duminică, 5 aprilie 2009

Estera Colesniuc-poetă


La ,, Gala Valorilor feminine" printre persoanele care au primit diplomă de excelenţă, pentru că s-a evidenţiat ca persoana cu handicap a demonstra că şi cei cu dizabilităţi au drepturi egale de-a contribui în cultură şi în viaţa socială Estera Colesniuc este una dintre reprezentantele persoanelor cu dizabilităţi un model de perseverenţă,inteligenţă, de-a participa în viaţa culturală S-a născut pe 1 mai 1967 la Suceava, unde a urmat şi cursurile şcolii generale. A absolvit Liceul Sanitar de balneo – fizioterapie, ale cărui cursuri le-a urmat la Cluj şi la Arad, specializarea obţinută fiind cea de asistent medical. Din 1985 lucrează la Spitalul Judeţean de urgenţă “Mavromati”, între timp finalizând şi cursuri postliceale la Bucureşti, tot în specializarea balneo – fizioterapie.
Prima poezie a scris-o în gimnaziu, iar la concursurile de recitări a participat de când era copil. În liceu, simpatiza cu Cenaclul literar “Mugurii Primăverii”, ce adunase în jur mulţi iubitori de poezie, participând activ la cercul literar al liceului. Primul loc intâi la o competiţie naţională l-a obţinut la “Centenarul Eminescu”, când Asociaţia Naţională a Nevăzătorilor a organizat un concurs de poezie şi critică eminesciană. Succesul din 1989 a fost reliefat în presa locală, de către Emil Iordache şi în Revista “Viaţa Nouă”, a Asociaţiei Naţionale a Nevăzătorilor.
În 2003, Estera Colesniuc a înregistrat un album – audio, “Golgota în amurg”, ce cuprinde recitări din lirica a 10 mari poeţi români. Cd-ul a fost publicat în Revista “Radar” în 2006, fiind difuzat în totalitate în 2008 la Radio România Actualităţi, în cadrul emisiunii “Lumina cuvintelor”. Despre “Golgota în amurg” s-a scris în revistele “Litera noastră” şi “Impact” şi s-au prezentat detalii la postul local de televiziune Tele M.
Anul 2008 a însemnat un nou loc I la o competiţie naţională pentru nevăzători, Estera Colesniuc ocupând locul I la Concursul de creaţie “Paşii profetului” de la Oradea. A fost un nou premiu intens mediatizat, în presa şi la televiziunea orădeană, în revistele “Litera noastră şi “Impact” şi din nou la “Radio România Actualităţi”.
Estera Colesniuc consideră poezia un fel de descătuşare a emoţiilor intense. Poate de aceea şi scrie doar din când, atunci când se adună emoţii mai puternice. Nu-i place să vorbească despre viitor, dar dacă e s-o facă, totuşi, se gândeşte la publicarea propriilor creaţii în varianta audio – book. Estera nu este doar un poet sensibil şi extrem de talentat, ci şi un om dedicat profesiei sale, dar şi Filialei Nevăzătorilor Botoşani, în activitatea căreia se implică în calitate de vicepreşedinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu