miercuri, 29 aprilie 2009

Zi de sărbătoare

Karl Marx spunea despre femeii: ,, Gradul de civilizaţie a unei ţări se măsoară prin locul pe care societatea îi oferă femeii"
Ştiaţi că:,,Finlanda este prima tară din lume care a beneficiat de drepturi de cetătenie completă, unde femeia finlandeză votează şi este eligibilă din 1906. In anul următor 19 femei, obţineau mandat de deputat în Cameră, ceea ce le permitea, într-o epocă în care bunicile noastre erau departe de a întrevedea această posibilitate să exercite o influentă asupra legislatiei
Se pare că viaţa politică românească a intrat în altă perioadă şi anume a promovării femeii. Dacă parcurgem listele electorale ale partidelor politice pentru alegerea europarlamentare observăm că o treime din locuri eligibile sunt ocupate de femei. Unele dintre ele sunt recomandate de partidul care provin pentru că deja au carieră politică. La Partidul Liberal din cele 5 locuri eligibile, sunt ocupate de femei: dna Norica Nicolai, dna Adina Văleanu, dna Renate Weber, dna Ramona Mănescu. La PSD, sunt 4 , dna Daciana Sârbu, dna Corina Creţu, dna Adriana Ţicău, dna Rovana Plumb.
La PD-L a fost desemnată numai una şi anume dna Monica Macovei.
La nivel local, în Botoşani,la nivel de PSD nume ca dna Doina Dreţcanu ca fost deputat acum Secretar de Stat, fost deputat dna Viorica Afrăsinei în prezent subprefect. Printre directori profesionişti dna Tamara Ciofu, dna Doina Feodorovici, de la PD-L nume ca dna Rodica Huţuleac, dna Ada Macovei şi dna Dora Vasiliu.
Este bine când partidele promovează femeile, această deschidere către femeile politician poate fi un semn bun, şansa reformării clasei politice. Este bine să fie acceptată femeia, de a se avea încredere în femeia de care se crede că este bună numai la cratiţă.
PERSONALITĂŢI FEMININE CARE S-AU IMPLICAT ÎN POLITICĂ Un exemplu de femeie -om politic - a fost regina Maria.
Deşi rolul femeii în politică era redus, regina Maria a fost sfetnicul regelui Ferdinand. A contribuit la Marea Unire din 1918.

Carte poştală din colecţie personală.




Carte poştală din colecţie personală.
Înzestrată cu calităţi multiple, cu o îndrazneală şi energie proape necunoscute la capete încoronate, Regina Maria, o dată cu intrarea României în război, s-a incorporat în colectivul surorilor de caritate. Gata de ajutor oricând şi oriunde, cu riscul sănătăţii sau al vieţii,a vizitat răniţii şi bolnavii de pe front în războiul din 1913. A urmat dificila
misiune de a convinge pe conducătorii politici englezi de justeţea cauzei româneşti. Scrisorile trimise în timpul războiului, arătau guvernului Britanic necesitatea aşezării României în hotarele ei fireşti.



CARTE POSTALA DIN COLECTIE PERSONALA

,,Regina Maria observă într-o şi mai mare măsură că la Paris, România era puţin cunoscută şi că atitudinea rezervată a Angliei nu ne era prea favorabilă. "Era nevoie de un ambasador special care să pledeze pentru o ţară care nu s-a bucurat de o popularitate prea mare." Ea încearcă să fie acest ambasador în toate întâlnirile cu numeroase personalităţi din toate domeniile, convinsă că prin calităţile ei fizice, intelectuale şi politice, va schimba imaginea ţării. Ceea ce în bună parte şi reuşeşte. La un dineu dat de Lordul Corson, ministrul Afacerilor Externe, îl cunoaşte printre alţi oameni politici marcanţi, pe Wiston Churchill, viitor prim-ministru, care i-a ascultat elocventa şi însufleţita pledoarie pentru cauza României "cu o înţelegere deosebită". Regina Maria devine şi aici populară, extrem de solicitată, considerându-se "omul orchestră", realizând un veritabil tur de forţă. Era mulţumită că a izbutit să influenţeze opinia publică engleză, care începe să se arate mult mai receptivă şi mai solidară cu România. "Am dat, notează ea, în spiritul celui mai autentic patriotism, - tot ce am putut mai bun în mine." (citat din ,, ("Povestea vieţii mele", Regina Maria)




De ce să avem încredere în promovarea femeii în politică?
APĂRĂ FEMEIA ŢARA?
Femeia, poate apăra ţara prin dragostea ce-o poartă pentru fiii, cu blândeţea caracterului, va dezlega pe cale paşnică conflictele politice, din care se iscă războaiele. Femeia diplomată sau politiciană nu va angaja soarta ţării într-un război, căci îşi expune proprii săi copii la pericole. (Discurs în revista Dochia 3-07--1896, ADELA XENOPOL)
Un citat al reginei Elisabeta I a Angliei:
,, Vin printre voi, aşa cum vedeţi, fiind hotărâtă ca să trăiesc sau să mor împreună cu voi să-mi primejduiesc viaţa pentru regatul meu şi pentru supuşii mei. ,, Ştiu că am trupul slab al unei femei, dar am inima unui rege, (...) ,, Cine va îndrăzni să calce graniţele (..) eu însămi voi ridica sabia".
(,, Elisabeth I”, din Elogiul nebuniei de Eramus din Rottedam)


Martha, prinţesă Bibescu alias Martha Bibesco -- (n 28-01-1889, Bucureşti-d.28-11- 1973, Paris)a fost romancieră, poetă, om politic şi memorialistă franceză de origine română
Martha Bibescu a fost fiica Marthei Lahovary care făcea parte din cele mai vechi şi mai ilustre familii româneşti de tradiţie politică, diplomatică şi culturală, iar tatăl scriitoarei, Ion N. Lahovary a fost de-a lungul anilor ministru al României la Paris, ministru de externe şi preşedinte al Senatului.


Prima sa carte: ,,Les Huit Paradis" (1908), a fost premiată de Academia Franceză, şi acest volum va deschide seria unei opere impresionante, din care nu vor lipsi romanele de inspiraţie autobiografică sau istorică, evocări ale unor personalităţi din trecut sau contemporane, note de călătorie, versuri, poeme în proză, eseuri, cugetări, corespondenţă, o serie de biografii istorice, semnate, în parte, sub pseudonimul Lucile Decaux.
Începând din 1916 Martha Bibescu a condus un spital pentru răniţi la Bucureşti, unde a rămas sub ocupaţie germană, a servit drept preţioasă sursă de informaţii pentru Guvernul român refugiat la Iaşi ,,Martha Bibescu, reuşea să intre în locuri inaccesibile diplomaţiilor de carieră, fără investitură oficială. Se făcea auzită, de dregători care rămâneau surzi la demersurile oficiale. Pe ea o primea şi erau flataţi că celebra scriitoare sau distinsa prinţesă îi vizita. A intrat în contact cu mari personalităţi ale politicii de atunci,cu diverse persoane fasciste, din germania, Italia, şi cu membrii Gărzii de Fier. A jucat rolul de ambasadorul României. Ea a militat de pe o poziţie consecventă, în apărarea intereselor fundamentale ale poporului român. Martha Bibescu, a respins fenomenul hitlerist, fascist. A luptat pentru menţinerea demnităţii onoarei, libertăţii şi solidarităţii poporului român. O implicare politică a fost pe data de 2-04-1944, doamna Martha Bibescu declara ,, eram din nou la Mogoşoaia, pentru a-i avertiza pe oamenii politici români că trebuie să semneze repede armistiţiul" Da, şi la 23 august 1944, România sărbătorea evenimentul-
(citat din ,,Jurnal Politic 1939-1941, Martha Bibescu, comentat de Cristian Popişteanu"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu