sâmbătă, 6 martie 2010

8 Martie


Ziua de 8 martie, din punct de vedere istoric, este ziua care a adus împreună femeile, pentru demonstraţie şi acţiune politică globală,datorită cărora avem dreptul de vot, dreptul la educaţie, asistenţă medicală. Este ziua a celor care au luptat pentru ca noi să avem dreptul la proprietate, de divorţ. Să spunem Nu, atunci cănd decidem că aşa trebuie.

Carte poştală privată imagine dreapta.




Pe plan international, ziua femeii, nu este a mamei, pentru ca mama înseamnă: datorie, sacrificiu, responsabilitate pentru ceilalti. Ziua mamei, a fost propusă pentru prima dată în 1872, de JULIA WARD HOWE, în Statele Unite ale Americii, ca o sarbatoare dedicată mamei, o zi totodată şi a păcii.
În 1870 Howe a fost prima femeie care a proclamat Ziua Mamei. După război, Howe a concentrat activităţile ei asupra cauzelor pacifism şi de vot al femeilor. De la 1872 la 1879, împreună cu Lucy Stone şi Henry Brown Blackwell au colaborat la editarea Jurnalul Woman's. De la 1891 la 1909 ea a fost interesată de cauza libertăţii femeilor de naţionalitate rusă. Howe a sprijinit emigranţi ruşii Stepniak-Kravchinskii şi a devenit membră al Societatii de Prieteni Americane de Libertate Rusă.(SAFRF).

Mai târziu, în anul 1907, ANA JARVIS, s-a implicat şi a început o campanie pentru stabilirea zilei naţionale a mamei. Pe 12 mai 1907, la doi ani după moartea mamei sale, a avut loc o ceremonie în memoria mamei ei şi, mai târziu a iniţiat o campanie pentru a face să fie cunoscută "Mother's Day". Ea a reuşit să facă aceasta zi recunoscută la nivel naţional în 1914. Ziua Mamei International Altar a fost înfiinţat în Grafton.
Prin anii 1920, Ana Jarvis a devenit acriţă. Ea apropus şi a susţinut ca Ziua Mamei la Asociaţiea Internaţională, si "Mother's Day", o dată şi pe an. În urma campaniei condusă de JULIA, prima zi a mamei a fost stabilită pe 10 mai 1908. Florile specifice acestei zile speciale au devenit garoafele, flori favorite mamei JULIEI. De atunci garoafele roşii reprezintă simbolul unei mame încă în viaţă, în timp ce o garoafă albă, comemorează pierderea ei.

Mairead Corrigan (n. 27 ianuarie 1944, Belfast, Irlanda de Nord) este o militantă catolică pentru pace din Irlanda de Nord. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1976. În imagine dreapta.

Betty Williams (n. 22 mai 1943) este co-fondator al comunităţii oamenilor pentru pace, o organizaţie dedicată promovării şi soluţionării paşnice a problemelor din Irlanda de Nord. Ea a înfinţat Fundaţia pentru copii ,,Global" şi este preşedinta al Centrului Mondial de compasiune pentru copiii International. Ea este, de asemenea, profesor la Catedra Institutului pentru Democraţie din Asia în Washington. Şase femei, reprezentând America de Nord şi America de Sud, Europa, Orientul Mijlociu şi Africa a decis să introducă împreună experienţele lor într-un efort unit pentru pace, cu dreptate şi egalitate. Acesta este scopul a ,,Iniţiativei Femeilor" pentru consolidarea locului de muncă si susţinerea drepturilor femeilor din întreaga lume.
Înalta distincţie, Premiul Nobel pentru pace pe anul 1976, a fost atribuită şi cunoscutei militante pentru încetarea violenţei în Ulster
: BETTY WILLIAMS.


Această mişcare şi-a făcut apariţia pe scena politică nord-irlandeză în iulie 1976, ca urmare a valului de crime ce s-a abătut asupra populaţiei civile. La această manifestare intitulată ,, MIŞCAREA MAMELOR PENTRU PACE”, au participat numeroase mame. Aceste două brave femei-mame- au avut puternic ecou internaţional.
* Ideea infiintarii unei zile internationale a femeilor a aparut la inceputul secolului 20, in mijlocul industrializarii rapide a lumii si a expansiunii economice, procese care au condus la proteste legate de conditiile de munca.
* Femei din fabricile textile si de confectii au organizat un astfel de protest la data de 8 martie 1857 in orasul New York Muncitoarele au protestat impotriva aceea ce ele considerau ca fiind conditii proaste de lucru si salarii mici. Protestatarele au fost atacate si dispersate de catre politie. Aceste femei si-au infiintat, in aceeasi luna, dar doi ani mai tarziu, primul sindicat muncitoresc.
* Pe 8 martie 1908, Societatea Femeilor Social Democrate din New York a organizat o intrunire a maselor pe tema drepturile femeilor.
* In 1910, la Conferinta Femeilor Socialiste din Copenhaga, a fost aprobata o zi internationala pentru a celebra pacea si castigarea dreptului la vot de catre femei. A inceput sa fie sarbatorita prima oara in 1911 in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia si marcheaza momentul in care reflectam la progresul pe care l-a facut miscarea pentru drepturile femeilor, dar si ce mai avem de facut. Este ziua in care sarbatorim curajul si vointa inaintaselor si inaintasilor nostri carora le datoram recunoasterea drepturilor si a demnitatii noastre ca oameni si cetateni femei *
Începand din 8 martie 1911, inspirată de comemorarea în America a femeilor care muncesc socialista germană KLARA ZETKIN a organzat Ziua Internationala a Femeilor şi pănă’ la 8 martie 1921 aceasta zi a fost in mod oficial si global declarată Ziua Internationala a Femeilor*


In 1921, 8 Martie a fost in mod oficial si global declarată Ziua Internationala a Femeilor, reprezentantele bulgare au propus ca ziua sa fie sarbatorită in mod uniform pe toată suprafata planetei. În 1946, a fost creată Comisia ONU pentru condiţia femeii, care a propus Adunării Generale a ONU, spre adoptare Convenţia privind drepturile politice ale femeii. În occident, Ziua Internaţională a femeilor a fost comemorată în anii 1910-1920, dar şi-a pierdut din importanţă. Tradiţia a fost înviată în anii 1960-
În anul declanşării primului război mondial ziua de 8 martiea fost celebrată pe continentul american ca zi de luptă împotriva războiului. În 1960 noile mişcări feministe au revigorat ziua de 8 martie.
În 1977, Adunarea Generală a proclamat ,, Ziua Naţiunilor Unite” pentru drepturile femeii şi Pacea Internaţională
In timp ce Ziua Internationala a Femeilor se sarbatoreste, acum, in mod global, pe 8 martie, exista cateva tari care celebreaza Saptamana Internationala A Femeilor, iar Statele Unite sarbatoresc Luna Internationala a Femeilor.
Astăzi, in toată lumea se sărbătoreşte ca zi a mamei cu felicitări, flori, si cadouri pentru femei din partea copiilor, bărbaţiilor, prietenilor.





C a d o u l pentru ziua mameiPentru a-i face o bucurie mamei ce să fac ?
Îi ofer trandafiri, sau o ajut la treabă ?


Mamă , te ajut , ajut bunica.
Sunt în casă ca furnica.


Te ascult, alerg,frământ,mătur, joc frumos şi cânt.
Fac ce pot şi ce nu pot, fug, trimisă
peste tot. Şi de când mă scol scol trudesc inima să-ţi mulţumesc.




Azi ,când este ziua ta, fiindcă nu o pot uita, .


Toate faptele-mi comori, Ti le–aduc
în loc de flori. („De ziua mamei” ,Virgil Carianopol)



IDEALUL FEMININ exprimat în multe discursuri, se referă la misiunea femeii, în spaţiu intim al căminului, demne de a fi soţie, gospodine, bune mame de familie, direct responsabile de fericirea soţului şi a copiilor lor, într-un cămin îngrijit şi pregătit de ele anume pentru liniştea lui, departe de frământările lumii exterioare.

Cărţi poştale private După cum vezi stimate tată de familie, responsabilitatea ce-ţi revine nu este de loc mică, ci dimpotrivă, este una dintre cele mai de seamă responsabilităţi sociale pe care omul le poate avea.



Fie ca toate impinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa va insoteasca pretutindeni..si fie ca primavara iubirii sa va inunde sufletul cu bucurie si cu parfumul tuturor florilor sale.Va doresc un 8 Martie cat mai frumos, Viorica


Carte poştală din colecţie personală. IMAGINE FĂRĂ COMENTARII

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu