marți, 10 mai 2011
Desfăşurarea Conferinţei ONG în perioada 9-10 mai 2011.
În perioada 9-10 mai 2011, în sala de conferinţe a Hotelului Europa (lângă Restaurantul Mioriţa) s-a desfăşurat „Conferinţa ONG – perspective 2011, organizată de Asociaţia B-Right Media, împreună cu partenerii săi – Fundaţia Estuar, filiala Botoşani şi Asociaţia Culturală „Vis de Artist”. La această acţiune a participat la deschiderea oficială primarul municipiului Botoşani Cătălin Flutur.
La masa rotundă s-au reunit peste 40 reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, inclusiv din Germania şi Italia.
Conferinţa „ONG – perspective 2011” face parte din proiectul „Voluntari de Botoşani – Implicare pentru Dezvoltarea Comunităţii”, finanţat de Primăria Municipiului Botoşani în cadrul Programului de finanţări nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activităţi nonprofit de interes local, şi îşi propune să reunească reprezentanţii ONG-urile active pe plan local în cadrul unui atelier de lucru ale cărui rezultate vor fi:
· Catalogul ONG Botoşani (actualizat 2011)
· Harta Societăţii Civile Botoşănene
· Programul Târgului ONG şi al Serii Voluntarilor Botoşăneni
Conferinţa s-a desfăşurat sub egida „Săptămânii Naţionale a Voluntariatului 2011”, propunându-şi să fie un prim pas pentru stabilirea unei legături fireşti între potenţialii voluntari de la Botoşani şi ONG-uri, în contextul Anului European al Voluntariatului.
La deschiderea Conferinţei domnul primar a salutat participanţii şi a exprimat câteva cuvinte „Îmi pare bine să vă revăd pe o parte dintre dvs., vreau să vă salut pe toţi atât în numele meu, cât şi în numele Consiliului Local. Am ţinut numaidecât să particip la deschiderea acestui eveniment pentru că, citind proiectul care s-a depus la Primăria Botoşani, l-am considerat important pentru ceea ce îşi doreşte să facă pe viitor”, a afirmat Cătălin Flutur. ,,Printre altele, proiectul îşi propune întocmirea unui catalog al ONG-urilor din Botoşani, a unei hărţi a societăţii civile, organizarea unui târg al ONG-urilor, precum şi a Serii Voluntarilor, eveniment la care să fie recompensaţi cel puţin moral botoşănenii remarcaţi în acţiuni de voluntariat pe parcursul acestui an". Profitând de prezenţa majorităţii ONG-iştilor din municipiu, primarul i-a invitat pe reprezentanţii ONG-urilor să îi adreseze întrebări.
Întrebări de la bani, la animale
Dna Silvia Griciuc, preşedintele Asociaţiei „Ne trebuie speranţă” a Părinţilor Copiilor cu Sindrom Down l-a întrebat pe edilul şef cum poate obţine o finanţare nerambursabilă de la Primărie, iar dna Lidia Nistor de la Asociaţia ADOR, remarcată pentru atenţia acordată animalelor, i-a spus acestuia că nu i-a răspuns unei scrisori trimise de asociaţie. Primarul a explicat succint ce condiţii trebuie să îndeplinească un proiect pentru a putea primi finanţare de la municipalitate şi a dat asigurări reprezentantei ADOR că va primi un răspuns. „Până acum ONG-urile au funcţionat în Botoşani, şi trebuie să le mulţumesc şi eu pentru că de foarte, foarte multe ori au preluat şi o parte a lucrurilor pe care noi, Primăria, nu le putem face. Ori pentru că nu avem competenţa de a le face, ori pentru că uneori, şi trebuie să ne asumăm şi răspunderea asta, nu avem suficientă minte ca să înţelegem ce îşi doreşte fiecare proiect”, a mai spus edilul şef.
După plecarea dlui primar Cătălin Flutur, a urmat momentul ca fiecare reprezentant să se prezinte. La această Conferinţă am participat ca membru UNIFERO şi am transmis mesajul dnei preşedinte UNIFERO Smaranda Livescu - Atlanta- SUA
,,Permiteti-mi să vă impartasesc cateva ganduri despre UNIFERO, organizatie non profit si non guvernamentala, dedicata femeilor romane in special si femeii in general.
Inca din 2002 am avut idea si speranta infiintarii unei astfel de organizatii care sa devina in fapt o platforma si o porta voce pentru femeile romane din tara si dinafara ei, o organizatie in care sa se regaseasca si femeile din oricare parte a lumii, indifferent de rezidenta, grup etnic, pozitie sociala, calificare profesionala, varsta, denominatie religioasa, sau preocupari.
In 2004 si 2006 incercam o pornire care nu s-a materializat. Iata ca in februarie 2007 actul de nastere al UNIFERO a fost semnat.
La acest eveniment deosebit au contribuit si continua sa contribuie, din sapte tari, alaturi de mine, Mariana Valentina GUSETU, Viorel MAIER, Sisila DULDURESCU, Maria MACHEDON, Elena Angela SILISTRARU, Carmen PANKAU, Minodora TOPALA, Monica SCRIDON, Luiza Butnaru, Ludmila BOLBOCEANU, si nu in ultimul rand, Claudia si Dan DANCIU, Ioan DRIMUS si Tony ANTON.
Va invit sa fiti cu noi in eforturile acestei organizatii care urmareste:
• includere nu excludere si identificarea potentialului fiecareia dintre noi;
• incurajare pentru folosirea capacitatilor femeilor si gasirea locului potrivit pe piata muncii;
• recuperarea experientei profesionale si de viata, a increderii in propria persoana;
• identificarea problemelor cu care ne confruntam si gasirea unor solutii la nivel micro (familie, comunitate) dar si macro (societate);
• evaluarea situatiilor actuale a drepturilor acordate de societate si punerea acestora in aplicare;
• utilizarea la maximum a potentialului si a calitatilor de buni diplomati, cercetatori,de buni evaluatori si creatori ai ambiantului propice de pace si lucru in echipa la locul de munca
• sustinere in educarea pentru familii durabile si sanatoase.
Suntem confruntate cu numeroase probleme pe care insa impreuna le vom putea evalua si speram rezolva: aroganta sexului opus, mentalitati medievale, suprasolicitare si incarcare cu responsabilitati, noi situatii caracteristice societatii secolului XXI, etc.
Fiecare din noi este parte din angrenajul general care nu functioneaza la capacitatea sa reala daca lipseste o piesa.
Va asteptam cu drag sa fim prezente la zborul pasarii Phoenix!
In si prin UNIFERO visurile se pot transforma in realitati.
Luna viitoare, intre 24 si 26 iunie, va avea loc la Iasi cea de-a patra Conferinta Internationala UNIFERO Inc.
Mai multe detalii pe site-ul nostru http://www.unifero.org/.
Semnează prof. Smaranda Cazan Livescu.
În cadrul sesiunii a treia au fost prezentate proiectele care au pus bazele colaborării ONG la Botoşani, Târgul ONG 2010 şi Seara Voluntarilor-ediţia a I-a.
În cadrul sesiunii a patra au fost prezentate proiecte ONG la Botoşani- exemple de bună practică.
1.- Asociaţia B-Right Media- Implicare pentru Dezvoltarea Comunităţii, Tineret în Acţiune.
2.-Asociaţia Ihtis- Ce pot face eu pentru comunitate?
3.-Asociaţia pentru Copii şi Tineret cu CES- Împreună vom reuşi
4. -Asociaţia Nicolae Iorga- Decernarea Premiului Naţional Nicolae Iorga, Primăria Municipiului Botoşani
5.-Asociaţia MEDO- ,, Inimi pentru inimi"- Uniunea Soroptimist Internaţional
6.-Asociaţia ,, Ne trebuie speranţă".
7. -Asociaţia Cultural GEEA.ro- Premiile EMINESCU, Teiul de Aur şi Teiul de Argint.
8.-Asociaţia Ştefan Luchian- ,, O floare pentru Ştefan Luchian"- 94 de ani de la moartea pictorului"; Zilele Ştefan Luchian la Botoşani şi Ştefăneşti.
şi altele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu