sâmbătă, 28 martie 2009

Doamna profesor Elena Ciobanu



Cu ocazia ,, Galei valorilor feminine" doamna Inspector scolar general adjunct prof. Daniela Biolan a declarat:
,,Există topuri în România: topul celor mai bogaţi oameni, topul celor mai rapide maşini, etc. Dar această manifestare nu poate şi nu a vrut să ierarhizeze femeia. A dorit doar să pună femeia în valoare, aşa cum merită. A dorit să o readucă în prim plan în ziua de 8 martie. Unele dintre noi sunt frumoase şi admirate, unele dintre noi sunt deştepte, fără a fi mai puţin frumoase sau valoroase... Fiecare femeie are povestea succesului ei, cum a terminat o şcoala, cum a obţinut o slujbă bine platită unde este apreciată, cum l-a întâlnit pe bărbatul visurilor ei, cum şi-a educat copiii, cum se descurcă în viaţa de zi cu zi...
Învăţământul este un sector predominant feminin şi are multe astfel de valori. La numele celor sărbătorite am putea adauga un numar mare de personalităţi marcante. Mă duce gândul la Popa Doina, fost inspector şcolar, Elena David , fost director al Şcolii nr.10, Maria Frumosu Olaru, fost director al Şcolii nr. 4, Vicoveanu …., profesor de biologie, ….Cojocaru, profesor de istorie. şi şirul numelor ar putea continua.
Nu sunt de neglijat nici cele care încă slujesc la catedra, încercând să şlefuiască cât mai bine viitoarele personalităţi.
Dacă această manifestare va continua, cu siguranţă multe din realizările domniilor lor va vor fi prezentate."

Dintre cele 17 persoane omagiate de ziua de 8 martie, care a muncit pentru a-şi pune în valoare abilităţile a fost Doamna profesoar Elena Ciobanu. Pe scena Teatrului Mihai Eminescu cu ocazia zilei ,, Gala valorilor feminine” , dl prof. dr. Daniel Botezatu a prezentat-o pe doamna prof. Elena Ciobanu. ,, Mă bucură faptul că printre Doamnele Botoşanilor pe care le omagiem astăzi, acum, se numără două persoane din domeniul învăţământului. Sigur, numărul celor care merită a fi omagiate este mult mai mare amintim dna prof E. Cojocaru, S. Vicoveanu, dar domnul Primar intenţionează să dea continuitate acestei Gale a valorilor feminine, lucru pentru care trebuie să-i mulţumim. Învăţământul este reprezentat, aşadar, la aceasă gală, de două doamne care merită respectul nostru, după ce l-au câştigat pe cel al multor generaţii de elevi cărora le-au îndrumat paşii, ca şi al părinţilor acestora, al propriilor colegi, al societăţii în ansamblu.
Prima dintre aceste personalităţi, într-o ordine aleatoare, este doamna profesor de matematică Elena Ciobanu. Cea mai mare parte a activităţii didactice a doamnei profesor, care însumează 36 de ani, este circumscrisă uneia dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ preuniversitar a ţării, Colegiul Naţional ,, A. T. Laurian” din Botoşani. Aici a predat doamna profesor între anii 1960-1990, cu o pauză de un an, între 1972-1973, când a fost director al actualului Grup Şcolar ,, Elie Radu” din Botoşani. Aici, la Colegiul Laurian, a obţinut doamna profesor şi cele mai mari satisfacţii profesionale. Stau mărturie zecile de generaţii cărora le-a fost dascăl, numărând mii de foşti elevi, astăzi ingineri, arhitecţi, economişti, profesori- mulţi dintre ei chiar de matematică, universitari, medici, oameni politici, directori de bănci, funcţionari de rang înalt, bine cotaţi şi respectaţi în societate. Foarte mulţi dintre aceştia, unii dintre ei olimpici, cândva la matematică, sunt specialişti în domeniul lor, doctori în ştiinţă, buni manageri, inovatori în cele mai noi şi performante domenii de activitate, în ţară şi în străinătate, cu funcţii de mare răspundere, care îi onorează, şi pe cea care i-a pregătit. În activitatea domniei sale, doamna profesor a descoperit tendinţa efortului minim şi şi-a îndemnat elevii să obţină rezultate prin maximă fructificare a potenţialului lor intelectual. Din respect pentru elevi, din respect pentru principialitate şi adevăr, doamna profesor i-a tratat fără părtinire, cu dreaptă măsură pentru toţi. A fost exigentă, tradiţia orală, perpetuată de foştii elevi, o arată, dar aceasta din dorinţa ca examenele pe care urmau să le susţină, inclusiv cel mai serios dintre acestea, examenul vieţii, să nu-i surprindă nepregătiţi. Exigenţa nu a fost, însă, unilaterală. Doamna profesor a fost exigentă şi cu propria-i persoană. S-a pregătit tot timpul, oră de oră, zi de zi, luând la cunoştinţă şi folosind în activitatea didactică noutăţile din specialitate pe care, cu onoare, a ilustrat-o. O recunoaştere a srădaniilor domniei sale o reprezintă acordarea, de către Ministerul Învăţământului, cum se numea pe atunci, a titlului de ,, Profesor evidenţiat” în 1971, ca şi primirea, în 1984, a ordinului,, Meritul ştiinţific” clasa a III-a. Este greu să condensezi, în câteva minute, o activitate de o viaţă. Este onorant, însă să poţi aprecia la justa valoare această activitate. Vă mulţumim, doamna profesor, pentru tot ceea ce aţi făcut pentru învăţământul botoşănean şi îngăduiţi-ne să vă oferim această recunoaştere a strădaniilor dumneavoastră, cu încredinţarea că aveţi toate motivele să credeţi aţi reuţit în ceea ce v-aţi propus. Noi ştim că aşa şi este ! „

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu