda vremii şi a şantierelor din oraş.
Meşteri populari din toată ţară sunt prezenţi în această perioadă la Botoşani, în cadrul celei de a Va editie a Târgului Meşterilor Populari. Evenimentul este organizat ca un preambul la Zilele Oraşului şi, în cadrul lui, participă circa 70 de meşteri. În ciuda vremii nefavorabile care a cam încurcat planurile organizatorilor-Centrul Judeţean de Creaţie, Primăria Botoşani şi Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova- deschiderea evenimentului a avut loc în prezenţa câtorva din meşterii prezenţi, dar şi a preşedintelui CJ Botoşani, Mihai Ţâbuleac, directorul Centrului de Creaţie Ion Ilie, referentul de specialitate Margareta Mihalache, preşedintele Asociatiei Meşterilor Populari, Marcel Lutic precum şi directorul Direcţiei pentru Cultură Botoşani, Dănuţ Huţu. “Îmi face plăcere să particip la acest gen de evenimente pentru că asta arată grija noastră faţă de spiritualitate, de tradiţii”, a declarat la deschidere Mihai Ţâbuleac, care şi-a cerut scuze faţă de meşterii prezenţi din cauza şantierelor. El a dat însă asigurări că lucrările care se fac în prezent crează practic premiza unor ediţii ale acestui târg mult mai bune decât cele anterioare. Botoşani, Suceava, Bistriţa, Constanţa, Brăila, Harghita, Iaşi, Galaţi sunt judeţele reprezentate la această ediţie a târgului. Oale din lut, împletituri din sfoară, icoane pe sticlă şi lemn, prelucrări din lemn, ouă încondeiate, vestimentaţie din in sau cânepă, covoare ţărăneşti-toate aceste pot fi găsite de botoşăneni fie pentru a-şi decora propriul cămin, fie pentru a pregăti un cadou unor persoane dragi. Botoşănenii sutn aşteptaţi să participe la această manifestare, în fiecare zi de vineri până duminică, între orele 10.00 şi 18.00
".
a scris (botosaninews.ro pe data de 15 aprilie 2011, articol ,,Târgul Meşterilor Populari continuă în ciuda vremii şi a şantierelor din oraş".)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu